Tarih üzerine Yazılar, Savlar, Sorular
c58ac218e81be21db7939dd91e847987.jpg



Kadıköy Life dergimizin bu ayki sayısında Ünlü Boğamız'a dair bir yazı:

(Burada belirtilenin aksine, Benim çocukluğumda , şimdi kütüphane olan İskeleye yakın Osmanlı Yapısı güzel Şehremaneti (Belediye) binasının bahçesindeydi diye anımsıyorum Boğamız. Ben oradaki yerini daha çok severdim.)

Not: Tabi ki bu yazıda bir dalgınlık yapmış yazar. II. Abdülhamid yoktu artık o zaman (1909'da tahttan indirilmişti). İttihat ve Terakki liderlerine gönderilmişti Almanlar tarafından Boğa. O zamanki Osmanlı Genelkurmayının bahçesine konulmuştu.



48083228807e0acfc26b1a802f9e3af1.jpg




9dbcc630ef8ce481f16b9d59c5980dcd.jpg


Sent from my iPad using Tapatalk
Cevapla
e572f60838a8b94386205e5fc2156634.jpg


ORDU:

Hititler ekonomik açıdan güçlenmek, sınırlarını korumak ve daha geniş topraklara sahip olmak için savaşmışlardır. Bütün bunları sağlamak için düzenli bir orduya sahip olma gereksinimi duyan Hititler'in askeri gücünü yerli halk, egemenlikleri altındaki beyliklerden aldıkları belirli sayıda destek birlikleri ile zaman zaman ücretli yabancı askerler ve de kuşatma öncüleri oluşturmaktaydı. Bunlardan başka, Kralın özel saray koruma birliği vardı. Ordunun en önemli iki gücü piyadeler yani yaya askerler ve arabalı savaşçılardı. Piyadelerin sayısı arabalı savaşçılardan daha fazlaydı. Arabalı savaşçılar açık alanda yapılan savaşta hızlı hareket ettiği için etkiliydiler. İki tekerleği olan savaş arabaları gerek açık alanda gerekse engebeli arazilerde rahatlıkla ilerleyebiliyorlardı.

Hitit ordusunda da bugün olduğu gibi rütbeler vardı. Bilinen bazı üst rütbeli subaylar arasında "şarap başı (belki general), çobanların başı (belki general, kolordu komutanı), ordu müfettişlerinin başı, saray korumalarının başı, kırın binbaşılarının başı, arabalı savaşçıların başı vs." gibi ünvanlar vardır. Ayrıca yukarıda belirtilenlerin alt rütbeleri de söz konusudur.

Kışın Anadolu'daki hava şartlarının elverişsiz olmasından dolayı Hitit ordusu ilkbaharda sefere çıkar kış başlamadan yani sonbaharda dönerdi. Seferler daha çok yaz mevsiminde olurdu. Hititler'in belirli sayıda sürekli bir ordusu vardı; ancak sefer dönemlerinde çoğu tarlada çalışan erkekler de askere alınırdı. Krallar sefere çıkmadan önce fal baktırırlar ve faldan çıkacak sonuca göre savaş yöntemlerini belirlerlerdi. Kralların yıllıkları sayesinde, Hititler'in değişik savaş taktiklerine sahip olduğunu öğreniyoruz. Kenti ele geçirmek için yapılan ani gece baskınları, geri çekilir gibi yaparak düşmanı şaşırtmak, kenti kuşatarak yiyecek içecek stoklarının bitmesini beklemek ve böylece halkın zorla teslim olmasını sağlamak kullandıkları yöntemlerdi. Hititler'in uyguladığı savaş taktiğine en dikkat çekici örnek Mısırlılar ile yaptıkları Kadeş Savaşı'nda görülür. Bu savaşta Hitit ordusu öncelikle Mısır gözcülerinden gizlenmeyi başarmıştı. Bu durumdan şüphelenmeyen Mısırlılar kente doğru ilerleyip kamp kurmaya başladığı sırada, Hitit savaş arabalarından oluşan güçlü bir birlik dikkat çektirmeden etraflarından kentin arka tarafına ilerledi ve düşman Mısır birliklerinin ortasından saldırdı. Eğer başka bir Mısır birliği yardıma gelmeseydi Mısır ordusu yok olacaktı.

Hititler bir kente saldırmadan önce diplomatik yazışmalar yapıp kendi istekleriyle teslim olmalarını istiyorlardı. Eğer düşman direnirse o zaman kenti zorla ele geçirip emellerine ulaşıyorlardı. Ele geçirilen bir yerden elde edilen ganimetler başkente götürülürdü. Değerli madenler, besin stokları, insanlar ve çiftlik hayvanları bunlar arasında sayılabilir. Ancak en önemli savaş ganimetleri insanlar ve çiftlik hayvanlarıydı. Sivil esirlerden tarımsal alanda, orduda ya da tapınakta yararlanılmakta idi. Hititler yağmaladığı ülkenin tapınaklarına saygı göstermekte ve tanrı heykellerini başkent Hattuşaş'a götürüp kutsamakta idiler. Çünkü tanrıların gazabından korkarlardı. Ayrıca bu şekilde, o ülke halkının egemenlikleri altında kalması sağlanırdı. Hititler fethettikleri yerin halkına Asurlulara göre daha merhametli davranmışlardır. Bir Asur kralı daha katı davranıp görülmemiş işkenceler yaparken Hitit kralları böyle bir zulüm yapmamışlar ve daha iyi davranmışlardır. Örneğin Kral II. Murşili; egemenliği altında bir ülke isyan edince sefere çıkmış, ancak ülke kralının annesi kendisinden merhamet dileyince işgalden son anda vazgeçmiştir.

Ordunun başkumandanı Kraldı. Askeri yönden eğitilmeye küçük yaşta başlar ve iyi bir eğitim alırdı. Kral seferlere ordu ile beraber giderdi. Ancak hasta olduğu zaman veya başka bir seferde bulunduğunda yahut ülkedeki dini bir törene başrahip olarak katılması gerektiğinde yerine birini görevlendirirdi. Görevlendirdiği bu kişi onun adına ordunun başında sefere çıkardı. Hitit ordusunda yüksek rütbelere genellikle kraliyet ailesinden olan kişiler yeğlenirken, alt düzeydeki görevlere ise ülkenin ileri gelenleri atanırdı.





2ca40bd431bbf44da015b608caa2b6db.jpg






Sent from my iPad using Tapatalk
Cevapla
a9fb2e9236d49e91fe13e89bff8f935e.jpg




Değerli Tarihçi Feridun Emecen ne güzel anlatır bu güzel şehrimizin fethine dair detayları sohbetlerinde de. Belleğimde kaldığı kadarıyla birazını yazayım:

Fatih Sultan Mehmed, şehrin fetihine dair ilk işareti Rumeli Hisarını yaptırarak verir Bizans'a. Bizans kralından gelen 'o hisarı niçin yaptırıyorsunuz' yollu mektuplardan biri okunduktan sonra 'o zaman versin şehri' der.

Daha 20 yaşındadır ve bu çok önemsediği Hisarın inşaatını tüm vezirlerine verdiği (her kuleden biri sorumluydu) sorumluluklarla tamamlatıp bitirttiğinde ki inşaatın başında bulunup, teftişler yapmıştır yapım boyunca.

Rumeli Hisarının inşaatı biter bitmez sarayının olduğu başkent Edirne'ye döner hızlıca. Burada fethin düşünsel ve maddi alt yapısı için ikna etmesi gerekenler vardır.

İkna etmesi gereken gruplar Uç Beyleri ve Ulemadır.

O zamanın uleması, sonraki devirlerde görülmeyecek kadar özgürlüğüne düşkün, muhalif ve burnundan kıl aldırmaz tür adamlardır.

Fatih hepsiyle ve tüm komutanlarıyla bir toplantı düzenler. Onlara bu şehrin alınmasının, tarihlerinden gelen bir sorumluluk ve zorunluluk olduğunu söyler.

Her iki grup da şiddetle itiraz eder İstanbul'un kuşatılması fikrine.

Ulema şöyle der: 'bu almak istediğiniz şehir iyi bir şehir değil, berbat bir yerdir. Şeytan dünyaya ilk ayak bastığında indiği yer orasıydı. Yer altından kara sular gelir. Bize yarar getirmez ki üç kere daha yerle bir olacaktır orası.'

Bir kısımı, 'illa ki alınacak ısrarındaysanız da, Ayasofya'yı tutup diğer tüm şehri yerle bir edin ama sakın oraya yerleşmeyin, sarayınızı oraya taşımayın, yıkar yıkmaz hemen Edirne'ye dönün, sarayınız ve başkentimiz burada kalsın.'


Uç Beylerinin itirazı daha incelikli ve doğruluk payı taşıyan bir tınıdadır:

'Padişahım İstanbul'u fethetmek bize yarar değil zarar getirir. Şimdi siz orayı fethederseniz, sarayınızı ve başkenti oraya taşır ve Edirne'yi terkedersiniz, bizi yalnız koyarsınız, Edirne'den uzaklaşılınca Avrupa'ya yaptığımız akınlar da etkinliğini yitirir, gaza kültürümüz biter...bir de İstanbul'un her yanı deniz diye denizciliğe önem verir, donanmaya ağırlık verirsini ki bu da ordumuzu güçsüzleştirir.'


Gerçekten de çağının tek gerçek ve etkin 'ateşli silahlar' ordusu olan Osmanlı ordusu bir kara ordusudur.


Bu 20 yaşındaki Padişah, müthiş entellektüel kişiliğiyle hiç kimsede olmayan vizyonuyla şunları ne güzel söyler onlara:
'Atalarımızdan bize sorumluluk ve zorunluluk olarak gelmiş bir görevdir bu. Bu Bizans şehri Avrupa'nın desteğini ileride iyice arkasına alacak ve bizim için çok büyük tehlike olacaktır. Böyle bir tehdidi göze alamayız. Bu şehri aldığımızda ilerlememiz önündeki tehditler azalır, bekaamız güçlenir.'

Vizyonu büyüktür bu 20 yaşındaki genç adamın, Avrupa bir süre sonra askeri sahada üstünlüğü yakalayacaktır ve Ateşli Silahların en büyük ordusu olan Osmanlı Ordusunun karşısına daha güçlenerek çıkacaktır.



Sent from my iPad using Tapatalk
Cevapla
Istanbul'u fethettik fethetmesine de karsiliginda osmanlinin yönetimi mi gitti acaba?
Cevapla
(14/06/2017, Saat: 14:10)ayha-al Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Istanbul'u fethettik fethetmesine de karsiliginda osmanlinin yönetimi mi gitti acaba?


El insaf Fetih'den sonra 500 yıl devam ettiğine göre gitmemiş yönetim


Sent from my iPhone using Tapatalk
Cevapla
Ben tarih okurken, tarihi yapanla yazanin ayni kisi oldugunu düsünerek okuyorum.
Cevapla
Meraklıları için kitap önerisi....Roma İmparatorluğu üzerine yazılmış en güzel kitaplardan birisi....(Everitt'in "Cicero" kitabı da benim favori kitaplarımdandır)





71326325f878c5e7d7f94371e6930ed7.jpg


Sent from my iPad using Tapatalk
Cevapla
İstanbul'un en zarif camilerinden birisi de, ilk inşaası taa 1470'lere dayanan ve zamanla harap olmasının ardından arkasındaki Büyük Postane binası yapılırken yıkılıp, önemli mimarımız Vedat Tek tarafından sekizgen planlı olarak 1907'de tekrar yapılmış olan Hobyar Camii'dir. Sirkeci'dedir.

Mimar Vedat Tek'in tasarladığı tek camidir.

Çocukluğumdan beri bu zarif camiyi severim.





0e41e4ae490c0df6c7e6c49bb4df3467.jpg



c31d4785d4c5c9265d22a1ba1fd368f8.jpg



a1fedf8efb92bde6568e48356f9281b2.jpg


Sent from my iPad using Tapatalk
Cevapla
(15/06/2017, Saat: 11:46)SumNauta Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Meraklıları için kitap önerisi....Roma İmparatorluğu üzerine yazılmış en güzel kitaplardan birisi....(Everitt'in "Cicero" kitabı da benim favori kitaplarımdandır)





71326325f878c5e7d7f94371e6930ed7.jpg


Sent from my iPad using Tapatalk

Roma heykellerini de anlatıyorsa ilgimi çeker ama Türkçe çevirisi olmak koşuluyla  Rolleyes
https://www.facebook.com/pages/Pardus-Handcraft/875240639222477

https://www.instagram.com/pardushandcraft/

Cevapla
(15/06/2017, Saat: 21:56)Delidumrul Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Roma heykellerini de anlatıyorsa ilgimi çeker ama Türkçe çevirisi olmak koşuluyla  Rolleyes


@Delidumrul Bu kitapta heykellerin sadece resimleri var ama aşağıdaki kitap ilgini çekebilir onu ve kütüphanelerimden birinde haftasonu bulabilirsem bir başka kitabı sana ileteceğim.



150839692f9d4e98aeb89d79160c15e3.jpg

05767c2ffb8281709d5d603bf059e196.jpg




Sent from my iPad using Tapatalk
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Tarih ve Ornekleri. 3RD1 28 18,812 30/05/2020, Saat: 05:36
Son Yorum: MetsGo

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: