Tarih ve Ornekleri.
#11
@3RD1

Komsum paylaşımın Vecihi Hurkus ve ardından komsuların degerli katkılarıyla bu konu baslıgını daha anlamlı bir sekle cevirsek mi acaba.

Tıras dısı internetten secmeyi baska yerde yeniden acalım.
Tişikkirlir Sipirmin.
Cevapla
#12
(28/04/2020, Saat: 22:46)dikdik_s Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Komsum paylasım icin tesekkurler. Köy enstutulerinden sonra, 2ci buyuk yaramız ve kaybımızdır ulke olarak.
Ustune sut tozunu ve ithalat bagımlı dış ticaretini dayamıslardır marshall vasıtası ile. Günümüzde aynı mantıkla devam ederek Bim den ithal mercimegi alarak aynı sekilde devam ediyoruz.

@dikdik_s abi, koy enstituleri hakkinda bir tezin elyazisindan, word belgesine akabinde pdf formatina (ben yazdigimda word kendisi cevirmiyodu daha) donusturulmesini yapmistim, kisaca gercekten buyuk kayip,. İnsanimiza tarihten, tarima,, yemek yapaktan, cografyaya kadar o kadar guzel seyler ogretilmeye cabalanmiski okudukca, yazdikca her satirinda her kaynakta şoktan şoka gecis yaptim ne yazikki olusturdugumuz degeri suistimal edip harcamışız.
@3RD1 hocam bu keyifli paylasim icin sagolun, gercekten devrim arabasinda daha sonra tekrsr tekrar tekerrur eden tarihimizin en aci gerceklerinden.
Cevapla
#13
(29/05/2020, Saat: 14:20)İsmetaltan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @dikdik_s abi, koy enstituleri hakkinda bir tezin elyazisindan, word belgesine akabinde pdf formatina (ben yazdigimda word kendisi cevirmiyodu daha) donusturulmesini yapmistim, kisaca gercekten buyuk kayip,. İnsanimiza tarihten, tarima,, yemek yapaktan, cografyaya kadar o kadar guzel seyler ogretilmeye cabalanmiski okudukca, yazdikca her satirinda her kaynakta şoktan şoka gecis yaptim ne yazikki olusturdugumuz degeri suistimal edip harcamışız.
@3RD1 hocam bu keyifli paylasim icin sagolun, gercekten devrim arabasinda daha sonra tekrsr tekrar tekerrur eden tarihimizin en aci gerceklerinden.

ismet abi bildiğim kadarı ile köy ensitütülerinde bilinçli tarımdan,psikoloji ve birçok konuda aydınlatıcı adımlar atılmış.Bende biraz araştırma yapıp çok güzel bir konuyla dahil olacağım.tebrikler çok güzel başlık,devamının gelmesini dilerim.
Cevapla
#14
(29/05/2020, Saat: 14:27)Cem.O44 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: ismet abi bildiğim kadarı ile köy ensitütülerinde bilinçli tarımdan,psikoloji ve birçok konuda aydınlatıcı adımlar atılmış.Bende biraz araştırma yapıp çok güzel bir konuyla dahil olacağım.tebrikler çok güzel başlık,devamının gelmesini dilerim.

Akıllanan bir toplum senelerce o malum devlet tarafından hiçbir zaman istenmedi.
Savaştan çıkmış okuması yazması olmayan büyük nufüsü köylü olan ülkemiz insanın Blinçlenmesi istenemedi diye düşünüyorum.
Çünkü onları seneler sonra sağ-sol / Terör / darbeler ile nasıl geriye atacaklardı.
68 ve 80 döneminde sağdan soldan bu ülkenin doktor mühendis olacak gençlerini yok ettiler.HApislerde cürüttüler.
O dönem yapıalcak tüm projelerde ABD'nin kucağına oturtular.

Şu an bu uyuşturma işinin en güzel becerildiği dönemdeyiz. = Cep Telefonu

https://tarihibilgi.org/koy-enstituleri-nedir/ Şuradan güneydoğu bölgesine bakın.
kaç tane enstitü var.Bu köylü eğitilirse ağaların zimmetine nasıl geçecekti.
Kendi üretecek ticaretini yapacaktı.
Bunu sağcılar yapsa solcular ,Solcular yapsa sağcılar karşı çıkacaktı.

Neyseee yeter bu kadar yeter.
Siyaset- Futbol forumlarda girmek istemediğim konulardan.
Cevapla
#15
(29/05/2020, Saat: 14:40)GecayS Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Akıllanan bir toplum senelerce o malum devlet tarafından hiçbir zaman istenmedi.
Savaştan çıkmış okuması yazması olmayan büyük nufüsü köylü olan ülkemiz insanın Blinçlenmesi istenemedi diye düşünüyorum.
Çünkü  onları seneler sonra sağ-sol / Terör  / darbeler ile nasıl geriye atacaklardı.
68 ve 80 döneminde sağdan soldan bu ülkenin doktor mühendis olacak gençlerini yok ettiler.HApislerde cürüttüler.
O dönem yapıalcak tüm projelerde ABD'nin kucağına oturtular.

Şu an bu uyuşturma işinin en güzel becerildiği dönemdeyiz. = Cep Telefonu

https://tarihibilgi.org/koy-enstituleri-nedir/  Şuradan güneydoğu bölgesine bakın.
kaç tane enstitü var.Bu köylü eğitilirse ağaların zimmetine nasıl geçecekti.
Kendi üretecek ticaretini yapacaktı.
Bunu sağcılar yapsa solcular ,Solcular yapsa sağcılar karşı çıkacaktı.

Neyseee yeter bu kadar yeter.
Siyaset- Futbol forumlarda girmek istemediğim konulardan.

Şafak abi baştan sona keyifle okudum teşekkürler.
Yaşım itirabari ile o dönemleri atadan,deden duyduklarımız izlediğimiz belgesel ve okuduğumuz kitaplar kadar biliyoruz.Bir gerçek varki geçmişimizle de yüzleşmek iyisiyle,kötüsüyle muasır medeniyetler seviyesine ulaşmakta önemli adım olarak görüyorum.Forumda evet siyaset veya bu tür konuları konuşmak belki uygun düşmeyebilir.Ancak burayı da güzelleştirmek bizlerin elinde tabiri caizse her birimiz ayrı bir tarlanın taşıyız, yaşantımız ve iş hayatlarımız,deneyimlerimiz çok farklı her alanda danışıp bilgi alacağımız üyeler mevcut.Modern enstitülerin dijital ortalama aktarılmış hali diyebilirmiyiz ? Smile.Teknoloji güzel fakat ilk önce bunu ne kadar bilinçli kullandığımız önemli,eskiden babamlar,amcamlar bir konu hakkında merak ettiklerini yaklaşık 10 kilometre yol yürüyüp,kütüphanede bulmak istediklerini aramakla geçiriyorlarmış 1 gününü.Şuan bizde 2 tuşa bakıyor yani bu teknoloji bağımlılığı kumpasını tersine çevirebiliriz,inanıyorum buna Smile Smile
Cevapla
#16
@Cem.O44 KOmşum çok çok haklısın.Güzel sözlerin için ayrıca teşekkürediyorum.
Herşeyi yeterince kullandığımız zaman zaten sıkıntı yok.
Müptezel gibi telefonla yaşayanları kastetmiştim.
Okul döneminde dönem ödevi hazırlamak için kütüphanede sıra bekler sayfayı kağıda yazar ordan evde temize geçerdik.
Gerçi @nani kuş abin daha iyi hatırlar ben ondan çok gencim.BEn @tarkaner abin bisikletle kolay giderdik. @nani kuş abin deve sırtında filan gidip bilgiye ulaşırmış. (Takılmazsam olmaz)

Kolaylaştıran yönünü aldığımız herşey Çok güzel .Bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu bir noktada gelişimin bu kadar zayıf olduğu bir dönemde olmak beni rahatsız eden.

Burada danışıp bilgi alma konusuna ayrıca değinmek istiyorum.
Burası için senelerce farklı terimler kullanılmıştır.
BEn de mozaik kavramını eklemek istiyorum.
Küçük küçük parçalardan büyük sanat eserine dönüşen bir yapı
Ayakkabı lekesinden ,tesbihe ,fenere farklı konularda ciddi birikimleri olan insanlar dolu.
Google'dan bakmak yerine birşey araştırıyorsam buradan aramayı tercih edeceğim konular olacak.
Cevapla
#17
Türk modern savunma sanayisinin kurucusu Nuri Killigil



02/03/2020 11:39

Türk savunma sanayisinin kurucusu Nuri Killigil, 2 Mart 1949’da, esrarengiz bir kazada hayatını kaybetti

Türk savunma sanayisinin kurucusu olarak kabul edilen Nuri Killigil, 1940’larda İstanbul’da kurduğu fabrikada top, havan, uçaksavar mermi ve tapalarının yanı sıra uçak bombaları imal ederek, özel sektörde yerli harp sanayisinin gelişmesine ve Türk ordusunun ateş gücünün artırılmasına katkı sağlayan ilk girişimcilerden biri olarak biliniyor.

Savaşçı bir ailenin içinde 1890 yılında doğan Nuri Killigil, tıpkı ağabeyi Enver Paşa ve Kut’ül Amare kahramanı amcası Halil (Kut) Paşa gibi bir asker olarak yetişti.

Trablusgarp’a gönderilen gönüllü subaylar arasında yer aldı ve I. Dünya Savaşı öncesi yüzbaşılığa kadar yükseldi. Savaş alanındaki başarılarından dolayı 28 yaşındayken yarbay rütbesine terfi ettirildi.

Afrika Grupları Komutanı olarak Kasım 1914’te Afrika’ya gönderildi ve bir süre orada görev yaptı.

1917’de Kafkas İslam Ordusu komutanlığına getirilen Nuri Paşa, Bakü ve Dağıstan'ı Rus işgalinden kurtarmasının ardından Anadolu'ya geçerek Kazım Karabekir Paşa'nın kolordusuna katıldı. Mondros Antlaşması sonrası çağrıldığı İstanbul’da İngilizler tarafından tutuklanıp Batum’da hapsedildi. Batum’da hapisten kaçarak Kızıl Ordu’ya karşı savaştı.

1925 yılında yarbay rütbesiyle emekliliği onaylandı ve 29 Şubat 1929’da Kurtuluş Savaşı'ndaki hizmetleri için Nuri Paşa'ya İstiklal Madalyası verildi.

1940’lı yıllarda Zeytinburnu'ndaki demir eşya fabrikasında çeşitli metal eşyaların yanı sıra silah, tapa ve mermi üretmeye başladı. Zeytinburnu fabrikasını Haziran 1946'da kapatarak Sütlüce'ye taşıdı ve Türkiye’nin ilk özel savunma şirketini kurdu. Fabrikayı geliştirerek, matara, gaz maskesi, çelik başlık, soba gibi eşyaların yanında tabanca, 81 milimetre havan, mühimmat, tapa, uçak bombası, tahrip kalıpları da üretti.

Kısıtlı imkanlar ve zor şartlar altında ürettiği silah ve mühimmatı, Milli Savunma Bakanlığına sattığı gibi yurt dışına, Mısır, Filistin, Pakistan, Suriye gibi ülkelere de ihraç etti.

Dünya silah lobisinin birtakım hamleleriyle Nuri Killigil'in silah üretimi engellenmeye başladı. Hatta bu çabalar, fabrikanın kapanma aşamasına gelmesine neden oldu.

İsrail'in kuruluşu ve sonrasında, Filistinlilere ve bölgedeki diğer Arap ülkelerine silah satması, Nuri Paşa'nın üzerindeki baskıların ve engellerin artmasına yol açtı.

Fabrikasındaki üretimden rahatsız olan bazı çevrelerin baskıları sonucu silah üretemeyeceğini açıkladı ama üretimine gizlice devam etti.

Nuri Paşa, silah fabrikasında, çizimini bizzat yaptığı ve kendi adını verdiği Nuri Killigil tabancasını üretti. Yarı otomatik ve 9 milimetre çapındaki bu ilk yerli ve milli tabanca o yıllarda dünyanın en iyi silahları arasında yer aldı.

Yarı otomatik ve 9 milimetre çapındaki bu ilk yerli ve milli tabanca o yıllarda dünyanın en iyi silahları arasında yer aldı. Nuri Killigil’in ürettiği silahın modeli ve teknik mekanizması o kadar iyiydi ki, İtalyan silah üretici Bernardelli tarafından kopyalanıp, 1980’lere kadar kullanıldı.

2 Mart 1949’da sahibi olduğu fabrikada sabotaj olduğu düşünülen büyük bir patlama meydana geldi ve aralarında Nuri Killigil'in de bulunduğu 27 kişi bu patlamada hayatını kaybetti. Ruslara karşı savaşıp Bakü’yü kurtaran, İsrail’in kurulmasına karşı çıkarak Filistinlilere destek veren, Arap ülkelerine silah satan Nuri Killigil’in fabrikasında bu şekilde bir patlama gerçekleşmesi ve Killigil’in bu patlamada hayatını kaybetmesi suikast iddialarını günümüze kadar getirdi. Olayın ihmalden mi sabotajdan mı kaynaklandığı o günlerden itibaren tartışılmaya devam edildi. Kapsamlı itfaiye ve adli tıp raporlarına ulaşılmayan patlama ile ilgili TBMM kapalı oturumunda Başbakan Şemsettin Günaltay, milletvekillerini bilgilendirdi. Ancak tutanaklar üzerinde gizlilik kararı olduğundan Killigil’in ölümündeki ve patlamadaki sır perdesi aralanamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Ocak 2019’da yaptığı bir konuşmada, ”Nuri Killigil’in silah fabrikasının bir sabotajla ortadan kaldırılıp kendisinin şehit edilmesi de tarihimizin bir başka karanlık sayfasıdır.” ifadelerini kullandı.


İçeriği merak edenler için kısa bir video var ayrıca yaptığı tabancanın müzede sergilenen görselide mevcut.

https://www.savunmasanayiidergilik.com/t...i-Killigil
Cevapla
#18
@dikdik_s Nasıl uygun olursa üstadım.

@Cem.044 komşum araştırma konunuz bu ise şu kitapları tavsiye ederim: Öğretmenim Hasan Ali Yücel, Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması, Hasan Ali Yücel (Kültür Bak. Yay.), Karanlığı Aydınlatanlar, Bir Köy Enstitüsü Mezunu Öğretmenin Anıları (Bunu okumadım okunacaklar arasında), Unutulmaz Köy Enstitüleri (Bir de bunu okumadım.)

@GecayS yok komşum siyaset sayılmaz bu. Ülke bizim ülkemiz. Bu toprakları sağ sol orta yukarı aşağı diye ayırım yaparak parça parça ettiler. Gelişmemizi hiç istemediler. Osmanlı hayranlığı olarak demiyorum ama hayran olunacak bir tarihimiz var. Yeniden eski güçlü hale gelmemizden korktular. Bizde bunları konuşmaktan imtina etmemeliyiz ki ülkemiz de bir bilinç uyansın ve aydınlık ve güzel günlere hep beraber yine kavuşalım.

Ayrıca kim eğitim için bir tane taş koydu ise onu konuşmamız lazım. Hem de sürekli konuşmamız lazım. Bence bunun konuşulabileceği en güzel yerlerden birisi bu form. Çünkü; çok duyarlı ve kendini çok iyi geliştirmiş bir çok komşumuz var burada. Bu siyaset ötesi bir durum bence. Ayrıca şafak abi yazdıklarını bende çok beğendim yüreğine sağlık.

@Cem.044 komşum teknoloji gerçekten büyük bir nimet. Bu konu başlığında da paylaştığım üzere eski bütün gazete ve dergilerin arşivleri açık erişime açılmaya başlandı. Yerimizden kımıldamadan evimizden bir çok arşive ulaşmak mümkün. Buna bir çok devletin arişivi, sanal kütüphaneler, müzeler dahil. Ama burada da kaybolmak an meselesi. Yanlış bilgi havuzuna düşmek de. Bu nedenle iyi okuyan iyi düşünen iyi analiz eden bireylere ihtiyacı var ülkemizin. Sizinde dediğiniz gibi hepimiz tarlanın bir taşıyız. Bu sözünüzü çok beğendim sizlerinde eline yüreğine sağlık.
"Öç gecikir ancak asla yaşlanmaz." 4.Murad
Cevapla
#19
Killigil Tabancasını duymuşluğum vardı.
Ama arkasında yatan kişiyi hele Enver Paşanın Kardeşi olduğu yeni öğrendim.
Tek şaşırmadığım şey suikaste kurban gitmesi. Sad

Osmanlı sonrası tarihe baktığın zaman kişilerden projelere hepsi bir şekilde bertaraf edilmiş.

Bu konuya gidecek başlık "Tarihten seçmeler " olmalı.
Cevapla
#20
(29/05/2020, Saat: 15:29)3RD1 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @dikdik_s Nasıl uygun olursa üstadım.

@Cem.044 komşum araştırma konunuz bu ise şu kitapları tavsiye ederim: Öğretmenim Hasan Ali Yücel, Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması, Hasan Ali Yücel (Kültür Bak. Yay.), Karanlığı Aydınlatanlar, Bir Köy Enstitüsü Mezunu Öğretmenin Anıları (Bunu okumadım okunacaklar arasında), Unutulmaz Köy Enstitüleri (Bir de bunu okumadım.)

@GecayS yok komşum siyaset sayılmaz bu. Ülke bizim ülkemiz. Bu toprakları sağ sol orta yukarı aşağı diye ayırım yaparak parça parça ettiler. Gelişmemizi hiç istemediler. Osmanlı hayranlığı olarak demiyorum ama hayran olunacak bir tarihimiz var. Yeniden eski güçlü hale gelmemizden korktular. Bizde bunları konuşmaktan imtina etmemeliyiz ki ülkemiz de bir bilinç uyansın ve aydınlık ve güzel günlere hep beraber yine kavuşalım.

Ayrıca kim eğitim için bir tane taş koydu ise onu konuşmamız lazım. Hem de sürekli konuşmamız lazım. Bence bunun konuşulabileceği en güzel yerlerden birisi bu form. Çünkü; çok duyarlı ve kendini çok iyi geliştirmiş bir çok komşumuz var burada. Bu siyaset ötesi bir durum bence. Ayrıca şafak abi yazdıklarını bende çok beğendim yüreğine sağlık.

@Cem.044 komşum teknoloji gerçekten büyük bir nimet. Bu konu başlığında da paylaştığım üzere eski bütün gazete ve dergilerin arşivleri açık erişime açılmaya başlandı. Yerimizden kımıldamadan evimizden bir çok arşive ulaşmak mümkün. Buna bir çok devletin arişivi, sanal kütüphaneler, müzeler dahil. Ama burada da kaybolmak an meselesi. Yanlış bilgi havuzuna düşmek de. Bu nedenle iyi okuyan iyi düşünen iyi analiz eden bireylere ihtiyacı var ülkemizin. Sizinde dediğiniz gibi hepimiz tarlanın bir taşıyız. Bu sözünüzü çok beğendim sizlerinde eline yüreğine sağlık.

Bende teşekkür ederim abi.listeye ekledim mutlaka alıp okuyacağım.devamının gelmesi dileği ile.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Tarih üzerine Yazılar, Savlar, Sorular SumNauta 187 92,893 27/06/2017, Saat: 00:56
Son Yorum: Tahir

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: