Anadolumuzun en eski buğdayları, antik buğdaylar olarak da adlandırılan 'Kırmızı Sert Buğday' ve 'Kavılca Buğdayı'.
Kırmızı Buğday narin yapısıyla bir şekilde ta Bronz çağından Orta Çağa kadar Anadolu insanını beslemiş arkeolojik kazıların gösterdiğine göre....
Kavılca buğdayı soğuk yerlerde kendini korumak için farklı kabuk yapıları geliştirmiş ve bu yüzden tat ve besleyicilik anlamında güzel evrim geçirmiş bir buğday. Taa Neolitik çağlardan beri insanoğlunun kullandığı bir buğday türü...
Ticari kullanıma uygun olmadıkları için çok uzun yıllar önce ortadan kaybolmuşlarsa da daha sonra meraklıları tarafından az da olsa üretimine başlanmıştı bu değerli buğdayların...
Kavılca buğdayı daha çok Kars'ın soğuk ortamında yetişiyor....Ben uzun süredir merak ediyordum bu buğdayları....bir Kars gezimde inceleme fırsatım olmuştu Kavılca buğdayını...
nihayet taş değirmende ezilmiş unlarına ulaştım bu buğdayların.
Haftasonu ekmeği olarak bu buğdayların unundan aşağıdaki Ortaçağ Anadolu Ekmeğini yaptım fırında.
(Sağlık takıntılı birisi değilim, ondan dolayı değil ama bu işin tarihine ve kültürüne meraklı biri olarak , farklı ilginç buğdaylardan yaklaşık 3 senedir evde fırında ekmek yapıyorum ev halkı ve misafirlerimiz için...şimdiye kadar Anadolu ve başka ülkelere ait 40 farklı ekmek türünden ekmekler yaptım fırında (haftasonları, zaman bulduğumda.) İtalyanların Yılbaşı ekmeği olan ve yeni yılın ilk gününde yedikleri Meyvalı ekmek Panettone de yapıyorum yılda 1 kez yeni yılın ilk günü için.)
Sent from my iPad using Tapatalk
Kırmızı Buğday narin yapısıyla bir şekilde ta Bronz çağından Orta Çağa kadar Anadolu insanını beslemiş arkeolojik kazıların gösterdiğine göre....
Kavılca buğdayı soğuk yerlerde kendini korumak için farklı kabuk yapıları geliştirmiş ve bu yüzden tat ve besleyicilik anlamında güzel evrim geçirmiş bir buğday. Taa Neolitik çağlardan beri insanoğlunun kullandığı bir buğday türü...
Ticari kullanıma uygun olmadıkları için çok uzun yıllar önce ortadan kaybolmuşlarsa da daha sonra meraklıları tarafından az da olsa üretimine başlanmıştı bu değerli buğdayların...
Kavılca buğdayı daha çok Kars'ın soğuk ortamında yetişiyor....Ben uzun süredir merak ediyordum bu buğdayları....bir Kars gezimde inceleme fırsatım olmuştu Kavılca buğdayını...
nihayet taş değirmende ezilmiş unlarına ulaştım bu buğdayların.
Haftasonu ekmeği olarak bu buğdayların unundan aşağıdaki Ortaçağ Anadolu Ekmeğini yaptım fırında.
(Sağlık takıntılı birisi değilim, ondan dolayı değil ama bu işin tarihine ve kültürüne meraklı biri olarak , farklı ilginç buğdaylardan yaklaşık 3 senedir evde fırında ekmek yapıyorum ev halkı ve misafirlerimiz için...şimdiye kadar Anadolu ve başka ülkelere ait 40 farklı ekmek türünden ekmekler yaptım fırında (haftasonları, zaman bulduğumda.) İtalyanların Yılbaşı ekmeği olan ve yeni yılın ilk gününde yedikleri Meyvalı ekmek Panettone de yapıyorum yılda 1 kez yeni yılın ilk günü için.)
Sent from my iPad using Tapatalk