7 Common Tallow Soap Myths
#61
(04/09/2012, Saat: 14:45)papazerigi Adlı Kullanıcıdan Alıntı: o hususta yanlışınız var hocam. porsuk kılı kullanımında dinen bir sakınca yok. Ancak domuz kılında var.
Saygılarımla
(04/09/2012, Saat: 13:57)zorba58 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Arko da mı kullanmayacaksınız artık? Porsuk kılı kullanmak bile dini yönden müsait değil ki.. Kimseyi yargılamak için konuşmuyorum ama fikrimi açıkça söylemek istiyorum. Bence gereksiz yere çok hassassınız.

“De ki: «Bana vahyolunanda, leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki pistir- ve Allah yolundan çıkarak Allah’tan başkası adına kesilen hayvandan başkasını yemenin haram olduğuna dair bir emir bulamıyorum; fakat darda kalan, başkasının payına el uzatmamak ve zaruret miktarını aşmamak üzere bunlardan da yiyebilir.» Doğrusu Rabbin bağışlar ve merhamet eder.” (En’am, 6/145)

Yukarıda ayette görüldüğü gibi domuzun eti pis (rics) olarak nitelendirilmiş ve bu yüzden haram kılındığı bildirilmiştir. Domuzun derisini, kılını da bu hükme dâhil etmek, ayete ilave yapmak olur. Dolayısıyla domuz kılından imal edilmiş fırçalar kullanılabilir.

hocam böyle bir fetva var belki ilginizi çeker saygılar
Cevapla
#62
hocam o hususta artık detaya girmiyorum forum ortamında zira iş uzuyor. özelden samimi olarak ilgilenen meraklı olan arkadaşlar iletişime geçerlerse belki bir nebze bilgi alışverişinde bulunabiliriz.
Saygılarımla
Cevapla
#63
Detaya girin foruma hareket gelsin
Terkedilmiş gibi bir hâli var
Cevapla
#64
(13/10/2012, Saat: 01:40)sifujack Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Arjantin sığırının don yağı Türk sabunu oldu


Sabun ve diğer kozmetik ürünlerin hammaddesini sığırdan elde edilen don yağı oluşturuyor. Don yağı sıvı halde Arjantin ve Şili'den Türkiye'ye getiriliyor. Özel ortamda soda ve bitkisel yağlarla karıştırılan don yağından sabunun ilk hali olan sabun makarnası elde ediliyor. Daha sonra bu makarna, esanslarla karıştırılıp şekil veriliyor. Çeşitli renk ve kokularda üretilen sabunlar en iyi şekilde ambalajlanıp piyasaya sürülüyor.


domuz don yağı kullanmamaları, bim'de satılması arko'yu kurtarmaz. şimdi de o hayvanlar islami usullere göre mi kesiliyorun cevabını vermek zorundalar Dodgy
Cevapla
#65
domuz haricindeki canlıların ister yenmesi caiz olmayan bir hayvan olsun, isterse de kesimi islami usullere göre olmasın (mundar) yemek haricinde kullanılmasında bir sakınca yoktur. mesela kendiliğinden ölmüş bir hayvanın yenmesi caiz değil iken derisinin tabaklanıp kullanılmasında bir sakınca yokmuş. hanbeli ve maliki'ye göre bu sadece deri ile sınırlı iken hanefi'ye göre ise kemik, kılı, yünü filan kullanılabilirmiş.
efendim kimse buraya bakıp böyleymiş diyip hüküm çıkarmasın. kendisi araştırsın. Mesuliyet kabul etmem. zira eksik bilgiler var. buradan sığır iç yağının caiz olduğu bilgisine ulaşamıyoruz ne yazık ki...
Saygılarımla

(13/10/2012, Saat: 17:39)canbaz Adlı Kullanıcıdan Alıntı: domuz don yağı kullanmamaları, bim'de satılması arko'yu kurtarmaz. şimdi de o hayvanlar islami usullere göre mi kesiliyorun cevabını vermek zorundalar Dodgy
Cevapla
#66
Sabunu yemediğiniz için islami usullere göre kesilmesi gerekmez diye düşünüyorum. Hayvansal ürünlerin kullanıldığı bir sürü endüstri var. Sadece kozmetik ve gıda değil, tekstil, ve birçok üründe finishing işlemlerinde kullanılan farklı hayvan mamülleri mevcut. Kullandığınız sabundaki yağın helal kesim olup olmadığını araştırıyorsanız, evinizde giren herşeyi böyle araştırmanız icap eder. Yapmıyorsanız riya etmiş olursunuz.

Domuz meselesini biraz araştırdım, farklı alimlerin farklı görüşleri olduğunu gördüm. Paylaşmak isterim.
Örneğin;
İmam ibn abidin, İmam ebu yusuf, İmam el haskafi domuzun sadece etini değil derisi, kılı, kemiklerini de neces (pis) saymıştır.
Fakat yine İmam ibn Taymiya, İmam ebu hanefi, İmam kurtubi sadece etinin neces olduğunu ve kılı, kemiği, derisinin kullanılmasının caiz olduğunu söylemiştir. Buna izahat olarak direk kur'an-ı kerimdeki aşağıya eklediğim ayetleri referans göstermişler ve ayetlerde etinin konu edilmesi sebebiyle bu yönde fetva verdiklerini izah etmişlerdir.

Fakat şu da bir gerçektir ki haram ve helal belli olsa da arada kalan şüpheli durumlardan sakınmak, temkinli olmak daha iyidir.

Bir adam Hz. Muhammed (sav)'e şöyle bir soru sormuş;
-İnci(boncukları) dizmek için domuz kılı kullanabilir miyim?
-Bunda bir yanlış yoktur.
Sahih bir hadistir fakat boncuklara dizmek ile traşta kullanmak çok da yakın gelmeyebilir.

Kur'an-ı Kerim de Konuyla ilgili ayetler:

2. Sure (Bakara Suresi), 173. Ayet
Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

5. Sure (Mâide Suresi), 3. Ayet
Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısk (Allah'a itaatten kopmak)tır. Bugün kafirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.

5. Sure (Mâide Suresi), 60. Ayet
De ki: "Allah katında cezası bundan daha kötü olanları size haber vereyim mi? Onlar, Allah'ın lanetlediği ve gazabına uğrattığı, içlerinden maymunlar ve domuzlar çıkardığı kimseler ile şeytanlara tapan kimselerdir. İşte bunların yeri daha kötüdür ve onlar doğru yoldan daha çok sapmışlardır."

6. Sure (En'âm Suresi), 145. Ayet
De ki: "Bana vahyolunan Kur'an'da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir." Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir.

16. Sure (Nahl Suresi), 115. Ayet
Allah size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa şüphesiz ki Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
Bilgisayarım ingilizce klavye ve dil düzeninde olduğu için bilgisayardan yazdığım yorumlarda türkçe karakter kullanamıyorum. Yarattığım rahatsızlıktan dolayı özür dilerim.
Cevapla
#67
arjantin den gelen tamamiyle sığır yağı(mı)
işin içine ticaret,ticari sır,özel karışım,özel ortam vs .girince nedense şüphelenirimHuh
Cevapla
#68
@papazeriği ve @lathrodectus, paylaşımlarınızın çok yararlı olduğunu düşünüyorum. kendi adıma teşekkür ederim Smile



http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-...armis.html

aşağıdaki metin yukardaki linkten alıntıdır.

..................................................................................................

SABUNDAKİ ‘SODİUM/POTASSİUM TALLOWATE’İN SIRRI

Şampuan sektöründe ‘doğal’ ibareli sayısız ürün var. Fakat hepsi doğallıktan fersah fersah uzak. Sakın ‘ısırgan otlu doğal şampuan’, ‘yüzde yüz zeytinyağlı şampuan’ diye reklamı yapılan ürünlere kanmayın. Çünkü onların içindeki tek doğal malzeme zeytinyağı ve ısırgan otundan ibaret. Peki ne yapacaksınız? Saçlarınızı önce zeytinyağından ya da defneden yapılmış sabunlarla ardından, bitkisel gliserin, Hindistan cevizi yağı, mısır glikozu, ayçiçeği yağı, polysaccharid ve limon asidinden yapılmış Ecocert sertifikalı organik bebek şampuanıyla yıkayabilirsiniz. Piyasadaki şampuanlar kadar saçlarınız birden ahenkle dans etmese de kepek sorunu, sertlik, kırılma gibi yaşacağınızı düşündüğünüz problemlerle karşılaşmıyorsunuz. Bilakis; saçlarınız uzun süre yağlanmıyor, canlı kalıyor, sağlıklı görünüyor, kırıklar azalıyor, daha az dökülüyor. Yalnız alacağınız organik ürünlerde belli özellikleri gözetmeniz gerektiğini anlatıyor Betül Hanım: “Kozmetik ürünlerin tamamı değilse de bazılarının doğallığını kanıtlayan uluslararası özel logolar geliştirildi. Ecocert logosu bunların en önemlileri arasında. Bu, ürünün doğallığını gösteriyor. Bunun dışında geliştirilen bir diğer logo Cosmebio. Yani biyolojik kabul edilen kozmetik anlamına geliyor. Tüketiciler satın alacakları ürünlerde bulunması gereken bu logolara dikkat etmeli.”

Sıvı sabunların yapısı itibariyle bulaşık deterjanından bir farkının bulunmadığını bilen aileler ‘eski usül’e yani katı sabun kullanımına dönüyor. Genellikle de hoş kokan, nemlendirici özelliği bulunan ürünleri tercih ediyor. Oysa bilinenin aksine; bu tarz sabunlar içindeki maddeler itibariyle çamaşır deterjanlarına eşdeğer nitelikte. Üstelik katı sabunların bir kısmının içinde de domuz türevi hammaddeler kullanılıyor. Konunun ayrıntısını Kudret Hanım anlatıyor: “Katı sabunlarda Sodium/Potassium tallowate diye bir sabun yağı var. Bu hayvansal da olabilir, bitkisel de. Eğer hayvansalsa domuzdan elde ediliyor. Piyasada ‘İçinde domuz ve domuz katkı maddeleri kullanılmamıştır’ diye özelikle belirten markalar var. Eğer böyle bir ibare yoksa aldığımız üründe domuz katkısı olduğunu düşünebiliriz. İçinde gliserin de var. ‘Gliserin bitkisel mi hayvansal mıdır?’ derseniz Türkiye’de kullanılan gliserinlerin hayvansal olmayacağını düşünüyorum. Çünkü bu madde sabundan da elde ediliyor. Ülkemiz çok büyük bir sabun üreticisi. Ama tedbiri de elden bırakmamak lazım.” Özellikle soğuk baskı yöntemiyle elde edilen bitkisel yağlı sabunları tavsiye eden Kimya Mühendisi Betül Şahin el sabunlarına temkinli yaklaşılmasını tavsiye ediyor: “Sabunların sertliğini, köpüğünü artırmak için hayvansal yağlardan faydalanılıyor. Bunların içinde domuz yağı da var. Ayrıca bu tarz yağların içinde tarım ilaç kalıntıları bulunabildiği için toksik (zehirli) olma riski de mevcut.”

‘Doğal’ diye satılan ürünler ne kadar doğal, sağlıklı; bunun kontrolü Türkiye’de ne yazık ki yapılmıyor. Sadece Sağlık Bakanlığı ‘sağlık’ ibaresinin kullanılmasına izin vermiyor. Ama isteyen herkes imal ettiği ürününe ‘doğal’ diyebiliyor. Dolayısıyla benzer sorun katı sabunlarda da karşımıza çıkıyor. ‘Doğal Zeytinyağlı’, ‘Yüzde yüz zeytinyağlı’ yazan ürünlere de mesafeli durmak lazım. Çünkü bu şekilde tanıtımı yapılan sabunlar tam bir kimyasal harikası. Tabi, içeriğinde kullanılmış zeytinyağını saymazsak! Peki, alacağımız bir sabunun doğallığını nasıl anlayacağız? Cevap Livaoğlu’ndan: “Doğal bir sabunun etiketinde okuyabileceğimiz maddeler; su, doğal yağlar (badem, defne, papatya ve benzerleri), NaOH (sabunlaştırıcı), tuz (NaCl) ve gliserin olabilir. Doğal sabunun tek sorunu PH’ı 9’dur. Suyla durulandığında bu 7-7,5’e iner. Cilt biraz uyum sorunu yaşar, hafif kurur. Ama kısa zamanda nem oranı dengelenir. PH’ı ayarlanmışsabunlar var; ama onlar bunu zararlı kimyasallarla yapıyor.”

..................................................................................................
Cevapla
#69
Aksiyon'da ki metinde adı geçen kudret hanım kozmetik ürünler satan bir firmanın sahibi.
Söylediklerini bilimsel olmaktan çok ticari olarak değerlendiriyorum . Hatta çamur atma da denilebilir yaptığına.
“Kesin bilgi ancak çok az bildiğimiz zaman mümkündür. Bilgi miktarımız arttığında şüphemiz de artar.”
Goethe
Cevapla
#70
bim hassasiyeti olan bi market zinciri. aksiyon hassasiyeti olan bi dergi. imdi o yazıdaki kriterleri arko tıraş sabununa uyguladığımızda evyap sınıfta kalıyor. evet, ticari kaygılar gerçekten kafa karıştırıyor. bu yüzden @papazeriği ve @lathrodectus'u çok daha samimi ve dürüst buluyorum.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  OSS-MAN ARTISTRY PREMIUM SHAVE SOAP Creator 233 119,264 19/11/2024, Saat: 16:59
Son Yorum: Ali Desidero
  OSS-MAN ARTISTRY VEGETABLE PREMIUM SHAVE SOAP Creator 77 38,454 01/10/2021, Saat: 10:03
Son Yorum: Creator
  OSS-MAN FLEURON PREMIUM SHAVE SOAP Creator 70 41,528 19/07/2021, Saat: 02:11
Son Yorum: Tıraşolog
  OSS-MAN REGARD PREMIUM SHAVE SOAP Creator 47 23,436 18/06/2021, Saat: 00:10
Son Yorum: Tıraşolog
  OSS-MAN EMERAUDE VEGETABLE PREMIUM SHAVE SOAP Creator 58 36,120 22/04/2021, Saat: 22:20
Son Yorum: Creator
  Lea classic wooden bowl shaving soap Gkn17 18 18,342 29/03/2021, Saat: 00:57
Son Yorum: marv
  Osma Shaving Soap bossyje 20 26,962 18/06/2020, Saat: 23:52
Son Yorum: dikdik_s
  OSS-MAN FLEURON VEGETABLE PREMIUM SHAVE SOAP Creator 59 31,182 28/05/2020, Saat: 19:26
Son Yorum: İsmetaltan
  OSS-MAN EMERAUDE PREMIUM SHAVE SOAP Creator 14 9,541 28/05/2020, Saat: 09:32
Son Yorum: Creator
  Noble Otter Shaving Soap (Türk Hamamı) connect 9 6,187 19/02/2020, Saat: 00:24
Son Yorum: dbkan

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: