Çay Tiryakileri
Çayı yakmamak adına (Kahvede de durum aynı) soğuk demleme yapılır özellikle Karadenizde.
Ilık suyun içine konulan çay, altına kaynayan su ve yeteri kadar sabır ile (20 dk) çayın gerçek tadına ulaşilabilir.
Çayı çay yapan muhabbet, O da Allah'ın zikri ile olur der garibin biri..
Saygılar efendim.
Smile
Cevapla
hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın çayı haşlamamak yani 100 derece suyla temas ettirmemek gerekiyor bu kesin. ayrıca yerli çayımız uzun sürede demlenirken geniş yapraklı seylan çayı ise kısa sürede demlenir. bir çok çay türü de farklı sürelerde demlenir. muhteşem bir darjeeling çayını alıp yerli çay gibi 20 - 25 dakika demlerseniz su çok sıcak olmasa bile ziyan edersiniz. bence en hassas ayar sadece porselen demlik kullanılarak, altında su kaynamadan, demle-iç-bitir-tekrar demle yöntemi ile yakalanabiliyor. tabi bu kişisel tercihim.
Cevapla
Çayın ilk demlendiğinde canlandırıcı etkisi var ve
demini aldıktan sonra yavaş yavaş sakinleştirici
etki oluşturuyor diye biliyorum.
tercih meselesi tabi Smile
Smile
Cevapla
Çay paketlerinde toz bulunması ile alakalı bir bilgi notu da ben eklemek isterim.

Özellikle Çaykur çaylarında bildiğim kadarıyla 7 nevi kuru çay ürünü mevcut. En kaliteli olarak lanse edilen 2 nevi çay mamulüdür. Neviler ise kıyılmış haldeki kuru çay parçacıklarının boyutuna göre numaralandırılmış. 7 numara ise toz haldeki çay mamulüdür.

Genellikle fiyat performans olarak ucuz fiyatlıdan pahalı fiyatlıya doğru çıkarken 2 nevi çay oranı artar 7 nevi (toz haldeki) çay azalır paket içerisinde.

Birde 7 nevi çayın(toz) paketlere eklenmesi bir nevi zorunluluktur. Gerekçesini bir örnek üzerinden açıklayayım: Örneğin 1 kg'lık çay paket içerisine tamamen 2 nevi çay doldursanız ne yazık ki gramajı 1 kg gelmemekte. Bu nedenle aralardaki boşluklara dolsun diye 7 nevi çay veya diğer nevilerden çay da aynı paket içerisine konulmaktadır.

Özetle çay paketinin içerisinde toz türünden çay olması çok kötü bir durum değildir. Bilinenin aksine o da çaydır aslında.

Unutmadan çay mamulünde asıl kötü olan durum, paketi açtığınızda siyah çay görüntüsünün yanında açık kahve rengindeki odunsu parçaların çok fazla olmasıdır. Bu odunsulara çay lifi denilmektedir ve bilinen markaların haricindeki ufak çaplı işletmeler bu çay liflerini maalesef daha fazla kullanmaktadırlar paketli ürünlerinde. Hatta öyle ki Çaykur' un üretim sırasında ortaya çıkan çay liflerini arındırıp atık olarak attığı çay liflerinin çalınarak özel sektör çay firmalarına satılarak bu firmalarca kuru çay üretiminde kullanıldığı da vakidir. Şimdilik bu kadar olsun.
Cevapla
Eskiden çok vardı o dallardan. Kalite olarak düşük bir durum olabilir ama ben o dalları kemirmeyi seviyordum.
Bu durumu sürekli yaşıyorum. Expert görüşünede saygılıyım ama sevgi bu tarz birşey değil. Şimdi var sayalım ben Ayşe'yi seviyorum diyorum Expert diyor ki :Ayşe çirkin Selin 90 60 90 . Yaw ben Ayşe'yi seviyorum diyorum, uzmanlar yok boyu kısa yok kilolu vs. diyor Smile
Çayda da böyle o kemirdiğim dalları ben seviyordum. O dallarla benim için önemli ve güzel di.. Şimdi gel anlat bunu çay üreticilerini Smile
Cevapla
Ne zamandir aklimda hep baska konularla mesgul olup bir turlu yazamiyorum. Arkadaslar ben cayi sekersiz icemiyorum gun icindede cok fazla cay ve kahve iciyorum. Dolayisiylada cok fazla seker almis oluyorum. Seker yerine tatlandirici kullanmayi dusundum. internette yaptigim arastirmalarda tatlandiricilarin bircogunun sekerden daha zararli oldugunu bazilarininda cayin ve kahvenin tadini bozdugunu okudum. Aramizda cay ve kahvenin tadini bozmayacak vede saglik acisindan sorun cikarmayacak tadlandirici tavsiyesi verebilecek varsa sevinirim.
Cevapla
(16/10/2019, Saat: 15:37)acoma Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ne zamandir aklimda hep baska konularla mesgul olup bir turlu yazamiyorum. Arkadaslar ben cayi sekersiz icemiyorum gun icindede cok fazla cay ve kahve iciyorum. Dolayisiylada cok fazla  seker almis oluyorum. Seker yerine tatlandirici kullanmayi dusundum. internette yaptigim arastirmalarda tatlandiricilarin bircogunun sekerden daha zararli oldugunu bazilarininda cayin ve kahvenin tadini bozdugunu okudum. Aramizda cay ve kahvenin tadini bozmayacak vede saglik acisindan sorun cikarmayacak tadlandirici tavsiyesi verebilecek varsa sevinirim.

Tatlandırıcılar kan şekerinizi yükseltmez ama aynı glukoz almışsınız gibi insülin direncinizi artırır. Ayrıca yüksek kan şekerinden daha fazla sorbitol döngüsünü tetikler. Bu da orta ve uzun vadede katarakt oluşumuna sebebiyet verir. Şu anda benim bildiğim masum bi tatlandırıcı yok. Şekersiz içmenizi öneririm. Eğer hayır kesinlikle içemiyorum derseniz mümkün olduğunca azaltarak tatlandırıcı yerine normal şeker kullanmanız daha hayırlı olacaktır. Tabii sağlıklı insanlar için bu tavsiyem. Diyabet hastalarını kapsamaz.
Cevapla
@acoma kuru üzüm yemeyi deneyin komşum, aklıma en sağlıklı bu geldi..
Cevapla
(16/10/2019, Saat: 15:42)Sheeplessness Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Tatlandırıcılar kan şekerinizi yükseltmez ama aynı glukoz almışsınız gibi insülin direncinizi artırır. Ayrıca yüksek kan şekerinden daha fazla sorbitol döngüsünü tetikler. Bu da orta ve uzun vadede katarakt oluşumuna sebebiyet verir. Şu anda benim bildiğim masum bi tatlandırıcı yok. Şekersiz içmenizi öneririm. Eğer hayır kesinlikle içemiyorum derseniz mümkün olduğunca azaltarak tatlandırıcı yerine normal şeker kullanmanız daha hayırlı olacaktır. Tabii sağlıklı insanlar için bu tavsiyem. Diyabet hastalarını kapsamaz.

Anladim cok tesekkur ederim, zaten tek sekerli iciyordum son gunlerde mevlana sekerini isirip icmeye baslamistim bu sekilde devam etmek daha hayirli o zaman.

(16/10/2019, Saat: 15:43)Samet Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @acoma kuru üzüm yemeyi deneyin komşum, aklıma en sağlıklı bu geldi..

Olabilir aslinda, kuru uzum ve kuru inciri cok severim bunuda deniyicem.
Cevapla
(16/10/2019, Saat: 15:45)acoma Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Anladim cok tesekkur ederim, zaten tek sekerli iciyordum son gunlerde mevlana sekerini isirip icmeye baslamistim bu sekilde devam etmek daha hayirli o zaman.

Ne demek komşum. Bir de şeker bırakma tavsiyesi olarak şunu söyleyebilirim ; ilk günlerde daha açık içmek ya da seylan çayı tüketiyorsanız rize çayına geçmek şekeri bırakmanızı kolaylaştıracaktır. Sadece ilk 3 4 gün kötü geliyor.
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: