Akvaryum Sevdası
#11
Tuzlu dipsiz kuyu ve cok zevkli, umarım yine o zevki tekrar yasar bizlerle paylasırsın.
Cevapla
#12
Vaktimiz varsa o günlere, büyük bir zevkle paylaşırım tabi..
Cevapla
#13
Bitki akvaryumu mevzusu aslında o kadar da karmaşık bir mevzu değil. İyi bir kurulumla kısa sürede kendini Nottingham Sarayı'nın 45 yıllık baş bahçıvanı gibi hissedebilirsin.

Mevzu şudur
Tank : Balık akvaryumlarının aksine geniş bir tank olmalı. Mesela 40 cm yükseklik En az 40 cm(tercihen 50-60cm) genişlik ve 1 metre uzunluk gibi. Bu sayede ön, orta ve arka plan bitkilerini kullanıp derinlikli manzaralar elde edilebilir. Dar bir tankta bitkiler üst üste yığılır pek keyif vermez. Sonuçta kendini nerde hissetmek istiyorsun o önemli. Bir saray bahçesinde de olabilirsin, bir kır evinin etrafında da, toplu konutun yaptığı üst üste binmiş sosyal konutlarda da.

Zemin : Bu da ihtiyaca göre hazırlanıveriyor. 1-2 saatlik mevzu çok dert değil.

Bitkiler : Yine ihtiyaca ve beceriye göre seçiliyor. (Yeni başlayana Mühle R41 tavsiye edilmediği gibi burada da bir takım sınırlamalar söz konusu)

Sonrası : İşte en keyifli kısım burası.

Burda ilkokul bilgilerini tazeliyoruz. Bitkiler neydi? Fotosentez yaparlardı. Fotosentez neydi? Işığı alır, havadaki karbondioksiti de alır dışarı oksijen verirdi. O halde bize ne lazım? Işık ve karbondioksit. İşte bunun için özel aydınlatmalar var. Litre başı watt hesaplarıyla birşeyler yapıp, günlük belirli bir saat ışığını veriyoruz bitkilerin. Karbondioksit mevzusu da en güzel harici tüp ve sayaçla oluyor. Çok kontrollü gübreleme(=karbondioksit) yapılabiliyor böylelikle. Buna imkan yoksa dahi evde 2 lira maliyetle (şeker ve toz maya kullanarak) 1 haftalık karbondioksit ihtiyacı giderilebiliyor.

Sonrasında da takip edilip gerektiği şekilde müdahale edilirse süper şahane bitkileriniz oluyor. Bazen fotosentezin çıktısı olan oksijeni bitkinin yaprakları üzerinde görebiliyorsunuz bile. Her yerden yeni filizler, dallar fışkırıyor. Sonra haftasonuna elinize makası alıp keyifle buduyorsunuz.
Cevapla
#14
Evvela bitkiliye olan önyargımı büyük ölçüde kırdığınız için teşekkür ederim @pilotic komşum. Tuzluda da ilk kurulum oldukça basit aslında, sürdürülebilir bir tank olması için özellikle acemi biri iseniz tank en az 100 litrelik tavsiye edilir, 50*70 45yükseklik gibi bir ölçü bunun içinde iyidir. Lakin bunda farklı bir filtreleme sistemi mevcut, dalga motorları var, suyu hazırlamada kullanılacak özel tuzu, hazırlanacak suyun ph seviye uygunluğu, aydınlatma kombinasyonları, tanktaki hayata büyük katkı sağlayacak kayaların tedariği, kullanılacak tüm malzemelerin en kaliteli olması da ayrıca mühim. Ama en önemlisi herşeyi hazır ettikten sonra sadece boş boş dönen suyu bazen bir iki ay seyredecek kadar sabırlı olmak gerekiyor Wink. Bunda da tüm herşeyi olduğu gibi yaptıktan sonra tanka birkaç mercan koyupta hele onlar büyüyüp kayaları doldurdukça kendinizi Kızıldeniz'e dalış yapıyor gibi demeyim hiç dalmadım tabide Big Grin okyanus belgeseli izliyor gibi hissetmeniz çok muhtemel.
Merak edip burayı okuyan dostumuz olursa özellikle yazayım. EMİNÖNÜ NDEKİ BALIKÇILARDAN HİÇBİR ŞEY ALMASINLAR...!
Cevapla
#15
Eminonundekilere gittikce bakardım bende senelerdir gitmiyorum, n eoldu bozdular mı kazıkcımı oldular.
Siz nereleri onerirsiniz.
Cevapla
#16
@dikdik_s ağabey oraya tecrübe sahibi oldukça ve satıcılardan daha çok bilgi sahibi olarak gitmeli. Az biraz cahil kalınca olmayacak şeyler satabiliyorlar. Tuzlu suyla ilgili Anadolu yakasında gidebilicek yerler var, bizim bu tarafta Beşiktaş Çarşısında küçük bi dükkan bar alt katta ptt yanında, bide benim gittiğim Kadıköy'de ekstrem akvaryum vardı. Tıraşta İMPA ne ise EKSTREM de o diyebilirim benim bildiğim. Ama forumdaki arkadaşlar genelde birbirlerinden yaparlardı canlı alışverişini. Alet edevatda belli başlı markalar tunze dir buble magus tur bunlarda nette aratınca satan yerler bulunuyor yine.
Cevapla
#17
Bilmeyene abuk birsey satmak, zaten o sektorde alıstık ona sasırmıyorum. Ekstrem akvaryumu bilmiyordum. Benim zamanımda kadıkoyde eheim in distributorunun dukkanı vardı. Eheim akvaryum getirmislerdi ilk, boyle hayran hayran bakmıstım.
Valla sevgim var ama, inan bu saatten sonra tekrar akvaryuma girmek istemiyorum. Hem masrafı hem bakımı derken eski gunler aklıma geliyor vs. aman diyorum. Hani en iyi tekne arkadasın teknesi hesabı, en iyi akvaryum arkadasın akvaryumu Smile
Cevapla
#18
Yok abi tuzluya bi girsen en şaaşalı tanklar kendi tankın yanında boş gelir emin ol ama gerçekten ilgi istiyor fazlasıyla sevgi istiyor ha karşılığınıda kat kat fazlasıyla veriyor. E haliyle istek olması lazım tabi dışardan demeyle olmuyor Wink
Cevapla
#19
Değerli komşularım,

Yıllar önce Beta balığı besledim çok güzel bir balıktı. Yıllar geçti bu hobiye yine merak sardım ancak baktım ki işler değişmiş fanus yerine küçük kare akvaryumlar tercih edilir olmuş, minik su bitkileri eklenmiş, dipte çakıl taşı yok, bir tane de salyangoz atılmış içine vs vs.

Yeniden Beta beslemek istiyorum, bu işe gönül vermiş akvaryumcu komşularım vardır diye tahmin ediyorum bana tavsiyeleriniz ne olabilir ?


ModEdit: Komsum bu konuda daha hızlı cevap alırsınız diye yorumunuzu buraya tasıdım.
Şol Gökleri Kaldıranın, Doldurup Donatanın,
Ol Deyince Olduranın, Doksan Dokuz Adı İle,
Usturalarımız Keskin, Elimiz Düzgün Olsun.
Cevapla
#20
Benim önerim filtresiz 2-3 litrelik tanklarda Beta gibi güzel bir hayvana yazık etmeyin şeklinde olur. Her ne kadar uzun süre 1 bardak suyun içinde yaşayabiliyor dahi olsalar, olması gereken bu değil.

Şöyle en azından 10-20 litrelik kendi içinde filtresi falan olan hazır bir set alıp, içine bir iki de uygun bitki ve kök ile birlikte atarsanız çok güzel olur.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Çakmak Sevdası dikdik_s 44 17,756 26/02/2021, Saat: 12:35
Son Yorum: rocnel
  Fener Sevdası ve Fenix Fenerleri dikdik_s 15 8,586 11/06/2020, Saat: 14:36
Son Yorum: dikdik_s
  ODUNCU GÖMLEK SEVDASI martin 32 40,784 17/08/2013, Saat: 08:59
Son Yorum: erencer

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: