09/07/2016, Saat: 12:10
(09/07/2016, Saat: 01:15)rocnel Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhabalar, en belirgin birinci faktör 'ısıl işlem' aşamasıdır. Herkes nasıl kola yapamıyorsa ısıl işlemi de her fabrika tam kıvamında yapamayabiliyor. Ciddi deneyim kıdem teknoloji gerektiriyor. Çeliğin sertliği ve dayanımı burda ortaya çıkıyor.Detaylı bilgilendirme için çok teşekkür ederim, gerçekten merak ettiğim bir konuydu.
İkinci önemli aşama ise bileme işlemidir. Bileme tek seferde yapılmayıp aşamalı olarak yapılıyorsa kalite artıyor. Bileme taşlarının kalitesi ve kullanım ömrü çok önemlidir. Taşlar sürekli aynı bileme oranını yakalayamaz belirli aralıklarla düzeltilmesi gerekiyor. Taşların yüzey kalitelerini ölçen cihazlar var. Bunlar yapılmadığı zaman kalite düşüyor. ( Taş harici farklı bileme ekipmanlarıda bulunmaktadır. ) Taşlara jiletleti otomatik olarak ileten mekanizmalarda önemlidir.
Fabrikaya giren çeliğin istenilen standartı karşılaması çok önemlidir. Örneğin 304 kalitede olup aynı standardı taşımayan çelikler bulunmaktadır. Isıl işlemde de hata verdirir bu husus.
Kaplama çok önemlidir, kaplama istasyonlarının standartları koruması ve kaliteli ham madde içermesi gerekmektedir.
Deneyimli işçi çalıştırmak gereklidir. Sürekli işçi değiştitildiğinde aynı süreci anlayıp kalite standartlarını yakalaması düşüktür.
İyi işleyen otomasyon/konveyör gibi sistemleri olmalıdır.
Bunları yıllar önce jilet fabrikasında çalışan bir arkadaştan öğrenmiştim, çok şey anlattı ama aklımda kalanlar bunlar. Bu konuda daha çok bilgi istenirse bu arkadaşa sorabilirim.
Saygılar