28/03/2013, Saat: 00:38
Root, Unix tabanlı (Linux gibi) işletim sistemlerinin, en yetkili kullanıcı adıdır. Windows işletim sistemlerindeki Administrator kullancısının muadilidir diyebiliriz. Android, Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Bir Android telefonun, root'lanması demek, üreticinin (örneğin Samsung'un), telefonun işletim sisteminin kritik dosyalarına erişim için koyduğu güvenlik kilidinin kırılması anlamına gelir. Bunu, Android kullanıcıları çoğu zaman, hoşlarına giden bir Android uygulamasını telefonlarında kullanabilmek için yaparlar ya da yaptırırlar. Zira, bazı uygulamalar, telefonunuzda çalışabilmek için, sistemin kök dizinindeki sistem klasör ve dosyalarına erişim hakkı ister. Android uygulama marketlerinden indirdiğiniz uygulamaların bir çoğu böyledir. Dolayısıyla, kullanıcıların, her gördüğü uygulamaya , tabiri caizse "lapin" gibi atlamaması önerilendir. Telefonların , root'lanması, çok ciddi bir güvenlik açığıdır ve iyi yazılmış Android uygulamaları, telefon root'landıysa bunu farkeder ve genellikle kullanıcıyı uyarır, "Bu telefon root'lanmış ve güvensizdir" diye... Örneğin Garanti Bankası'nın Android bankacılık uygulamasını, root'lanmış bir telefonda çalıştırırsanız, sizi uyarır, bu telefonda bankacılık işlemlerinizi yapmanızı önermiyoruz, tehlikedesiniz vs vs gibi...