03/07/2013, Saat: 23:58
(02/07/2013, Saat: 19:11)ihtilaf Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bal yapımında en masum hile;iyi ballarla düşük kalite yani şekerle beslenmiş arıların balını karıştırmaktır.
Çocukken kaliteli bal yemediyseniz halis balı bilemeyebilirsiniz.
Arı hangi bitkiden aldıysa bala kokusunu verir.Edirne ballarında ayçicek kokusu baskın hissedilir.
Ben bu konuda oldukça şanslı sayılırım. Günümüzdeki çok iyi dediğimiz ballarla bile mukayese edilemeyecek kara kovan balı tüketirdik, şimdilerde o balı bulmak hem çok pahalı hem de çok zor. Yoğun aroması, besleyiciliği, ve yedikçe yedirten bir hafifliği vardır.
Bal tüketecekseniz kesinlikle çiçek balı tercih etmenizi öneririm. Çünkü çam balı ( http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87am_bal%C4%B1 çam balının oluşumu ),kestane balı,kekik balı vs.vs bunlar tek tip bitkiden toplandığı için besin değeri çiçek balına göre düşüktür belki aroma olarak hoşunuza gidebilir ama hakiki çiçek balındaki aroma ve besleyiciliği, yararlılığı barındırması mümkün değildir.Yanlış anlaşılmasın diğer ballar için kötüdür demiyorum ama aralarında bana göre çok fark var.En iyisi yüksek rakımlı, modern tarımın minimum olduğu bölgelerde üretilen çiçek balıdır.
Sadece çiçeklerden toplanabilecek bir güzellik evde düzenli tüketmeye çalıştığım çiçek poleni.Kolay kolay bu büyüklükte taneli bulmak zordur.Balın yanında tüketilmesi gereken mucizevi bir besin kaynağı.Faydalarına hiç girmeyeyim destan yazılır hakkında.
Burasıda bizim arıların çalıştığı mezra, yaz aylarında çocukluğumun geçtiği yer aynı zamanda.
https://www.facebook.com/pages/Pardus-Handcraft/875240639222477
https://www.instagram.com/pardushandcraft/
https://www.instagram.com/pardushandcraft/