Arıcılıkla da ilgilendiğimiz için bende kenarından köşesinden bilirim bazı şeyleri. Konuda arkadaşlar belirtmişler ama maddelemek gerekirse.
1) Bal kristalize olur. Bu balı sahte bal yapmaz. Ayçiçeği balı aşırı kristalize olan bir baldır. Hatta kristalize olmayan bazı bal çeşitlerine şüphe ile yaklaşın. Balı kristalize durumdan çıkarmak için sakın kaynar suya koymayın. Oda ısısında ya da ılık suda mümkünse kavanozun ağız seviyesini geçmeyecek içine su kaçırmayacak şekilde ısıtın ve su 45 derecenin altında olsun.
2) 45 derecenin üstündeki içeceklerinize bal katmayın balın yapısı bozulabilir ve faydadan çok zararı olabilir. Balın içine su kaçırmayıp ekşitmez iseniz bal buzdolabı haricinde dahi çok uzun yıllar bozulmaz.
3)Petek bal kesinlikle doğal baldır diye bir şey yoktur. Aklınıza gelmeyecek yöntemler var bu konuda petek bal diye şerbet bal karışımı yiyebilirsiniz.
4)Bir komşunun dediği gibi petek bal alırsanız içine kar ve su kaçırmayacak şekilde(folyoya vb sarıp örneğin) derin dondurucuda bir miktar tutun ki güve yumurtası varsa larva haline gelemesinler.
5)Bal çok faydalı bir besin de olsa bebeklere belirli döneme kadar yedirilmemesi tavsiye edilir.
6) Komar(orman gülü) balı, kestane balı gibi bazı balların tüketiminde çok dikkat edilmesi gerekir. Bunlar belli yaşın üstünde ve belirli rahatsızlıkları olanlarda tehlikelidir. Sağlıklı insanlar dahi tüketirken dikkatli olmalıdır.
7) Balın pahalı olmasının kalite ile alakası kısmen vardır ama kazıklanmanın lüzumu yok. Pahalılığın sebebi OBE denilen on tane beş tane arısı olup maliyeti ve emek gücü çok olup bunu ürettiği az bal ile karşılamaya çalışan kişilerdir. 200 sandık arı ile 10 sandık arısı olan iki arıcı aynı sahada üretim yapsa 200 arısı olan 30 liraya satarken diğeri 60 -70 lira değer biçiyor.
8)Köyden bal getirdim şöyle doğal böyle doğal denen ballara dahi dikkatli yaklaşın çünkü bazı insanlar işin ustalığından önce hilesini öğrenmeye çalışıyor.
9)BEN BALDAN ANLARIM diye kendinizi avutmayın sahte ballar Almanya ya teste gittiğinde dahi birkaç test sonunda yakalanabilen sahte ballar var. İçinde hiç bal olmadan bal diye satılan ama tadından kokusundan asla anlayamayacağınız sıvılar var.
10)Bal üretenler güvendiğiniz kişiler değilse marketler dışında bal biraz risktir.
Arıcılıkta sevenler için büyük bir zevktir.
Şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim http://www.tarimkutuphanesi.com/Sozunu_b...01308.html
1) Bal kristalize olur. Bu balı sahte bal yapmaz. Ayçiçeği balı aşırı kristalize olan bir baldır. Hatta kristalize olmayan bazı bal çeşitlerine şüphe ile yaklaşın. Balı kristalize durumdan çıkarmak için sakın kaynar suya koymayın. Oda ısısında ya da ılık suda mümkünse kavanozun ağız seviyesini geçmeyecek içine su kaçırmayacak şekilde ısıtın ve su 45 derecenin altında olsun.
2) 45 derecenin üstündeki içeceklerinize bal katmayın balın yapısı bozulabilir ve faydadan çok zararı olabilir. Balın içine su kaçırmayıp ekşitmez iseniz bal buzdolabı haricinde dahi çok uzun yıllar bozulmaz.
3)Petek bal kesinlikle doğal baldır diye bir şey yoktur. Aklınıza gelmeyecek yöntemler var bu konuda petek bal diye şerbet bal karışımı yiyebilirsiniz.
4)Bir komşunun dediği gibi petek bal alırsanız içine kar ve su kaçırmayacak şekilde(folyoya vb sarıp örneğin) derin dondurucuda bir miktar tutun ki güve yumurtası varsa larva haline gelemesinler.
5)Bal çok faydalı bir besin de olsa bebeklere belirli döneme kadar yedirilmemesi tavsiye edilir.
6) Komar(orman gülü) balı, kestane balı gibi bazı balların tüketiminde çok dikkat edilmesi gerekir. Bunlar belli yaşın üstünde ve belirli rahatsızlıkları olanlarda tehlikelidir. Sağlıklı insanlar dahi tüketirken dikkatli olmalıdır.
7) Balın pahalı olmasının kalite ile alakası kısmen vardır ama kazıklanmanın lüzumu yok. Pahalılığın sebebi OBE denilen on tane beş tane arısı olup maliyeti ve emek gücü çok olup bunu ürettiği az bal ile karşılamaya çalışan kişilerdir. 200 sandık arı ile 10 sandık arısı olan iki arıcı aynı sahada üretim yapsa 200 arısı olan 30 liraya satarken diğeri 60 -70 lira değer biçiyor.
8)Köyden bal getirdim şöyle doğal böyle doğal denen ballara dahi dikkatli yaklaşın çünkü bazı insanlar işin ustalığından önce hilesini öğrenmeye çalışıyor.
9)BEN BALDAN ANLARIM diye kendinizi avutmayın sahte ballar Almanya ya teste gittiğinde dahi birkaç test sonunda yakalanabilen sahte ballar var. İçinde hiç bal olmadan bal diye satılan ama tadından kokusundan asla anlayamayacağınız sıvılar var.
10)Bal üretenler güvendiğiniz kişiler değilse marketler dışında bal biraz risktir.
Arıcılıkta sevenler için büyük bir zevktir.
Şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim http://www.tarimkutuphanesi.com/Sozunu_b...01308.html
Kainatın aynasıyım, mademki ben bir insanım.