kayışlama tekniği
#21
(30/11/2014, Saat: 21:58)ohtararan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: lord' un da değindiği üzere, uzun süre bekleyecek usturayı yağlamadan saklamayın (paslanmaz çelik yahut dayanıklı bir çelik değil ise). yağı açarken de ben bir kayış geçiyorum. bununla birlikte 3-4 tıraş çıkarıyorum iki kayışlama arasında. her seferinde kayış kullanmıyorum.

Ohtararan komşum en azından her tıraş öncesinde temel kayışlama yap. Bunun sebebi keskinleştirmek değil, önceki tıraş sonrasında ağızda oluşmuş olabilecek mikro korozyonu ve deri/sabun artıklarını temizlemektir.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/ usturanızın bilenmesi konusunda öm atabilirsiniz.
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#22
onu denemedim hiç. farketmedim de daha doğrusu artıkların tıraştaki etkisini, o yüzden aklıma gelmedi. az tekrar ile kayışlama değil mi kastettiğin, keçe falan kullanmadan?


(01/12/2014, Saat: 00:10)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ohtararan komşum en azından her tıraş öncesinde temel kayışlama yap. Bunun sebebi keskinleştirmek değil, önceki tıraş sonrasında ağızda oluşmuş olabilecek mikro korozyonu ve deri/sabun artıklarını temizlemektir.
Cevapla
#23
(01/12/2014, Saat: 00:27)ohtararan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: onu denemedim hiç. farketmedim de daha doğrusu artıkların tıraştaki etkisini, o yüzden aklıma gelmedi. az tekrar ile kayışlama değil mi kastettiğin, keçe falan kullanmadan?

Kayış keçe fark etmez, hafif bir sürtünme etkisi olsun ki ağız temizlensin. Ağaç kestiğiniz baltayı düşünün misal, Yeni ağaç keisp kurulasak bile 3-5 gün sonra ağzı kararır, belki mikro düzeyde pas olur. Yeniden bir ağaca 2-3 vurunca sürtünmeden dolayı ağız tekrar temizlenir ya hani, o mantık. Cildimize değmeden tozunu almak gibi düşünün. Smile

Her tıraş öncesi ve sonrası kayışlamanın ağza etkisi ise, kasapların bıçaklarını sürekli masatla düzelemeleri gibi. Bu sayede bıçaklarının ağızları çentiklenmeden, körelmeden kısacık ama sık yenilenmelerle uzun süre iyi durumda kalır. Öbür türlü boşverseler, gün sonunda o bıçağı toptan elden geçirmeleri gerekir. Usturadada aynı mantık. Ağzı taşa sürmeden, uzun süre, iyi durumda tutmanın basit yolu; her tıraş öncesi ve sonrası kayışlama. Böylece her tıraş sonrası ağızdaki mini bozulmaların büyüyüp soruna yol açmadan düzeltilmeleri sağlanmış oluyor.

Özetle;


üşenmeyelim azizim. Big Grin
http://tiraskeyfim.blogspot.com/ usturanızın bilenmesi konusunda öm atabilirsiniz.
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#24
tamamdır, mesaj alındı Angel


(01/12/2014, Saat: 00:58)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Kayış keçe fark etmez, hafif bir sürtünme etkisi olsun ki ağız temizlensin. Ağaç kestiğiniz baltayı düşünün misal, Yeni ağaç keisp kurulasak bile 3-5 gün sonra ağzı kararır, belki mikro düzeyde pas olur. Yeniden bir ağaca 2-3 vurunca sürtünmeden dolayı ağız tekrar temizlenir ya hani, o mantık. Cildimize değmeden tozunu almak gibi düşünün. Smile

Her tıraş öncesi ve sonrası kayışlamanın ağza etkisi ise, kasapların bıçaklarını sürekli masatla düzelemeleri gibi. Bu sayede bıçaklarının ağızları çentiklenmeden, körelmeden kısacık ama sık yenilenmelerle uzun süre iyi durumda kalır. Öbür türlü boşverseler, gün sonunda o bıçağı toptan elden geçirmeleri gerekir. Usturadada aynı mantık. Ağzı taşa sürmeden, uzun süre, iyi durumda tutmanın basit yolu; her tıraş öncesi ve sonrası kayışlama. Böylece her tıraş sonrası ağızdaki mini bozulmaların büyüyüp soruna yol açmadan düzeltilmeleri sağlanmış oluyor.

Özetle;


üşenmeyelim azizim. Big Grin
Cevapla
#25
@lord' un tavsiyesi üzerine ek; 40 tekrar kayışla optimum seviyeye ulaşan usturayı, ısıtmadan 10 tekrar deriden geçerek kaldırmayı denedim. lord' un da bahsettiği üzere tıraşa fazla bir etkisi yok ancak esas kayışlamalar arasındaki mesafeye katkısı büyük. dolayısı ile taşa gitme süresini de uzatacak bu. daha önce aklıma gelmemiş yahut biryerde okumamış olmam ilginç. uzun süre esas kayış gerektirmeyen usturaları bu şekilde kullanmak gerekiyormuş. ayılar arasındaki oran kayış ve çeliğe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. yeni başlayanlara tecrübe ve ibret olsun diye de yazıyorum Angel
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Palm Stropping (Avuç içi kayışlama) Reblica 5 734 02/08/2016, Saat: 02:15
Son Yorum: Lorenzo
  Ustura Kayışlama Rehberi (İngilizce) onurcakmak 4 1,444 21/02/2016, Saat: 22:00
Son Yorum: onurcakmak



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi