Çocukluktan beri tiryakisi olduğum (Siyah) Çay ile bir kaç satır yazmak istedim.
Bu güzel Çay, Camelia Simensis adlı bir bitkinin yapraklarından elde ediliyor.
4'e ayrılıyor bu bitkiden elde edilen Çay'lar:
1) Siyah
2) Yeşil
3) Beyaz
4) Oolong
Yeşil Çay fermente bir ürün olmadığı için en faydalı Çay'dır. Ben Çin'de (yemeklere de eşlik eder) çok Yeşil Çay içtiysem de, diğer tüm çay çeşitlerinden de denediysem de, Siyah Çay tiryakisiyim. Siyah Çay içmeden çay içtiğimi anlamam.
Türkiye'de yetiştirildiği coğrafyanın özelliklerinden dolayı, çay tarımında kimyasal zirai ilaçları, pestisid kullanılmaz. Sağlıklı Yeşil ve Siyah Çay için uygundur bizim coğrafya.
Siyah Çay: Yaprağın tomurcuk ve taze sap kısımlarının işlenmesiyle elde edilir. İlk sürgün zamanı toplananın lezzeti bir ayrıdır.
Yeşil Çay: Siyah çayda yapılan oksidasyon işlemi yaprağa uygulanmadığı için antioksidan miktarı en fazla olan, en yararlı çay'dır.
Beyaz Çay: Yapraklar açmadan, tomurcukken toplanır. Sabah çiyinde toplanmasına özen gösterilir. Sadece soldurma ve kurutma yapılır.
Oolong: Siyah çayın fermentesi yarıda durdurulursa bu çay elde edilir.
Çin, Hindistan ve Sri Lanka'da da güzel çay tarımı yapılır.
Bitirirken ekleyeyim: Viyana'da bir Tea House'un duvarlarında yazılı gördüğüm şu söz çok hoşuma gitmişti: "Drinking Tea is to forget the noise of the world".
İşte bana aynen öyle olur demli çayımı içerken
Sent from my iPad using Tapatalk