Forumda sıkça tartışılan konulardan birisi de bu.Açılmış birden fazla başlık var,burada tecrübelerimi toparlaryıp özetleyeyim dedim.
Bildiğimiz üzere,yeni aldığımız tıraş fırçası her zaman elimizi pür-ü pak bir şekilde gelmiyor.Üreticinin kıllara uyguladığı işlemlere göre fırçada bir miktar hayvansal koku kalabiliyor.
Şimdiye kadar elime geçen porsuk kılı fırçaların bir kısmı kokusuzdu,kokulu olanlar ise 5-10 köpürtmeden sonra normale döndü.Ancak bazı domuz fırçaların bu konuda daha sıkıntılı olduğunu görüyorum.Semogue fırçalarda bu sorun hiç olmamasına rağmen daha az işlem görmüş(veya daha özensiz üretilmiş) domuz fırçalarda bu sıkıntı son derece belirgin olabiliyor.Bu ağır kokudan kurtulup fırçayı keyifle kullanmak için kokunun zorluk dercesine göre etkili yöntemleri şöyle sıralayabilirim:
1)Köpükte bekletme: Yeni aldığımız fırçayı birkaç kez köpürtüp kuruttuktan sonra tercihen yoğun kokulu bir sabun veya kremle hazırladığımız köpükte takriben yarım gün bekletiyoruz.Eğer fırçadaki koku nispeten hafifse ilk denenmesi gereken yöntemdir bu.
2)Sirkeye batırma : Break-in rehberinde de bahsettiğim beyaz sirkeyi birazcık seyreltip sapa yakın kısmına kadar fırçayı batırıyoruz ve 15-20 dakika kadar bekletiyortuz.Sabun köpüğünden daha etkili olmakla birlikte fırçada keskin bir sirke kokusu kalabilir,daha sonrasında onu yoketmek için yine köpükte bekletmeniz gerekebilir.
3)HP: Hidrojen peroksit çok kuvvetli bir çözücü olduğu için koku üzerine de etkili.Ancak uygulamasının riskli oluşu ve fırçanın kıl özelliğini değiştirme ihtimalinden ötürü sadece ağartma işlemi uygulamaya karar vermiş arkadaşlar bunu aynı anda bir koku giderme yöntemi olarak değerlendirsinler ve koku geçmezse diğer yöntemlere başvursunlar.Merak edenler ilgili konuya bakabilir.
4) Karbonat : Evet arkadaşlar koku çıkarmada en etkili ve en güvenli yöntemlerin başında sodyum bikarbonat geliyor.Diğer yöntemlerle çıkaramadığım kokuların üstesinden gelmeyi başardı.Ilık suya bolca karbonat(mutfak tipi) ilave ediyoruz ve fırçayı içerisinde birkaç saat bekletiyoruz.
Bütün uygulamaları yaparken fırçayı sapa yapışma yerine en yakın kısmına kadar daldırmayı unutmayın.Koku uç kısımlardan ziyade su ve köpüğün yeterince ulaşamadığı yoğun dip kısmında kalır çünkü.
Bunlar haricinde deneysel çalışmaları veya bunlara ek tecrübeleri olan arkadaşlar da lütfen belirtsin.
"Domuzlara fısıldayan adam" 'dan sevgilerle
Bildiğimiz üzere,yeni aldığımız tıraş fırçası her zaman elimizi pür-ü pak bir şekilde gelmiyor.Üreticinin kıllara uyguladığı işlemlere göre fırçada bir miktar hayvansal koku kalabiliyor.
Şimdiye kadar elime geçen porsuk kılı fırçaların bir kısmı kokusuzdu,kokulu olanlar ise 5-10 köpürtmeden sonra normale döndü.Ancak bazı domuz fırçaların bu konuda daha sıkıntılı olduğunu görüyorum.Semogue fırçalarda bu sorun hiç olmamasına rağmen daha az işlem görmüş(veya daha özensiz üretilmiş) domuz fırçalarda bu sıkıntı son derece belirgin olabiliyor.Bu ağır kokudan kurtulup fırçayı keyifle kullanmak için kokunun zorluk dercesine göre etkili yöntemleri şöyle sıralayabilirim:
1)Köpükte bekletme: Yeni aldığımız fırçayı birkaç kez köpürtüp kuruttuktan sonra tercihen yoğun kokulu bir sabun veya kremle hazırladığımız köpükte takriben yarım gün bekletiyoruz.Eğer fırçadaki koku nispeten hafifse ilk denenmesi gereken yöntemdir bu.
2)Sirkeye batırma : Break-in rehberinde de bahsettiğim beyaz sirkeyi birazcık seyreltip sapa yakın kısmına kadar fırçayı batırıyoruz ve 15-20 dakika kadar bekletiyortuz.Sabun köpüğünden daha etkili olmakla birlikte fırçada keskin bir sirke kokusu kalabilir,daha sonrasında onu yoketmek için yine köpükte bekletmeniz gerekebilir.
3)HP: Hidrojen peroksit çok kuvvetli bir çözücü olduğu için koku üzerine de etkili.Ancak uygulamasının riskli oluşu ve fırçanın kıl özelliğini değiştirme ihtimalinden ötürü sadece ağartma işlemi uygulamaya karar vermiş arkadaşlar bunu aynı anda bir koku giderme yöntemi olarak değerlendirsinler ve koku geçmezse diğer yöntemlere başvursunlar.Merak edenler ilgili konuya bakabilir.
4) Karbonat : Evet arkadaşlar koku çıkarmada en etkili ve en güvenli yöntemlerin başında sodyum bikarbonat geliyor.Diğer yöntemlerle çıkaramadığım kokuların üstesinden gelmeyi başardı.Ilık suya bolca karbonat(mutfak tipi) ilave ediyoruz ve fırçayı içerisinde birkaç saat bekletiyoruz.
Bütün uygulamaları yaparken fırçayı sapa yapışma yerine en yakın kısmına kadar daldırmayı unutmayın.Koku uç kısımlardan ziyade su ve köpüğün yeterince ulaşamadığı yoğun dip kısmında kalır çünkü.
Bunlar haricinde deneysel çalışmaları veya bunlara ek tecrübeleri olan arkadaşlar da lütfen belirtsin.
"Domuzlara fısıldayan adam" 'dan sevgilerle
http://enfiyemeraki.blogspot.com.tr/