28/03/2013, Saat: 22:32
(28/03/2013, Saat: 20:44)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:(28/03/2013, Saat: 11:00)Wilkinson Adlı Kullanıcıdan Alıntı:(28/03/2013, Saat: 01:46)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Sağlamlık öncelikse yine ibm'in yani lenovo'nun klasik serilerinden olmalı.
Ama bu devirde asus zenbook ya da macbook air gibi güzel bir ultrabook alet almalı artık. İnce, hafif, uzun pil ömürlü, kaliteli ekran ve hoparlörlü.
İzninizle bir ekleme yapmak istiyorum. Air güzel cihaz ama Ram ler logicboard'a lehimli geliyor. Sonradan Ram arttırma imkanı olmuyor. Mac OS X her yeni çıkan sürümde daha fazla ram tüketmeye meyilli bir işletim sistemi. Air alınacaksa baştan iyi düşünmek, mümkün olan en yüksek ramli olan modeli tercih etmek gerekir.
Ben de şunu eklemek istiyorum. Evet yazdığınız doğru ama şu da var. Macbook air tarzı ultrabookların olayı performans, oyun vs dğeil. Taşınabilirlik. Yani her gittiğiniz yerde internetin, müzik ve filmlerinizin sizinle olması. Dolayısıyla net sörf, film, müzik için fazlasıyla yeterli ramlere sahipler ki, bunun için os güncellemeye de gerek yok.
O kadar notebook kullandım. Benim için notebook ekran kalitesi, pil örü, ses kalitesi, ısınmazlık ve sessizlik demek. Bunları standart notebooklarda hele hele i7'li güçlü notebooklarda hayatta bulamazsınız. En güzeli i3 tipi ısınmayan, fan sesi yapmayan, pili az yiyen notebooklar ve muadili ultrabooklar. Bir kere bu dediğim tip cihaz kullanan dediğimi anlar ve gerisine dönemez.
i3 işlemcili giriş seviyesi ama ekranı kaliteli toshibam vardı. Net, müzik için kullanıldığından içi dolmaz, çok hızlı açılır çok hızlı kapanırdı. Yalan söylemiyorum 14 saniye açılma 9 saniye kapanma. Hiç ısınmaz, fan hiç çalışmazdı. Pili normaldi. Elimden ondan daha kuvvetli bir sürü notebook geçti hepsi elektrük süpürgesi gibi fan çalıştıran, işlemci kısmı ısınıp rahatsız eden, bili çabuk biten aletlerdi. Şu an personele dağııtlan i7li 6gb ramlı 750gb harddiskli macbook pro kullıyoruz. Gram memnun değilim. Ekran kalitesi ve pil ömür dışında. Ama çok ısınıp, çok ses yapıyor. Bootcampli olduğundan performansıda kötü.
Tüm bu makineleri mac os'lu bir macbook air'i zada zenbook tipi bir ultrabook'u ölümüne yeğlerim.
Lijun komşum parlak ekrana alışılınca sorun olmuyor inan. Ondan sonra antiglara denilen uyuz mat ekranları kullanmak eziyet oluyor. Kaliteyi çok götürüyor mat kaplamalar. Tepeden çok kuvvetli ışıklı ya da direk pencere önü görmeyen parlak ekranlar ciddi bir rahatsızlık vermez belirteyim, ki zaten artık endüstrinin %90 parlak ekran oldu. Çünkü kontrast değerleri ve renk doygunluğu çok daha cekici bu tipte.
Dell deyip de geçmeyin. Her markanın olduğu gibi dell'in de kalite kalite. Çamur gibi ekrana sahip modelleri de var iyi ekranlıda. Kimi modelinin ses kalitesi gayet güzel misal 15r, bazıları kötü. Zaten notebooklarda adam gibi ses veren hoparlöre az ve üst modellerde rastlanıyor. Belki çok önemli dğeil dersiniz ama bir youtubedan müzik bile dinlemeye kalksanız radyo kalitesi veriyor çoğu. Bunu özellikle evdeki masaüstünde kaliteli hoparlör seti olanlar anlar. Hem pili, hem ekranı, hem sesi iyi olsun olunca da çare ya mac, ya da ultrabook oluyor.
Sağlam iş bilgisayarı olaraksa deidğim gibi klasik thinpad serisinden daha kaliteli bir notebook düşünemiyorum.
Evet o tarz kullanım için işletim sistemi güncellemeye gerek yok ama mesela Snow leopard'dan, Lion'a geçişte, yeni Mac OS'in ram gereksinimi 2 katından fazla arttı. Örnek vermem gerekirse, Snow Leopard için 2 GB ram hayli hayli yeterli gelirken, Lion için 8 GB ancak yeter hale geldi. Şu an kullandığım IMac 4 GB ram ile sünürken, 8 GB ram ile eh denecek bir performansta çalışıyor. Eğer ben makinemi 4 GB Ram olarak alıp 8 GB'a güncelleme imkanım olmasaydı, Snow Leopard bile yükleyemezdim. 4 GB ram ile sürünerek kullanmak zorunda kalırdım bilgisayarımı Çünkü Bir Mac bilgisayarın, minimum işletim sistemi gereksinimi ve maksimum işletim sistemi gereksinimi var. 2011 model bir makineye örneğin, 2010'da çıkmış Mac OS'i yükleyemiyorsunuz. Apple bunun yüklenememesini EFI denen firmware'e yazdığı bir takım kodlarla sağlıyor. Bu sayede downgrade mümkün olamıyor. Sizin bahsettiğiniz tarzda bir kullanım için işletim sistemini güncel tutmaya pek gerek yok ama 2-3 sene sonra köklü değişimler içeren bir Mac OS sürümü çıktığında, programların yeni versiyonlarını çalıştırabilmek için işletim sistemini mutlaka güncellemek gerekecek. Mesela şu an Lion'da çalışıp, Leopard'da çalışmayı reddeden yığınla uygulama mevcut. Bu uygulamalar sıradan uygulamalar... Ben bir Mac'i en az 5-6 sene kullandığım için 5-6 yılda mutlaka ram güncellemesi bir kez gerekir diye düşünürek yazdım o yüzden mümkün olan en yüksek ram içeren Air alınmalı yada çok iyi düşünüp bu ram bana yeter mi acaba dedikten sonra alınmalı. Çünkü ram konusunda pişmanlığın Air'de geri dönüşü yok. Bunun dışında söylediklerinizin hepsine katılıyorum. Mac OS yüklü Apple bilgisayarların farkını ancak kullanan bilir. İşletim sisteminin ne kadar stabil ve düzgün çalıştığını yine kullanan bilir. Ben bilgisayarımı aldığım zaman fabrikada 1 kez Mac OS X yüklemişler ve ben makineyi aldım, düğmesine basıp kullanıcı hesabımı oluşturdum, masama koydum, satın aldığım tarihten beri 1 kez bile format atmadım. En ufak bir yavaşlama yok ve makine 15 ay geçmiş olmasına rağmen hala ilk gün benim alıp masama koyduğum gibi çalışıyor. Eğer Windows kullanıyor olsaydım sanırım 10. formatımı falan atmış olurdum.