09/02/2015, Saat: 01:11
(08/02/2015, Saat: 20:20)impaticaret Adlı Kullanıcıdan Alıntı: 120TL kdv ye ek olarak, Telsiz kurumuna; ucuz pahalı ayrımı yapılmadan tüm telefonlar için ödenen harç
(08/02/2015, Saat: 21:34)impaticaret Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Haklısınız ucuz telefonlar 250 tl olunca %2 bile fazla
Mustafa Bey, Türkiye'nin en büyük mobil cihaz distribütöründe çalışıyorum. Çok yakından takip ediyoruz bu konuları haliyle. Devlet eskiden bu vergiyi (harcı) götürü usulü değil oransal olarak alıyordu. Sonradan götürü usulü almaya karar verdiler. Komedi de burada başladı. İlk başta lanse ederken bunu lüks telefona karşıymış gibi lanse ettiler medyada. Halbuki iş böyle değildi. Ucuz telefonun fiyatı arttı. Pahalı telefon olumsuz etkilenmedi. Tabi bu değişikliği yaptıklarında en pahalı telefon 2.000 TL'den ucuzdu. Şimdiki gibi 3.500 TL değerlere ulaşan telefon yoktu. Şuan 3.000 TL ye telefon satılınca bu götürü usulü aslında pahalı telefon için avantaj bile oluyor. Oransal kalsa daha yüksek harç ödenmesi gerekecekti.
Şuan cep telefonu ithalatı için ek vergi konuşuluyor ama geçeceğini hiç sanmıyorum. Hukuksal olarak Türkiye'nin bunu yapması pek mümkün görünmüyor. Hukuk tanımadan uygularsa da bu sefer Türk üretici yurt dışına cihaz satamaz hale gelecek. Kısacası işler çok karışık bir durumda.
Benzer bir durumun kozmetik ve kişisel hijyen ürünleri için de söz konusu olabileceğini tahmin ediyorum. Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık durumu. Şuan uluslararası anlaşmalara göre bu ek vergiyi AB menşeli ürünlere getirmeleri pek mümkün değil. Aldığımız çoğu ürün de AB menşeli olduğu için çok endişelenmiyorum şuan için. Getirirlerse işler hepimiz için çok daha karışık bir hale girer çünkü gümrük birliği anlaşmasını bizimkiler çöpe atmış olurlar.
https://instagram.com/buyukkotukurt/