01/02/2021, Saat: 11:52
(Son Düzenleme: 01/02/2021, Saat: 12:23, Düzenleyen: onurcakmak.)
(01/02/2021, Saat: 09:20)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Şimdi kafaya tam yandan bakınca ne demek istediğinizi anladım. Üst tabla her iki tarafta da bir köşeden az bir miktar daha geride duruyor doğru ama bu zaten jileti belli bir kıvrıklıkta tutabilmesi için olması gereken bir geometrik tasarım. Açıkcası tıraş olurken benim çok dikkat ettiğim bir durum olmamıştı.
Scalloped bar dediğim jilet tablasının siper tasarımıdır. İstiridye kabuğu gibi geniş dalgalı tırtıklara sahip olan ama önü kapalı olan koruma barlarına scalloped bar denir. Misal Yaqi Slant böyle işte. Ya da Edwin Jagger klasik kafalar. Mesela R41'de closed comb bardır ama dişleri çok belirgin hibrit denilebilecek yapıdadır. Open comb'a da benzer. Standart düz modellere straight bar denir misal 3one6 ,futur. Standart açık modellere de combed ya da open comb denir Yani taraklı; misal Fatip taraklı.
Scalloped bar ile Closed comb kafalar çok karıştırılır. Bir siperin gerçek anlamda closed comb olması için adı gibi bariz taraklı görünüme sahip dişleri olması lazımdır. Ki böyle makineler fiyasada oldukça nadirdir. Bir örnek olarak Fatip Gentile kafalar gerçek kapalı tarak kafalardır. Scalloped tabiri çok yaygın olmadığından bazı firmalar her gördükleri tırtıklı siperi closed comb olarak pazarlarlar ama bu teknik olarak yanlıştır. Basitce; belirgin diş yapısı varsa closed comb, yoksa scalloped olarak anlaşılmalıdır.
Closed comb ve özellikle scalloped siperler daha yeni nesil modern tasarımlardır. İkisi de taraklıyı imite eden ama daha korunaklı ve konforlu siper tipleridir. Agresiflik olarak düz bar, scalloped, closed comb ve open comb olarak gider. Scalloped çok versatil ve konforlu bir siper tasarımı olduğu için günümüz makinelerinde sıkca kullanılıyor. Şöyle bir resim koyayım net anlaşılsın.
Harika anlattınız - başlık hem scalloped, hem de slant oluyor. Ben ikisini ayrı ayrı gördüğüm bir tasarım olmadığı için, ikisini de birlikte anmış oldum kaza eseri.
Cihaz, özellikle ağız çevresinde, sağıyla almaya çalışırsam başlığı yatıştırmışım gibi bana bir özgüven veriyor, elim rahatlıyor. Ben sakala ilk önce hangi yönünü değdirirsem, makinenin hep o tarafı sakalı kesmiş gibi bir farklılık alıyorum makineden. Resimle bahsettiğim hareketi göstermek için bunu bulabildim. Soluyla bana çok agresif bir hissiyat verdiğini söyleyebilirim, kendimce böyle bir çözüm buldum.
Jiletin şu ana kadar çapaklandığını hiç hissetmediğimi söyleyebilirim, ne kadar çapraz çeksem bile. Makineyle tekniğim, yavaş yavaş ilerliyor.