Yorumları: 2,889
Konuları: 24
Kayıt Tarihi: 2014
24/10/2016, Saat: 21:30
(Son Düzenleme: 24/10/2016, Saat: 21:31, Düzenleyen: Chinaski.)
Başlık güzel olmuş, Taşkın abi güzel anlatmış, ben Naniwa 1/3 kombine taştan hemen vazgeçmeyin derim @onurcakmak . Bileme işi sabır ve tecrübe istiyor tıpkı usturayla tıraş olmak gibi. Öncelikle taşı duzlediginizi varsayarak, kullanmadan önce 5-10 dk suda bekletmeniz şart. Bir de lynm abrams a bakmayın, piramit gereksiz bir yöntemdir, Norton 4/8 kullanmiyorsaniz Lynn in söylediği sonuçları alamazsınız, bunu elimdeki tüm taslarla denedim. Bir lup alın mutlaka, ağızdaki çiziklerin her tasta nasıl değiştiğini gozlemleyin. Bu sizin en büyük yardımcıniz olacak öğrenene kadar. Bir de usturanin ağzına her iki tarafa da boydan boya tahta kalemiyle(permenant) boyayıp sonra taşta bir iki tur atın bastırmadan. Ağızın taşa değen yerlerinde boya gidecek, kalan yerler ise sizin ekstra ugrasmaniz gereken yerler. Çoğunlukla heel ve toe dediğimiz uç ve kıç kısımları aşınmadan, bazen de orta kısımlar zamanla oluşan yanlış bilemeden(frown edge) asimetrik aşınır.
Frown edge için değmeyen bölgenin sirttaki izdüşümune elektrik bandı yapıştırıo deneyin. Eğer uçlar taşa tam oturmuyorsa en iyisi rolling x steokes hareketidir.
Naniwa taşın 1k tarafında önce 25 tur civarı dairesel sonra 50 tur civarı x hareketiyle bileyin. 1k dan sonra deri seviyesinden kılları kesmesi lazım. Her noktasını deneyin tamamsa bir 15 tur daha. Ağız açmak bu isin en önemli kısmı. 3k da ayni şekilde yapıp bir üst tasa devam edebilirsiniz.
Çok bastırmayın, bastirdikca ağızda kırıklar oluşur, bir tarafa yamulur vs. Ağzın önünden giden suyu da takip edin. O da size güzel feedback verecektir. Simdilik aklıma gelenler bunlar.
Bu arada dün vintage coticule ile bilenmis Le Grelot usturami Naniwa 12k ile biraz daha keskin hale getirdim. Naniwa bulunabilecek en güzel yapay bitirici taş bana kalırsa.
Selamlar
Vodafone Smart ultra 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare
Yorumları: 1,996
Konuları: 28
Kayıt Tarihi: 2015
@Chinaski komşum teşekkürler tavsiyelerin için. Bu naniwa kombi ile anlaşamayacağız gibi malesef. Zaten tarif ettiğiniz şekilde yapıyorum ben de, yani tavsiye ettiğinizle hemen hemen aynı diyebilirim. Ancak 3k'da pek çalışmamıştım, 5k'ya atlamıştım, bir de onu deneyeyim. Düzgünlük konusunda sıkıntı yok, ben de 220 gritlik oluklu aşındırma taşı var naniwanın, hatta bu hibrit modelle birebir boyutta.
Filarmonica güzel sonuç verdi (bahsettiğim konforsuzluk meselesini 12k'da çözülecektir). Charles Hake uç (toe) kısmında ağız alıyor ama pek keskinlik sağlayamıyor, üstelik sadece bu uç kısmına özel ekstra çalışma yapmama rağmen olmuyor, ince kısım bitmiş artık kalın çeliğe geçmiş, fakat kıç kısmının hissiyatı harika. Bir de elimde güzel c.v eskilstuna var, no:32 gibi önemli bir modeli. Ağzına tadilat yapmıştım, yani sıfır uç vardı. Görüntü olarak dahi güzel Bevel açıldı ama enteresandır bir türlü keskinlik sağlayamadım, yani dediğiniz gibi o kılları kökünden alacak hale getiremedim bir türlü. Bakalım bu pazar da onu çözmeye çalışacağım artık, böyle böyle de tecrübe etmiş oluyorum iyi oluyor.
Lüp işini bir türlü halledemedim. USB mikroskop mu alayım diyorum veya direk lüp mü alayım pek karar veremedim. USB mikroskop kullanan varsa aramızda, yorum alsak çok makbule geçer.
I'd Lather be Shaving, 'Cos Shave Must Go On!
Yorumları: 2,889
Konuları: 24
Kayıt Tarihi: 2014
Muhtemelen ağzın en uç kısmı taşa değmiyor, bunu da lup ile görebilirsiniz sadece. Çıplak gözle anlamak pek mümkün değil. Ben 30-40 liraya 160x büyüten bir şey almıştım gg den, yeterli geliyor.
Vodafone Smart ultra 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare
Yorumları: 401
Konuları: 40
Kayıt Tarihi: 2012
@onurcakmak komşum, bence lup en iyisi, usb mikroskopu bende var hatta bu üçüncü ve hiç biri istediğin veya beklediğin görüntüyü veremiyor, ancak polarizeli olanlardan bulursan belki alabilirsin bir yerde görmüştüm o çeliğin net görünmesine yardım ediyor diğerleri , tamamen sıkıntı, hem görüntü kaliteli olmuyor, hem parlıyor, hem focuslanması zor.
Bende de birkaç çeşit lup var memnunum, ayrıca daha iyi bir görüntü alayım derseniz, cep telefonuna takılabilen luplar var onlardan birtane alıp, ardındanda büyüteç uygulamalarından birini indirirseniz, kat kat büyütülmüş bir görüntü elde edersiniz hemde focuslanmanız daha iyi olur. Ben epeydir böyle bir sistem kullanıyorum, dilersem aynı anda fotoları çekip, kıyaslama da yapabiliyorum. Ama ne yaparsanız yapın parlak bir zeminde ve digital bir sistemde sonuçlar öyle hayalini kurduğumuz gibi olmuyor, hayal sistemlerin fiyatları da 900-1000 dolar civarı . Dr matt diye bir sevmediğim bir tip var, tv pazarlamalarda görülen bir tipin , youtube versiyonu, her gün amerikayı yeniden keşfediyormuş gibi bir sürü , honing videosu var, satacağı ürünleri falan anlatıyor çoğunlukla, Tanıtımını da yapacağım diye aldığı,Dino-Lite 900X USB Microscope diye bir usb mikroskopu övüyordu. onunla ilgili bir video vardı incelemen faydalı olur, ancak fiyatlar , bizim işimiz için alınmasını gereksiz kılıyor bence.
https://www.youtube.com/watch?v=49ERZiDbDj4
Yorumları: 1,996
Konuları: 28
Kayıt Tarihi: 2015
@taskind üstadım, usb mikroskopları hakkında tecrübe paylaşımı yaptığınız için teşekkür ederim. Dün buralarda telefonun kamerasına mandalla takılan mikroskop buldum ama pek hoşuma gitmedi. Hem kullanımı zor geldi, hem de görüntü çok küçüktü. Lüp alacağım ama onda da büyütme katsayısı arttıkça, mercek küçülüyor, o hoşuma gitmedi. Kullanmaya başladıkça alışırım sanırım. Kaçlık lüpler var sizde? Hangisini ideal ölçüde buluyorsunuz?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
I'd Lather be Shaving, 'Cos Shave Must Go On!
Yorumları: 401
Konuları: 40
Kayıt Tarihi: 2012
evet büyütme arttıkça , mercek küçülüyor ama yeter bence.. 10 X ila 30 x arası ışıklandırmalı birtane yeter ,
Yorumları: 401
Konuları: 40
Kayıt Tarihi: 2012
Bu hafta başı , ikisi eskiciden alınmış (epeydir bekliyorlardı, saplarını çıkarmıştım önce saplarını geri taktım), birisi (kırmızı) hepsiburada sitesinden bulup aldığım üç usturamı biledim. Kırmızı usturayı aldığım kişi de bu forumun eski üyelerinden biri çıktı, tanışmış olduk bu vesileyle.
Usturaların hepsinin ağzını taşa sürmek suretiyle öldürdüm, ardından chosera 1K ( yeşil ) ile ağız açtım. Hepsi kolayca ve çok kısa süre ile ağız aldılar, ağız alıp almadıklarını, parmak testi ile kontrol edip, ardından sol kolumun üzerindeki kılları alarak kontrol ederim genelde, yazın kısa kollu giyerken sorun olunca şimdilerde artık domates üzerinde test ediyorum,hiç yanıltmıyor bu test beni tavsiye ederim. Çok ta basit, isteyen linkteki https://www.youtube.com/watch?v=pP4cP-aY-Wk 20. dkdan itibaren seyredebilir.
Ardından, iki sarı usturayı naniva süperstone 3k, 8K ve 12K ile bileyip,ardından resimdeki gibi birini escher ile diğerini apache black gila ile sonlandırdım ve hiçbir macun kullanmadan direk deri ile kayışladım.
Kırmızı usturaya ise epeydir denemek istediğim ama hiç denemediğim bir metodu uyguladım. chosera 1k dan sonra, Nakayama Mizu Asagi japon taşımın üzerine geçtim, ve kaba, orta ve ince naguraları sırasıyla kullanarak, slurry ile biledim, Normalde 8 K dan sonra bu taşa geçer ve aynı sırayı uygulardım, bu sefer direk ağız açıp geçtim, ve 10 dk bile sürmedi istediğim konuma gelmek.
Hepsinin tıraşı çok güzeldi ancak kırmızı ile bu sabah tıraş oldum epeydir bu kadar keskin ve yumuşak bir ağız yakaladığımı söyleyemem , limitlerin çok üzerinde gerçekten.
Yorumları: 2,600
Konuları: 14
Kayıt Tarihi: 2016
@taskind üstat elinize sağlık çok bilğilendirici .
Yorumları: 1,996
Konuları: 28
Kayıt Tarihi: 2015
@taskind üstad elinize sağlık, keyifli tıraşlar dilerim.
Geltir'de ve yabancı kaynaklarda sentetiklerle bilemede genelde 1k'dan sonra 5k'ya geçildiğini okuyorum, siz iki sarı usturayı bilerken 3k'ya geçmişsiniz. Sonrasındaki 8k ve 12k yine sabit kalmış. Bu 3k'ya geçmenizde bir espiri vardır diye düşündüm. Tabi başlık yeni olunca ve paylaşılan tecrübeler az olunca karşılaştırma da yapamadım. Damak tadınız mı, yoksa bu iki usturada, karşılaştığınız bir durumdan dolayı 3k taş kullanmak gerekti?
I'd Lather be Shaving, 'Cos Shave Must Go On!
Yorumları: 2,889
Konuları: 24
Kayıt Tarihi: 2014
3k ile 5k tamamen tercih meselesi hocam. Bir de Naniwa 3k taslar genelde diğer sentetik taşların 5k seviyesinde değerlendirilebilir. 1k dan sonra 3 ve ya 5 seçip devam edebilirsiniz.
Vodafone Smart ultra 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare
|