DIY - Kolonya, Tıraş Kolonyası ve Tıraş Losyonu Yapımı
#1
Özel mesaj yoluyla veya forum içinden gelen sorular üzerine tıraş sonrası ürünleri ve kolonya yapımı hakkında tüm bildiklerimi bu başlık altında toplamaya karar verdim. Önce genel bir giriş ve bir iki tarif vermeyi sonra detay bilgiler aklıma geldikçe ekleme yapa yapa konuyu zenginleştirmeyi düşünüyorum. Başlıkta tıraş kolonyası yapımı diyor fakat benim AS Cologne yapmayı öğretecek bir bilgi birikimim veya deneyimim yok, o bambaşka bir boyut, parfüm yapımına daha yakın. Forum içinde veya Google'da %99 ihtimalle tıraş kolonyası olarak aratılacağı için öyle yazdım. AS Cologne ne tıraş kolonyası ne losyon ne gibi sorularınız mevcutsa sizi söyle yazının ilk bölümüne alalım Smile

1- Kolonya, Tıraş Kolonyası ve Tıraş Losyonu nedir, farkları nelerdir?

 Geleneksel Tıraş konusunda bilgi birikimimizin çoğunu yabancı kaynaklardan elde ettiğimiz için ve Türk halkının pek ilgisinın olmadığı konularda birbirine benzeyen her ürüne tek bir isim vermesinden dolayı forumda belkide hatalı kullanımı en çok olan sözcükler bunlardır. Eskimolar nasıl karı tanımlamak için pek çok sözcüğe sahipse, Denizciler nasıl rüzgarı veya buzları tanımlamak için pek çok farklı isim kullanıyorsa veya Türkler akrabalık ilişkilerini tanımalamak için nasıl pek çok isme sahipse yabancılar da yüzlerine sürdükleri sıvılara içindeki alkol oranına, ne işe yaradığına vb durumlara bakarak pek çok isim koyuyor.

 Önce yabancı forumlarda denk geldiğimiz kelimelere bir bakalım; lotion, aftershave, aftershave lotion, aftershave splash, aftershave balm, cologne. Biz bunların hepsinin birbirinin yerine geçen kelimeler olarak görüp aklımıza hangisi gelirse onu kullanıyoruz halbuki bu yanlış. Basit olarak hepsini tanımlamak gerekise:

- Aftershave: Tıraş sonrası yüze sürülen ve çeşitli özellikleri olan her türlü sıvı, jel veya katıya verilen isim. Pinaud'un tıraş sonrası pudrasından tutun da L'occitane Balma kadar hepsi Aftershave olarak geçiyor yani genel olarak tıraş sonrası ürünleri. Aftershave Lotion ve Aftershave Balm olarak ikiye ayrılıyor.

- Aftershave Lotion: Cildi nemlendirmek, kesikleri iyileştirmek, gözenekleri kapatmak gibi işlere yaraması için içinde çeşitli maddeler bulunduran renkli veya renksiz, alkollü veya alkolsüz, kokulu veya kokusuz her türlü tıraş sonrası sıvı Aftershave Lotion olarak geçer. Splash, Tonic veya AS Cologne olarak türlere ayrılabilir.
   *Splash: AS Cologne tarzı ürünlere göre daha az esans içeren, gliserin, taurine, e vitamini vb maddeler içerebilen alkollü      losyonlara verilen isim. Ülkemizde bu tipteki ürünlere genellikle Tıraş Kolonyası deniyor.
   *Tonic: Kokulu veya kokusuz olabilen, alkol içermeyen ve alkolsüz olduğu için cilt gözenekleri kapatma ve cildi kendine getirme işlevini yerine getirmek için Cadı Fındığı özü, Çay Ağacı yağı, Gül Suyu vb maddeler kullanan alkolsüz losyonlara verilen isim.
   *AS Cologne: Esans oranı EDT ve EDP gibi ürünlere göre düşük, alkol içeren ve bunun yanında tıraş sonrası cilde yararlı olarak maddeler içeren kokulu ve alkollü losyonlara verilen isim.

- Aftershave Balm: Genellikle AS Lotion'lara kıyasla daha çok medikal içerik içeren, AS Lotion'a göre daha çok tedavi edici özelliği bulunan Nivea'nın yaptığı gibi akışkan olabilen veya Proraso gibi daha az akışkan olabilen, kokulu veya kokusuz, alkollü veya alkolsüz, renkli veya renksiz ve opak olan krem formatındaki her türlü ürün AS Balmdır.

- Cologne: Parfümler hakkında detaylı bilgiye sahip üyelerimiz bu konuda daha aydınlatıcı ve detaylı bilgiler verecekledir fakat bn bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım. Ülkemizde kolonya olarak geçen ürün ile yabancıların Cologne dedikleri ürünler aslında farklı ürünler. Biz içersinde az miktarda parfüm esansı içeren, suyla seyreltilmiş alkollü sıvılara kolonya diyoruz. Yabancılar ise yine aynı şekilde yapılan ürünlere kolonya diyor fakat içerdikleri parfüm esansı miktarları farklı. Buna en iyi örnek standart Rebul kolonyalar ile Atelier mağazalarında satılan Rebul kolonyalar verilebilir. Türk halkı olarak bizim kolonyadan beklentimiz bizi ferahlatıcak, kokusu üzerimizde çok kalmayacak, hafif kokulu bir sıvı olması yabancılar ise EDT veya EDP kullanmanın uygun olmayacağı zamanlarda yüzlerine uygulamak için EDC yani Cologne tercih ediyorlar. Onlarınkinin esans miktarı çok olduğu ve kullanılan malzemeler daha kaliteli olduğu için koku karakteri ve kalıcılık daha üst seviyede. Yalnız her cologne aftershave cologne olmak zorunda değil. AS Cologne olması için tıraş sonrası cildimize iyi gelecek ürünler içermesi aynı zamanda splash veya tonic gibi ürünlere göre daha kalıcı ve komplike bir koku sunması gerekiyor.

2- Tıraş Losyonlarının içindeki madde tipleri ve özellikleri nelerdir?

 Tıraş Losyonu yapmak için çeşitli farklı etkiler yaratan bir kaç farklı ana malzemeye ihtiyacımız var. Bunlar yabancı literatürde Astringent (Büzücü), Emolient (Yumuşatıcı) ve Styptic (Kanama durducu) olarak geçiyor. Tabii bunlara ek olarak ürünümüzü koku açısından ve cildi besleme açısından zenginleştirmek için parfüm esansı, bitki esansları, e vitamini vb ürünler de ekleyebiliyoruz.

  Büzücü olarak kullandığımız ana maddemiz alkol. Büzücü maddeler adlarından da belli olacağı gibi doku ve damarları büzerek tıraş boyunca sıcak ve nemden açılmış gözenekleri kapatıp varsa kılcal kanamaları da durduruyor. Ben bu gibi ürünler yüzle temas etmesi için yapıldığından ve kendime veya arkadaş çevreme yetecek kadar yaptığım için herhangi bir ticari mevzuata uymam gerekmediğinden ayrıca mümkün olduğunca içilebilir derecede zararsız kalmasını istediğim için %100 tarımsal kökenli saf etil alkol kullanmayı tercih ediyorum. Ticari amaçla üretimde buna izin verilmiyor bunun yerine İzopropil Alkol veya Denatüre Metil Alkol kullanmanızı istiyorlar. Hem o kadar meyve kabuğu ve baharat kullanarak yaptığım şahane kokan sıvıyı ara sıra içmek istemiyor da değilim Smile Tarımsal kökenli etil alkolü 3M veya daha büyük Migros'larda veya diğer büyük marketlerde bulabilirsiniz. MEY içki tarafından üretilip, şeffaf şişede ve kırmızı kapakla satılıyor. Litresi 30 lira civarındaydı en son. Bazı marketlerde içki reyonunda satılırken bazılarında temizlik maddeleri bölümünde satılıyor.

 Losyonu alkollü yapmak istemiyorsanız veya %100 saf etil alkolü su ile değilde daha yararlı bir sıvı ile seyreltmek istiyorsanız kullanabileceğiniz en iyi ürün Cadı Fındığı özlü toniklerdir. Bunun da bana göre en iyisini Thayer's yapar. Thayer's markası alkollü, alkolsüz, kokulu ve kokusuz pek çok farklı Cadı Fındığı özlü tonik üretiyor. Amerika'da 6-7 dolara satılan bu ürünü maalesef ülkemizde bulmak imkansız. Nedense hiçbir ithalatçı getirmiyor. Belki @impaticaret Mustafa Bey sesimizi duyar, kendisi için de uygunsa bize bu üründen getirtir. Cadı fındığı özü içindeki etken maddeler sayesinde aynı alkol gibi doku ve damar büzücü etki yaparak cildimizin kendisini toparlamasını ve varsa ufak kılcal kanamaların durmasını sağlıyor.

 Yumuşatıcı olarak kullandığımız ana maddemiz ise Gliserin. Sabunlaşma reaksiyonunun bir yan ürünü olan Gliserin cildin nem tutmasına ve buna bağlı olarak yumuşak kalmasına sebep oluyor. Yaptığımız ürünlerde Gliserin yerine Lanolin de kullanabilirsiniz fakat ülkemizde nasıl veya nerden temin edilir bir fikrim yok.

 Kanama durducu madde kullanmak aslında biraz tercihe bağlı. Eğer kullanmak istiyorsanız en iyi yöntem evdeki Tıraş Şapından bir parça alıp hazırladığınız karışımın içinde çözmek. Ben genellikle kullanmıyorum ;çünkü losyonlarımın içine koyduğum alkolün ki ben genellikle yüksek alkollü losyonlar yapıyorum ve Cadı Fındığı özünün doku ve damarları büzme yeteneği çoğu ufak kanama için yeterli geliyor. Daha büyük kanamalar içinse zaten Kan taşı mevcut olduğu için onu kullanmayı tercih ediyorum.

 Geldik tercihlerin sınırsıza yakın olduğu ekstralar bölümüne. Bu kısımı detaylı olarak şunlar koyulur, bu bu kadar konu, onu şöyle yapma böyle yap gibi kesin sınırlar çizerek anlatmak istemiyorum ;çünkü medikal sıkıntılara yol açabilecek belli başlı sınırlandırmalar haricinde yaptığınız ürüne koyacağınız ekstra maddelerin hayal gücünüz dışında bir sınırı yok. O medikal limitlerden ise konunun ilerleyen kısımlarında yeri geldikçe bahsedeceğim. Bu ekstralara örnek vermem gerekirse; parfüm esansları, bitkisel yağlar, e vitamini, mentol vs denilebilir.

3- Tıraş Losyonları nasıl yapılır?

Öncelikle yapacağımız tıraş losyonunun cinsine karar vermemiz gerekiyor, splash mi olacak tonik mi olacak? (Cologne yapacak deneyime sahip olan üyelerin yazımı okumayacağını varsayıyorum) Splash olacak ise alkol miktarı ne kadar olacak ve neyle seyreltilecek? Beklemek için vaktim var mı yoksa bitkisel yağlar ve parfüm esansları ile mi losyonumu yapacağım? Bu ve benzeri sorulara vereceğimiz cevaplar bizi istediğimiz losyona doğru yönlendirecek. Bu soruların en önemli iki tanesi vaktimizin ne kadar olduğu ve ürünün alkollü olup olmayacağına cevap verdiğimiz sorular ;çünkü tüm oyun planımızı buna göre kurgulayacağız.

Durum 1- Vakit çok, Alkollü olacak: Benim en çok tercih ettiğim durum bu. Bu durumda saf alkolün içine attığımız meyve kabuklarının ve baharatların özlerini alkole vermeleri için 4-6 hafta beklemek gerekiyor. Sonra elimizdeki bu baz ürünü seyreltip, zenginleştirip son ürün haline çeviriyoruz.
****Bekleme süresini 4-6 haftadan 1-2 haftaya indiren hileli bir yöntem var. Ona da yeri gelince ilerleyen kısımlarda değineceğim.

Durum 2- Vakit az, Alkollü olacak: Aklıma bir anda gelen koku karışımlarını kullanmak istediğimde veya hali hazırda üretilmiş ve hoşuma giden kolonyaları tıraş losyonuna çevirmek istediğim zaman içinde bulunduğum durum bu. Saf alkolü seyreltip, esansları ve diğer ekstraları katıp en fazla 15 dakika içinde nihai ürüne ulaşmış oluyoruz yada sevdiğiniz kolonyayı gliserin ve çeşitli ekstralarla zenginleştirip, dilerseniz kokusuna da müdahale edip yine 15 dakika içinde nihai ürüne ulaşıyoruz.

Durum 3- Vakit çok, Alkolsüz olacak: Şimdi olay burda biraz karışıyor ;çünkü alkol kullanmadan bitkisel ürünlerden öz çıkarmak pek kolay değil. Çiçekler için farklı, narenciyeler için farklı, baharatlar için farklı pek çok yöntem var. Bunların bazılarını ev ortamında uygulamak kolay diğerleri için pahalı ekipman gerekebiliyor. Ben bu duruma düşmemek için vaktim çok olsa bile alkolsüz ürün yapacağım zaman hazır bitkisel yağlar kullanmayı tercih edip otomatik olarak durum 4'ü tercih ediyorum.

Durum 4- Vakit az, Alkolsüz olacak: Aynı 2. durumdaki gibi burda da hazır bitkisel yağlarımızı ve parfüm esanslarımızı çözücü maddemizle birleştirip nihai ürünü elde edeceğiz. Tek fark çözücü olarak alkol yerine Cadı Fındığı özlü alkolsüz tonik, Gül Suyu veya başka bir alkolsüz madde kullanmak olacak.

Not1: Yeni ürünler yaptıkça hangi yöntemi kullandıysam taze taze fotoğraflarını çekip, o yöntemin altında paylaşmayı düşünüyorum. Şimdilik kuru kuru anlatıcam kusuruma bakmayın.
Not2: Aşağıda net tarifler değil daha çok ana hatlarla nasıl yapılırı anlattığım için gliserin, mentol vb ürünlerin nasıl oranlarda kaç gr atıldığını yazmadım. Bu tip ürünleri yazının başında belirttiğim gibi ayrı bir başlık altında yazacağım.

- Klasik Yöntem (Durum 1)

Bu yöntemle tıraş losyonu yapmak için her evde bulunan malzemeler ve eşyalar haricinde hiç bir ürüne ihtiyacınız yok.

Gerekenler:

*Alkol
*Cadı Fındığı özlü tonik veya Saf su
*Dilediğiniz meyveler ve baharatlar
*Meyveler için rende
*Huni
*Ölçek kapları veya dijital mutfak terazisi
*Gliserin
*İnce uzun, kapağı sıkıca kapanabilen bir kavanoz ve nihai ürün için bir şişe
*Dilediğiniz tüm diğer ekstra katkılar

1) Dilediğiniz miktarda alkolü kavanoza dökün.
2) Seçtiğiniz meyvelerin kabuklarını rendeleyin ve seçtiğiniz baharatlarla beraber alkolün içine atın.
3) Kabın ağzını sıkıca kapatıp 4-6 hafta boyunca gün aşırı kontrol edip sallayabileceğiniz kolayda fakat hiç güneş ışığı almayacak kadar kuytu bir yere yatay olarak koyun. En az iki üç günde bir kabımızı ters giden bir şeyler var mı diye kontrol edip çalkalıyoruz.
4) Kokunun iyice oturduğundan ve bitkisel ürünlerden geçebilecek her türlü yararlı maddenin geçtiğinden emin olduktan sonra önce ince bir süzgeç sonra tülbent veya kahve filtresi yardımıyla süzüp kullanıma alacağımız şişeye dolduruyoruz.
Not: Ben kahve filtresi veya diğer çok çok ince partikülleri bile süzen süzgeçleri kullanmaktan kaçınıyorum ;çünkü bu tarz ince filtreler losyonumuzun içindeki çok ince baharat ve diğer bitkisel kalıntıları süzdüğünden kokuda değişime ve besleyicilikte azalmaya sebep olabiliyor. Şahsen dibinde tortu olan ve her kullanım öncesi sallamak gereken losyonları pırıl pırıl ve berrak olanlara tercih ediyorum.
5) Dilediğimiz alkol oranına ulaşmak için hesapladığımız ölçüde cadı fındığı özlü toniği veya diğer sıvıyı karışıma ekliyoruz.
6) Kokuyu geliştirmek veya besleyiciliği arttırmak için içine koymak istediğiniz bitkisel yağları, parfüm esanslarını ürünün içine atıyoruz.
7) Parfüm esanslarının ve bitkisel yağların ürünün bitkisel bazıyla karışıp kokunun son halini alması ve biraz dinlenmesi için 3-4 gün 1 hafta kadar bekletiyoruz. Sabrım yok derseniz direk 8. adıma geçebilirsiniz.
8) Gliserin, mentol, e vitamini vb tüm diğer katkıları ürünümüze ekliyoruz.
9) İyice bir çalkalayıp nihai ürünü etiketleyip direk gün ışığına ve sıcağa maruz kalmayacağı bir yerde saklamaya alıyoruz.

**** Hızlandırıcı Hile****

Ben bu yöntemin kokuyu değiştirdiğini düşünüyorum yinede beklemek istemeyen ve hızlıca sonuca ulaşmak isteyenler tercih edebilir.

2. adımdan sonra kabımızı 4-6 hafta boyunca dinlenmeye almak yerine geniş ve derin bir tencereye üretimi ne kadar hızlandırmak istediğinize bağlı olarak 60 ila 100 derece arasında su döküyoruz ve içinde alkol bulunan kabımızı ağzı kapalı olarak bu suyun içine dikiyoruz. Su ılıyana kadar kabımızı orda beklemeye bırakıyoruz. Sudan gelen ısı çözünme işlemini hızlandıracağı için 4-6 haftalık bekleme süresi kısalıp 1-2 haftaya iniyor. Su sıcaklığını belirlemek biraz deneme yanılma işi. Her sıcaklık her maddede yardımcı olmuyor, direk kaynar su kullanırım her üründe ne olcak da denemiyor ;çünkü yüksek sıcaklık organik ürünleri bozup koku ve cilde fayda konularında kalite düşüşüne sebep olabiliyor. Olayın püf noktası çözünmeyi hızlandırırken içeriği bozmayacak en yüksek sıcaklığı bulmak.

**** Hızlandırıcı Hile****

-Hızlı Yöntem (Durum 2 ve 4)

Bu yöntemle ürün yapmak için her evde bulunan malzemelerin üstüne ek olarak parfüm esansları, çeşitli bitkilerin ve tohumların esansiyel yağları veya değiştirmek istediğiniz başka bir ürünün kendisi gerekiyor. Alkolsüz yapmak istiyorsanız en iyi tercih kokusuz ve alkolsüz Thayer's Cadı Fındığı özlü tonik fakat yeni yeni yaptığım denemelerde Gül Suyu'nun da çok iyi sonuç verdiğini gördüm. Tek sıkıntısı kendinden kokulu olması dolayısıyla ona uygun kokular seçmek durumunda olmanız. Ülkemizin saçma sapan düzenlenmiş halkı değil üreticiyi koruyan gümrük kanunları olmasaydı SU SİTEDEN herhangi bir alkolsüz ve kokusuz büzücü tonik alıp gönlünüzce modifiye edebilirdik. Bu arada bu site DIY kozmetikçinin cenneti Smile

Gerekenler:

*Alkol
*Cadı Fındığı özlü tonik, Saf su, Gül Suyu veya herhangi başka bir çözücü
*Dilediğiniz meyve ve baharatların esansiyel yağları
*Huni
*Ölçek kapları veya dijital mutfak terazisi
*Gliserin
*Losyon için bir şişe
*Dilediğiniz tüm diğer ekstra katkılar

1) Dilediğiniz miktarda alkolü kavanoza dökün. (Alkolsüz olacaksa burada alkol yerine kendi seçtiğiniz çözücüyü kullanıyorsunuz ve 4. adımı yok sayıyorsunuz)
2) Seçtiğiniz esansiyel yağları ve parfüm esanslarını dilediğiniz miktarda ayarlayıp çözücüye ekliyoruz.
3) Kabın ağzını sıkıca kapatıp 3-4 gün 1 hafta boyunca güneş ışığından uzak, dinlenebileceği karanlık bir yere alıyoruz ki esanslar güzelce karışsın, koku otursun, uçucu olanlar uçsun çökecek olanlar çöksün güzel bir harmoni oluştursun Smile Yok vaktim yok derseniz direk 4. adıma geçin.
4) Dilediğimiz alkol oranına ulaşmak için hesapladığımız ölçüde cadı fındığı özlü toniği veya diğer sıvıyı karışıma ekliyoruz.
5) Gliserin, mentol, e vitamini vb diğer katkıları ekliyoruz.
6)İyice bir çalkalayıp nihai ürünü etiketleyip direk gün ışığına ve sıcağa maruz kalmayacağı bir yerde saklamaya alıyoruz.

Kullandığım iki ana yöntemi anlattım fakat bana ne zaman hangisini kullandığımı sorarsanız eğer ben genelde bu iki yöntemide birebir takip etmiyorum kendimce hibrit bir yöntem geliştirdim. Şöyle ki; ben en çok narenciye kokularını seviyorum bu yüzden saf alkol içinde bence güzel karışabilecek ve uyumlu olacak narenciyeleri ve baharatları bekletip güzel bir baz ürün oluşturuyorum. Bu bazı da genelde çeşit çeşit yapıyorum, mesela sadece greyfurt, sadece mandalina, bergamot/zencefil, mandalina/tarçın/karanfil/zencefil vs sonra bu ürünleri kullancağım zamana kadar karanlık ve serin bir yerde saklıyorum. Bu noktadan sonra geri kalan her şey ''Hızlı Yöntem''le aynı. Aralarındaki tek fark çözücü olarak alkol veya tonik yerine yaptığımız bu bazları kullanmamız. Bazlar hazırlandıktan sonra dilediğim zaman burnuma hoş gelecek şekilde bazları birbirleriyle karıştırıp, kokuya biraz daha çeşitlilik ve ürüne biraz daha özellik eklemek için buna esansiyel yağlar eklemek. Sonradan eklediğiniz esansiyel yağlar ile elinizdeki bir veya iki bazı da karıştırarak 4-5 farklı son ürün ortaya çıkartabilme imkanınız var.
(Bu son paragrafı aklımda bir türlü toparlayıp düzgün ve akıcı bir şekilde yazamadım, pek bir karışık oldu kusura bakmayın. Kendime not: sonra buraya geri dön ve toparla)

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Şimdilik buraya kadar, bu satırları İzmir Körfezde vapurda püfür püfür deniz havası alırken yazıyorum, iyice fularlı yazar moduna girdim Big Grin Eve döndüğüm zaman devam edeceğim.
A ship in port is safe, but that's not what ships are built for.
-Grace Hopper



Cevapla
#2
Kaptan,
Harika olmuş,devamını bekliyoruz

L'Élixir du Straht
Cevapla
#3
3- Tıraş Losyonları nasıl yapılır?

Öncelikle yapacağımız tıraş losyonunun cinsine karar vermemiz gerekiyor, splash mi olacak tonik mi olacak? (Cologne yapacak deneyime sahip olan üyelerin yazımı okumayacağını varsayıyorum) Splash olacak ise alkol miktarı ne kadar olacak ve neyle seyreltilecek? Beklemek için vaktim var mı yoksa bitkisel yağlar ve parfüm esansları ile mi losyonumu yapacağım? Bu ve benzeri sorulara vereceğimiz cevaplar bizi istediğimiz losyona doğru yönlendirecek. Bu soruların en önemli iki tanesi vaktimizin ne kadar olduğu ve ürünün alkollü olup olmayacağına cevap verdiğimiz sorular ;çünkü tüm oyun planımızı buna göre kurgulayacağız.

Durum 1- Vakit çok, Alkollü olacak: Benim en çok tercih ettiğim durum bu. Bu durumda saf alkolün içine attığımız meyve kabuklarının ve baharatların özlerini alkole vermeleri için 4-6 hafta beklemek gerekiyor. Sonra elimizdeki bu baz ürünü seyreltip, zenginleştirip son ürün haline çeviriyoruz.
****Bekleme süresini 4-6 haftadan 1-2 haftaya indiren hileli bir yöntem var. Ona da yeri gelince ilerleyen kısımlarda değineceğim.

Durum 2- Vakit az, Alkollü olacak: Aklıma bir anda gelen koku karışımlarını kullanmak istediğimde veya hali hazırda üretilmiş ve hoşuma giden kolonyaları tıraş losyonuna çevirmek istediğim zaman içinde bulunduğum durum bu. Saf alkolü seyreltip, esansları ve diğer ekstraları katıp en fazla 15 dakika içinde nihai ürüne ulaşmış oluyoruz yada sevdiğiniz kolonyayı gliserin ve çeşitli ekstralarla zenginleştirip, dilerseniz kokusuna da müdahale edip yine 15 dakika içinde nihai ürüne ulaşıyoruz.

Durum 3- Vakit çok, Alkolsüz olacak: Şimdi olay burda biraz karışıyor ;çünkü alkol kullanmadan bitkisel ürünlerden öz çıkarmak pek kolay değil. Çiçekler için farklı, narenciyeler için farklı, baharatlar için farklı pek çok yöntem var. Bunların bazılarını ev ortamında uygulamak kolay diğerleri için pahalı ekipman gerekebiliyor. Ben bu duruma düşmemek için vaktim çok olsa bile alkolsüz ürün yapacağım zaman hazır bitkisel yağlar kullanmayı tercih edip otomatik olarak durum 4'ü tercih ediyorum.

Durum 4- Vakit az, Alkolsüz olacak: Aynı 2. durumdaki gibi burda da hazır bitkisel yağlarımızı ve parfüm esanslarımızı çözücü maddemizle birleştirip nihai ürünü elde edeceğiz. Tek fark çözücü olarak alkol yerine Cadı Fındığı özlü alkolsüz tonik, Gül Suyu veya başka bir alkolsüz madde kullanmak olacak.

Not1: Yeni ürünler yaptıkça hangi yöntemi kullandıysam taze taze fotoğraflarını çekip, o yöntemin altında paylaşmayı düşünüyorum. Şimdilik kuru kuru anlatıcam kusuruma bakmayın.
Not2: Aşağıda net tarifler değil daha çok ana hatlarla nasıl yapılırı anlattığım için gliserin, mentol vb ürünlerin nasıl oranlarda kaç gr atıldığını yazmadım. Bu tip ürünleri yazının başında belirttiğim gibi ayrı bir başlık altında yazacağım.

- Klasik Yöntem (Durum 1)

Bu yöntemle tıraş losyonu yapmak için her evde bulunan malzemeler ve eşyalar haricinde hiç bir ürüne ihtiyacınız yok.

Gerekenler:

*Alkol
*Cadı Fındığı özlü tonik veya Saf su
*Dilediğiniz meyveler ve baharatlar
*Meyveler için rende
*Huni
*Ölçek kapları veya dijital mutfak terazisi
*Gliserin
*İnce uzun, kapağı sıkıca kapanabilen bir kavanoz ve nihai ürün için bir şişe
*Dilediğiniz tüm diğer ekstra katkılar

1) Dilediğiniz miktarda alkolü kavanoza dökün.
2) Seçtiğiniz meyvelerin kabuklarını rendeleyin ve seçtiğiniz baharatlarla beraber alkolün içine atın.
3) Kabın ağzını sıkıca kapatıp 4-6 hafta boyunca gün aşırı kontrol edip sallayabileceğiniz kolayda fakat hiç güneş ışığı almayacak kadar kuytu bir yere yatay olarak koyun. En az iki üç günde bir kabımızı ters giden bir şeyler var mı diye kontrol edip çalkalıyoruz.
4) Kokunun iyice oturduğundan ve bitkisel ürünlerden geçebilecek her türlü yararlı maddenin geçtiğinden emin olduktan sonra önce ince bir süzgeç sonra tülbent veya kahve filtresi yardımıyla süzüp kullanıma alacağımız şişeye dolduruyoruz.
Not: Ben kahve filtresi veya diğer çok çok ince partikülleri bile süzen süzgeçleri kullanmaktan kaçınıyorum ;çünkü bu tarz ince filtreler losyonumuzun içindeki çok ince baharat ve diğer bitkisel kalıntıları süzdüğünden kokuda değişime ve besleyicilikte azalmaya sebep olabiliyor. Şahsen dibinde tortu olan ve her kullanım öncesi sallamak gereken losyonları pırıl pırıl ve berrak olanlara tercih ediyorum.
5) Dilediğimiz alkol oranına ulaşmak için hesapladığımız ölçüde cadı fındığı özlü toniği veya diğer sıvıyı karışıma ekliyoruz.
6) Kokuyu geliştirmek veya besleyiciliği arttırmak için içine koymak istediğiniz bitkisel yağları, parfüm esanslarını ürünün içine atıyoruz.
7) Parfüm esanslarının ve bitkisel yağların ürünün bitkisel bazıyla karışıp kokunun son halini alması ve biraz dinlenmesi için 3-4 gün 1 hafta kadar bekletiyoruz. Sabrım yok derseniz direk 8. adıma geçebilirsiniz.
8) Gliserin, mentol, e vitamini vb tüm diğer katkıları ürünümüze ekliyoruz.
9) İyice bir çalkalayıp nihai ürünü etiketleyip direk gün ışığına ve sıcağa maruz kalmayacağı bir yerde saklamaya alıyoruz.

**** Hızlandırıcı Hile****

Ben bu yöntemin kokuyu değiştirdiğini düşünüyorum yinede beklemek istemeyen ve hızlıca sonuca ulaşmak isteyenler tercih edebilir.

2. adımdan sonra kabımızı 4-6 hafta boyunca dinlenmeye almak yerine geniş ve derin bir tencereye üretimi ne kadar hızlandırmak istediğinize bağlı olarak 60 ila 100 derece arasında su döküyoruz ve içinde alkol bulunan kabımızı ağzı kapalı olarak bu suyun içine dikiyoruz. Su ılıyana kadar kabımızı orda beklemeye bırakıyoruz. Sudan gelen ısı çözünme işlemini hızlandıracağı için 4-6 haftalık bekleme süresi kısalıp 1-2 haftaya iniyor. Su sıcaklığını belirlemek biraz deneme yanılma işi. Her sıcaklık her maddede yardımcı olmuyor, direk kaynar su kullanırım her üründe ne olcak da denemiyor ;çünkü yüksek sıcaklık organik ürünleri bozup koku ve cilde fayda konularında kalite düşüşüne sebep olabiliyor. Olayın püf noktası çözünmeyi hızlandırırken içeriği bozmayacak en yüksek sıcaklığı bulmak.

**** Hızlandırıcı Hile****

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Bugünlük yazının sonu burası, devamı için beklemede kalın Smile
A ship in port is safe, but that's not what ships are built for.
-Grace Hopper



Cevapla
#4
Emeginize saglik.zaman ayirip bilgi birikimlerinizi aktardiginiz icin tesekkurler.

Cevapla
#5
Kaptan, tek kelimeyle harika bir sunum. Elinize, beyninize sağlık.
Teşekkürler.
Cevapla
#6
Bu değerli bilgi birikimlerinizi ve tecrübelerinizi emek verip bizimle paylaştığınız için, çok teşekkürler komşum.
Cevapla
#7
@ihtilaf

Teşekkürler üstat. Her gün bir parça bile olsa aklıma geldikçe ve vaktim varsa yazacağım. Tek seferde yaparım yaparım diyip erteledim bu zamana kadar, kaç ay oldu yazamadım şimdi kafama koydum.

L'Elixir du Straht ismini de dillere yer etmeden acil değiştirmem lazım. Gerçi bunu her duyduğumda aklıma Red Kit ve Ten Ten çizgi romanlarındaki İksir satıcıları geliyor, onları okuduğum zamanları hatırlayıp gülümsüyorum. En sevmediğim şeydir Türk markalarının yabancı dilde isim alması ve markalaşması. Tamam globalleşmek güzel fakat bunu öz dilinde de pekala yapabilirsin. Türkçeye has sessiz ve sesli harfleri kullanmamak yeterli. Örnek: Arçelik = Beko

@ozgun41

Rica ederim. İlgisi olanlar okusun, kendisi denesin yeni yöntemler bulsun, paylaşsın daha da çok şey öğrenelim.

@bayercy

Rica ederim komşum, ben teşekkür ederim güzel sözleriniz için.

@Turkuvaz1

Rica ederim komşum, bilgi paylaştıkça çoğalır Smile

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

-Hızlı Yöntem (Durum 2 ve 4)

Bu yöntemle ürün yapmak için her evde bulunan malzemelerin üstüne ek olarak parfüm esansları, çeşitli bitkilerin ve tohumların esansiyel yağları veya değiştirmek istediğiniz başka bir ürünün kendisi gerekiyor. Alkolsüz yapmak istiyorsanız en iyi tercih kokusuz ve alkolsüz Thayer's Cadı Fındığı özlü tonik fakat yeni yeni yaptığım denemelerde Gül Suyu'nun da çok iyi sonuç verdiğini gördüm. Tek sıkıntısı kendinden kokulu olması dolayısıyla ona uygun kokular seçmek durumunda olmanız. Ülkemizin saçma sapan düzenlenmiş halkı değil üreticiyi koruyan gümrük kanunları olmasaydı SU SİTEDEN herhangi bir alkolsüz ve kokusuz büzücü tonik alıp gönlünüzce modifiye edebilirdik. Bu arada bu site DIY kozmetikçinin cenneti Smile

Gerekenler:

*Alkol
*Cadı Fındığı özlü tonik, Saf su, Gül Suyu veya herhangi başka bir çözücü
*Dilediğiniz meyve ve baharatların esansiyel yağları
*Huni
*Ölçek kapları veya dijital mutfak terazisi
*Gliserin
*Losyon için bir şişe
*Dilediğiniz tüm diğer ekstra katkılar

1) Dilediğiniz miktarda alkolü kavanoza dökün. (Alkolsüz olacaksa burada alkol yerine kendi seçtiğiniz çözücüyü kullanıyorsunuz ve 4. adımı yok sayıyorsunuz)
2) Seçtiğiniz esansiyel yağları ve parfüm esanslarını dilediğiniz miktarda ayarlayıp çözücüye ekliyoruz.
3) Kabın ağzını sıkıca kapatıp 3-4 gün 1 hafta boyunca güneş ışığından uzak, dinlenebileceği karanlık bir yere alıyoruz ki esanslar güzelce karışsın, koku otursun, uçucu olanlar uçsun çökecek olanlar çöksün güzel bir harmoni oluştursun Smile Yok vaktim yok derseniz direk 4. adıma geçin.
4) Dilediğimiz alkol oranına ulaşmak için hesapladığımız ölçüde cadı fındığı özlü toniği veya diğer sıvıyı karışıma ekliyoruz.
5) Gliserin, mentol, e vitamini vb diğer katkıları ekliyoruz.
6)İyice bir çalkalayıp nihai ürünü etiketleyip direk gün ışığına ve sıcağa maruz kalmayacağı bir yerde saklamaya alıyoruz.

Kullandığım iki ana yöntemi anlattım fakat bana ne zaman hangisini kullandığımı sorarsanız eğer ben genelde bu iki yöntemide birebir takip etmiyorum kendimce hibrit bir yöntem geliştirdim. Şöyle ki; ben en çok narenciye kokularını seviyorum bu yüzden saf alkol içinde bence güzel karışabilecek ve uyumlu olacak narenciyeleri ve baharatları bekletip güzel bir baz ürün oluşturuyorum. Bu bazı da genelde çeşit çeşit yapıyorum, mesela sadece greyfurt, sadece mandalina, bergamot/zencefil, mandalina/tarçın/karanfil/zencefil vs sonra bu ürünleri kullancağım zamana kadar karanlık ve serin bir yerde saklıyorum. Bu noktadan sonra geri kalan her şey ''Hızlı Yöntem''le aynı. Aralarındaki tek fark çözücü olarak alkol veya tonik yerine yaptığımız bu bazları kullanmamız. Bazlar hazırlandıktan sonra dilediğim zaman burnuma hoş gelecek şekilde bazları birbirleriyle karıştırıp, kokuya biraz daha çeşitlilik ve ürüne biraz daha özellik eklemek için buna esansiyel yağlar eklemek. Sonradan eklediğiniz esansiyel yağlar ile elinizdeki bir veya iki bazı da karıştırarak 4-5 farklı son ürün ortaya çıkartabilme imkanınız var.
(Bu son paragrafı aklımda bir türlü toparlayıp düzgün ve akıcı bir şekilde yazamadım, pek bir karışık oldu kusura bakmayın. Kendime not: sonra buraya geri dön ve toparla)

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Şimdilik buraya kadar, bu satırları İzmir Körfezde vapurda püfür püfür deniz havası alırken yazıyorum, iyice fularlı yazar moduna girdim Big Grin Eve döndüğüm zaman devam edeceğim.
A ship in port is safe, but that's not what ships are built for.
-Grace Hopper



Cevapla
#8
Paylaşım için teşekkürler, güzel bilgiler. Doğal yöntemlerle renkten arındırmanın bir yolu var mı acaba ? Ben en son denediğimde renk hiç iç açıcı olmamıştı Smile
www.BarbarosRazors.com

WWW
Cevapla
#9
(23/09/2015, Saat: 17:52)theunnamed Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Paylaşım için teşekkürler, güzel bilgiler. Doğal yöntemlerle renkten arındırmanın bir yolu var mı acaba ? Ben en son denediğimde renk hiç iç açıcı olmamıştı Smile
Rica ederim komşum. Renkten arındırmanın illaki yolu vardır fakat bunu doğal yollarla yapmak mümkün mü işte bunu bilmiyorum. Doğala en yakın aklıma gelen yöntem aktif karbon filtre ile filtrelemek ama o zaman da karbon filtre her türlü tortu, partikül vs toplayacağı için elimizde kokusuz renksiz cadı fındıklı alkol kalabilir Smile

Benim üretimler genelde narenciye olduğu için turuncu ve tonları oluyor. Son üretimler şu şekilde renklere sahipti:

d957fb9a54160c8941e9e892efd279b3.jpg
53448983701ae0757d1201aa67b19cdd.jpg
A ship in port is safe, but that's not what ships are built for.
-Grace Hopper



Cevapla
#10
Kaptan raf ömrü nedir ?
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Barışın sabunu. El yapımı Tıraş Sabunu. Zireæl47 5 1,646 10/09/2024, Saat: 20:17
Son Yorum: Zireæl47
  Kullanılmış Tıraş Aletleri Nasıl Temizlenmeli? baduruk 434 513,409 18/10/2023, Saat: 23:18
Son Yorum: Zayn
  El Yapımı Tıraş Kremleri Efrasyab 35 18,612 09/10/2023, Saat: 23:39
Son Yorum: DeaKeN
  Dove shea butter katı sabunu tıraş sabununa dönüştürme SertAdam 6 3,924 05/06/2023, Saat: 18:54
Son Yorum: mustafa03
  El Yapımı Traş Çantası Seuy 9 3,021 10/04/2023, Saat: 01:54
Son Yorum: Mecanica
  Tıraş Aleti Sapı İmalatı habaz 24 10,194 26/03/2023, Saat: 03:44
Son Yorum: mustafa03
  Tıraş Aleti ve Ekipman İmalatı hk. Kasis Medya 5 3,172 26/03/2023, Saat: 03:41
Son Yorum: mustafa03
  Tıraş sabunu Yapımı. SertAdam 35 13,767 11/12/2021, Saat: 16:15
Son Yorum: serboser
  Kendi Tıraş Sabunumu Yaptım klasik63 17 9,973 15/10/2021, Saat: 01:33
Son Yorum: SertAdam
  Hazır Tıraş Dolabı Önerisi dikdik_s 69 70,341 07/09/2021, Saat: 19:38
Son Yorum: fatiherol54

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: