Yorumları: 2,021
Konuları: 13
Kayıt Tarihi: 2015
16/09/2016, Saat: 23:27
(Son Düzenleme: 17/09/2016, Saat: 00:33, Düzenleyen: msakalli.)
(16/09/2016, Saat: 23:08)Nani Kuş Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Kahveyi ne kadar koyuyorsunuz ?
Koyunca üzerine tamper ...vs bardak altı ....vs ile şıkıltırma yapıyormusunuz?
Kaynama başlayınca hemen ocaktan alıyormusunuz ? Yoksa biraz daha mı kaynatmaya devam ediyorsunuz ?
Hangi incelikte çekilmiş kahve seçiyorsunuz ?
-Hazneyi tamamen dolduruyorum. Tarttım, 11-12 gr. kadar geliyor.
-Sıkıştırma/bastırma vs. yapmıyorum. Kahveyi yüzey hizasına (silme) kadar dolduruyorum. Kaşık veya parmağım ile yüzeyi düzeltiyorum.
-Kaynama başlayınca hemen ocaktan almıyorum, çünkü alt haznede önemli miktarda yukarı çıkmayan su kalıyor. Biraz daha bekliyorum. Ancak, çok ta beklememek lazım. Yoksa zaten sert olan kahvenin iyice acılaşacağı söyleniyor.
-Espresso için çekilen kahveden biraz daha kalın öğütüyorum. (İnceden kalına doğru şu şekilde sıralanabilir: Türk kahvesi, Espresso, Moka Pot, Pour Over, Filtre Kahve Makinesi, French Press)
Yorumları: 1,015
Konuları: 26
Kayıt Tarihi: 2016
16/09/2016, Saat: 23:37
(Son Düzenleme: 16/09/2016, Saat: 23:40, Düzenleyen: posicor.)
@msakalli tam olarak tarif etmiş
MWF'nin koyunu, sonra çıkar oyunu...
Yorumları: 2,021
Konuları: 13
Kayıt Tarihi: 2015
Teşekkürler @posicor
Bu arada bendeki Bialetti 2 cup'lık, haznesi 100 ml. su alıyor. Funnel ise silme 11-12 gr. kahve ile doluyor. (Sıkıştırma / bastırma yapmadan) Ayrıca, Bialetti'yi ocaktan ne zaman alacağım hususunda ise doğru zamanı bulabilmek için halen video izlemeye devam ediyorum
Yorumları: 2,600
Konuları: 14
Kayıt Tarihi: 2016
Ben hala bulamadım kaynamaya başlar başlamaz alsam bi dert almasam bi dert
Alırsak alt haznede hatırı sayılır su kalıyor
Almazsak bu sefer kahvede yanık tadı oluşuyor
Farklı bir soru Ateş Nasıl peki yüksek - orta - kısık Ateş'te hangisinde pişiriyorsunuz ?
Yorumları: 2,021
Konuları: 13
Kayıt Tarihi: 2015
Bence de en kritik nokta ocaktan ne zaman alınacağı hususu. Bunu nasıl çözeceğiz bakalım?
Pişirirken alt haznenin yanlarına ateşin taşmamasına özen gösteriyorum. Bu da ortaya yakın ya da orta ateşe denk geliyor.
Yorumları: 10
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 2016
Çeşitli denemelerim sonucunda en iyi verimi espresso inceliğinde çekilmiş kahveden aldım. Ancak bazı kuru kahvecilerde çifte kavrulmuş veya klasik İtalyan kavurma derecesi olarak bilinen dark-roast tercih etmiyorum. Kahvenin yetiştirildiği bölgeye ait tatları yakalamanın fikrimce en iyi yolu bu..
-Moka pot ve ısı hususunda ise ocaktaki en küçük ateşi yarım derecede açıp, kahve yukarı gelmeye başladığında iyice kısıyorum ardından bitmeye yakın ateşten tamamen alıyorum. (alüminyum-bialetti iki kup)
Yorumları: 776
Konuları: 8
Kayıt Tarihi: 2013
18/09/2016, Saat: 12:47
(Son Düzenleme: 18/09/2016, Saat: 12:51, Düzenleyen: candova.)
Mokapotu 12 yıldır kullanıyorum.
Nasıl kullandığımı söyleyeyim.
Esspresso çekimine yakın kahve koyuyorum ve tamper yapmıyorum( kahveyi sıkıştırmıyorum)
Altına sıcak su koyuyorum v cezveyi ocağa yerleştirip altını cezveden tasmayacak şekilde açıyorum. Su kaynayıp ust hazneye gelmeye başladığında altını biraz kısıyorum. Su ses yapmaya başlayınca ocaktan alıyor ve servis yapıyoruz.
Cezvenin alt hazinesinde bir miktar su kalacaktır. Ust hazneye çıkmasını beklemeyin.
Yorumları: 2,600
Konuları: 14
Kayıt Tarihi: 2016
@candova hocam kahveyi ne kadar koyuyorsunuz ?
Çeşme suyumu yoksa damacana su mu kullanıyorsunuz ?
Yorumları: 2,021
Konuları: 13
Kayıt Tarihi: 2015
(18/09/2016, Saat: 12:47)candova Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Mokapotu 12 yıldır kullanıyorum.
Nasıl kullandığımı söyleyeyim.
Esspresso çekimine yakın kahve koyuyorum ve tamper yapmıyorum( kahveyi sıkıştırmıyorum)
Altına sıcak su koyuyorum v cezveyi ocağa yerleştirip altını cezveden tasmayacak şekilde açıyorum. Su kaynayıp ust hazneye gelmeye başladığında altını biraz kısıyorum. Su ses yapmaya başlayınca ocaktan alıyor ve servis yapıyoruz.
Cezvenin alt hazinesinde bir miktar su kalacaktır. Ust hazneye çıkmasını beklemeyin.
O zaman yaptığım son 2 demleme doğruymuş, çok az su kalması normal demek ki
Yalnız üstat, neden sıcak su? Soğuk olması lazım diye biliyorum.
Yorumları: 7,952
Konuları: 98
Kayıt Tarihi: 2012
@Nani Kuş un cezveyle imtihanı
Bielettiler celikmi yoksa çelik olanları var mi