13/08/2020, Saat: 14:08
(Son Düzenleme: 13/08/2020, Saat: 14:12, Düzenleyen: onurcakmak.)
(13/08/2020, Saat: 03:07)Sui Generis Adlı Kullanıcıdan Alıntı: 4800 TL'yi görünce benim için tam bir hayal kırıklığı oldu. Forumda bu yıl içerisinde Rocnel'in ayarlı tıraş aleti satışının yapılacağını ögrenince kenara 2000-2500 TL kadar koymuştum. Gerek kalmadı. Serbest piyasada isteyen istediği fiyattan satış yapar ama fiyat uçuk malesef. Rex'in ayarlı makinası 5-6 ay öncesine kadar İmpa'da 1500 TL'ye satılıyordu. Gümrük Vergisi, zartı zurtu dahil. Yerli üretim, ayarlı, çelik bir makina da bu fiyatlara üretilebilir diye düşünmüştüm.
Düşünceniz doğru, malın fiyatı bence de çok yüksek. Ama bir de piyasa gerçeği var, "Bir malın fiyatı satılabildiği fiyattır". Bu maliyetinden yukarı veya aşağı fark etmez. 100 e mal edip 80 e satamıyor iseniz batarsınız. 200 e satıyor iseniz kar edersiniz. 500 e satabiliyor iseniz köşeyi dönersiniz. Hem arz talep meselesi, hem de ihtiyaç. Şu anda Covid-19 ilacı olsa fiyatını maliyete göre mi belirlersiniz? Ya da ilk yıllarda patent koruması varken ilaçların fiyatı, rekabet devreye girince nasıl 10 da 1 ine düşebiliyor?
Yapana, alana hayırlı olsun demek kalıyor. Tek sevincimiz, ülkemiz katma değeri yüksek bir ürün ihraç ediyor. 200 gr. olsa ağırlığı, 500 USD den satsa yurtdışına kg fiyatı 2.500 Dolarlık ihracat yapıyoruz demektir. Bize ancak tebrik etmek düşer. İnşallah çok satar.