Kredi masraflarını nasıl geri alırım?
#21
(15/08/2013, Saat: 14:31)ihtilaf Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Teşekkürler Mornetto Üstadım
Parayı geri alalım
UK ye tıraş olmaya gideriz
Sizi İspanya da bekleyenler vardı galiba Smile

Juan'la özel konuşmam gerek, parayı bankaya kaptırmış bizim, çok kızgınım üstadım çoook Big GrinTongueTongue

Bu bankalara özel bi gıcığım var zatiBig Grin
Cevapla
#22
Kredi çekerken bankaların hukuki dayanaktan yoksun şekilde müşterilerinden tahsil ettiği paraların iadesi için hukuken izlenmesi gereken yol;

1-Kredi çekmiş olduğunuz bankaya müracaat..( bu bankayı temerrüde düşürmek, haber vermek ve faiz istemek haklarını içerir )

X BANKASI A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
Gönderilmek Üzere
X BANKASI A.Ş. Y Şube Müdürlüğüne
NİŞANTAŞI/İSTANBUL


KONU: Kredi çekerken tarafınızdan tahsil edilen hukuki dayanaktan yoksun masrafların iadesini içerir talebimdir.

AÇIKLAMALAR :Bankanızın ... numaralı kredi müşterisiyim.
Bankanızdan ..... tarihinde ...... bedelli kullanmış olduğum kredi içersinde masraf adı altında bankanızın kestiği bedeli tarafınıza ödemiş bulunmaktayım.

Tüketici mahkemeleri ve Yargıtay kararlarıyla da sabit olan “Kredi masraflarının haksız şart niteliğinde ve tüketicilerden tahsilinin haksız olduğu" yönündeki uygulama doğrultusunda;

1- Bankanıza yaptığım tüm kredi masrafları ödentilerinin, ayrıntılı dökümünü içeren bir listenin tarafıma verilmesini, iş bu dilekçeme vereceğiniz cevap yazınızın aşağıda belirttiğim adresime tebliğini,

2- Birinci maddede yazılı tarafınızdan masraf adı altında kesilen bedellerin toplam miktarının, yıllık %9 yasal faizi ile birlikte defaten tarafıma iadesini,
Aksi taktirde alacağımın faiziyle birlikte tahsili için her türlü mahkeme masrafları ve avukatlık ücretlerini bankanızdan tahsil etmek üzere yasal yollara baş vuracağımı bildiririm.

Saygılarımla,
../…/2013
Adı, Soyadı
ADRES : İMZA



Bu müracaatınızı karşı tarafı haberdar etmek ve temerrüde düşürmek maksadıyla yapmaktayız. İsterseniz noter vasıtasıyla bunu gönderir, isterseniz X Bankası şubesine elden verip, dilekçeyi aldıklarına dair dilekçenin fotokopisini çektirip, aslı gibidir diye bankaya imzalatıp,fotokopi kağıdını elinize alabilirsiniz. Sonra cevap vermelerini bekleyin..
Cevapla
#23
Banka, Allahın emri red cevabını size iletecek yahut cevap yazısını bankadan yaklaşık 10-15 gün sonra elden alacaksınız..

2- Alacağınız masraf toplam bedeli 1.191,52 TL altında ise,

T.C.
…………………… KAYMAKAMLIĞI
(Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na)
Şikâyet Eden :TC Kimlik No yazılmalıdır.
Adresi :
E- Posta & Telefon :

Şikâyet Edilen :
Adresi :
Şikâyetin Parasal Değeri :
Şikâyetin Tarihi :
Şikâyetin Konusu Big Grinosya Masrafı adı altında alınan “……….. .-TL” bedelin tarafıma iadesi talebimdir.. (4077/6. Ve 10. maddeleri)
Açıklamalar : 1-)…………………. Bankası, ……………… şubesinden … /… /….. tarihinde ………………… adı altında ……………………….. – Türk Lirası nakit ödemeli kredi aldım.
2-)Banka ile işbu krediye ilişkin olarak sözleşme imzalamış bulunmaktayım. Ancak bu sözleşmenin bir örneği tarafıma verilmediği gibi önceden hazırlanmış matbu sözleşme olması dolayısıyla sözleşmenin içeriğine müdahale hakkım verilmemiş ve benimle de müzakere edilmemiştir. (4077/6. Madde )
3-)Kaldı ki sözleşmeler taraflar arasında akdedilirken, sözleşme hürriyeti ilkesine bağlı olarak taraflar arasında dengesizliğe yol açacak veya taraf aleyhine olacak bir maddenin hukuken bağlayıcılığı yoktur (4077/6. Madde )
4-)Krediye bağlı sözleşmelerde dosya masrafı ve benzeri isimler altında yapılacak kesintilerde taraf olan tüketiciye önceden bilgilendirme yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Yine bu bağlamda tüketici dosya masrafı işlemine bağlı olarak rıza ve onayını sözleşme içinde kaim bulunan madde karşısına kendi yazısıyla tarih ve imza koyması halinde bu sözleşmenin bağlayıcılık hükmü ile geçerliliği olacaktır. Aksi bir durum satıcının/kredi verenin ispat yükü yasal hüküm gereğidir (4077/6. Madde ). Eğer tüketici kendi rızası ile dosya masrafı ücretini ödemeyi kabul etmiş olsaydı bu duruma itiraz etme hakkı bulunmayacaktı.
5-)Kredi veren, kredi sözleşmesi esnasında bu bilgileri vermek zorundadır. Fakat bu bilgileri vermekten imtina ederek ve bilerek tüketiciden hile ile gizleyip mağduriyetine sebebiyet vermektedir. 4077 Sayılı kanunun 10. maddesine göre; “Tüketici kredisi, tüketicilerin bir mal veya hizmet edinmek amacıyla kredi verenden nakit olarak aldıkları kredidir. Tüketici kredisi sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Taraflar arasında akdedilen sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez.
Sözleşmede;
a) Tüketici kredisi tutarı,
b) Faiz ve diğer unsurlarla birlikte toplam borç tutarı,
c) Faizin hesaplandığı yıllık oran,
d) Ödeme tarihleri, anapara, faiz, fon ve diğer masrafların ayrı ayrı belirtildiği ödeme planı,
e) İstenecek teminatlar,
f) Akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasını geçmemek üzere gecikme faizi oranı,
g) Borçlunun temerrüde düşmesinin hukuki sonuçları,
h) Kredinin vadesinden önce kapatılmasına ilişkin şartlar,
ı) Kredinin yabancı para birimi cinsinden kullandırılması durumunda, geri ödemeye ilişkin taksitlerin ve toplam kredi tutarının hesaplanmasında, hangi tarihteki kurun dikkate alınacağına ilişkin şartlar,
Dolayısıyla benden haksız ve hukuksuz olarak dosya masrafı adı altında alınan ………………….- Türk Lirası’nın tarafıma iade edilmesi gerekir.
6-)Bahse konu şikâyet 4077 Sayılı Kanunun ilgili 22/5. Maddesi hükmü gereğince Hakem Heyeti yetki ve görev alanı içerisinde bulunmaktadır.
7-)İşbu şikâyet ikâmesinde Hakem Heyetine başvurmak zarureti doğmuştur.
Hukuki Sebepler : 4077 Sayılı Kanun ile diğer ilgili tüm mevzuat.
Hukuki Deliller : Kredi Sözleşmesi, ödeme belgesi, ihtarname, posta gönderi ekleri, bilirkişi incelemesi, fazlaya ilişkin delil sunma.
İstem Sonucu : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle; haksız ve hukuksuz olarak alınmış bulunan ……………..- Türk Lirası bedelin tarafıma iadesine Karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim.

Şikâyet Eden
(Ad, Soyad ve İmza)


Tüketici hakem heyetine zorunlu başvuru sınırı 01.01.2013'den başlayarak 1.191,52 TL,

Büyükşehir statüsünde bulunan illerde faaliyet gösteren il hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına ilişkin alt parasal sınır 01.01.2013'den başlayarak 3.110,58 TL'dir.

*2013 yılı değerleri, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 22. maddesindeki usule göre Üretici Fiyatları Endeksinde meydana gelen ortalama % 2,57 (iki virgül elliyedi) oranında artış esas alınarak belirlenmiştir.
Cevapla
#24
Masraf bedeli 1.191,52 TL nin üstünde ise;

Bulunduğunuz yer Tüketici Mahkemesine dava açılmalı, dava masrafı alınan bedele göre değişmekle birlikte yeni yasayla birlikte 200-400 TL arası olmalı.

Dava dilekçesinde manuel değişiklik yapabilirsiniz, olayı en açık şekilde anlatın..

Nöbetçi Tüketici Mahkemesi Hakimliğine
İstanbul
Davacı : (İsim-TC Kimlik No-Adres-İrtibat Tel)
Davalı : ……… Bankası A.Ş
Konu : X Bankasının masraf adı altında tarafımdan hukuki dayanaktan yoksun, haksız tahsil ettiği bedelin geri alınması talebimden ibarettir.
Değeri : ……… TL
Açıklamalar :
X Bankasının ………………. şubesinden kullanmış olduğum kredi/ler nedeniyle …… TL kredi-dosya masrafı kesintisi yapılmıştır.
b. Bankadan kredi kullanımında dosya masrafı ve ipotek ücreti vs adı altında ücret tahsil edileceği sözleşmede yer alsa dahi bunların haksız şart olduğu yolunda Yargıtay 13.Hukuk Dairesinin 2011/3576 E, 2011/10221 K sayılı kararında; “kredi verilmesi için zorunlu olan masrafların tüketiciden istenebileceğini ancak bu masrafların konusunda uzman bilirkişi ya da heyetince tespit edilecek miktara göre işlem yapmak gerekir iken sözleşmede her türlü vergi, resim, harç, sigorta primi, operasyon masrafını ödemeyi kabul ve taahhüt eder hükmü gereği, diğer ücret ve masraflar başlığı adı altında matbu belirlenen bir miktarın tüketiciden alınacağına dair hükmü haksız şart olduğunun kabulü gerekir” şeklindedir. Yine Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin benzer yerel mahkememe kararını 2011/1870 K. Sayılı kararıyla onamasıyla bu husus emsal teşkil edecek bir karar haline dönüşmüştür.

c. 4077 sayılı Kanunun 6.maddesi: Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. İlgili banka standart formları müzakere etmeden bana imzalatmış olup; bu sözleşmede bana bir madde ekleme veya çıkartma imkânı dahi vermemiştir. Sözleşme de içeriğine etki edemeden ve hatta bazı kısımları sonradan doldurulacak biçimde düzenlenmiş, alınacak masraf ve harçların sonradan yazılmış sözleşmeye dayanılarak tarafımdan alınan ücretler haksız şart sayıldığından iade edilmesi gerekir.

Deliller :
Yargıtay Kararı, Sözleşmeler, Ödeme dekontları, ödeme planı, bilirkişi incelemesi vs deliller.
Sonuç ve İstem :
Yukarı da izah etmeye çalıştığım ve re’sen dikkate alınacak nedenlerle açılan davanın kabulü ile;
a. Bankanın kullanmış olduğum krediler nedeniyle tarafımdan alınan ……. TL kredi-dosya masrafı ücretinin ödeme tarihlerinden itibaren en yüksek faizi ile birlikte tahsiline,
b. Yargılama giderlerinin davalı yana yükletilmesine,
Karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …… /…../2013
İsim ve İmza
Ek : Yargıtay Kararı, Sözleşme, Ödeme Planı ve ekleri sureti Ödeme belgeleri
Cevapla
#25
Dava dilekçesine ek olarak şunun çıktısını alıp, zımbalayın..

(2004 S. K. m. 67) (4077 S. K. m. 3, 6, 10, 10/B, 23, 30) (6098 S. K. m. 77, 79, 82, 107, 117, 146) (818 S. K. m. 61, 63, 66, 101, 125) (6762 S. K. m. 21) (6102 S. K. m. 19) (3095 S. K. m. 2) (YHGK 17.02.2010 T. 2010/13-93 E. 2010/88 K.) (13. HD. 27.06.2011 T. 2011/3576 E. 2011/10221 K.) (13 HD. 10.02.2011 T. 2010/11726 E. 2011/1870 K.) (13. HD. 18.07.2011 2011/4736 E. 2011/11579 K.)

Dava ve Karar: Taraflar arasındaki alacak, davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik, olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:

Sonuç: Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı, delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde; bir isabetsizlik bulunmamasına göre yerinde olmayan bütün itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, HUMK'nun 440/III-2 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 05.03.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.

T.C.
ANKARA
7. TÜKETİCİ MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO: 2012/808
KARAR NO: 2012/1370

DAVA: İtirazın İptali
DAVA TARİHİ: 16.05.2012
KARAR TARİHİ: 04.12.2012

Yapılan yargılama sonucunda;

İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinde: Müvekkilinin davalı bankadan konut kredisi kullandığını, banka tarafından müvekkilinden dosya, komisyon ve masraf adı altında 2.455,00-TL bedel tahsil edildiğini, alınan bu bedelin haksız olduğunu, bu bedelin tahlili için Ankara 29. İcra Müdürlüğünün 2012/6325 Esas sayılı dosyası üzerinden icra takibi başlatıldığını, itiraz üzerine takibin durduğunu, haksız itirazın iptali ile % 40'tan aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

SAVUNMA: Davalı vekili savunmalarında: dava konusu miktarın haklı ya da haksız olduğuna dair ortada herhangi bir mahkeme kararının bulunmadığını, açılan davanın haksız olduğunu, Tüketici Mahkemesi nezdinde dava açmak yerine genel haciz yoluyla icra takibi başlatılmasının hukuki dayanaktan yoksun, usul ve yasaya aykırı okluğunu belirterek davanın reddini, %40 kötü niyet tazminatına hükmedilmesini talep emiştir.

YARGILAMA GEREKÇE: Dava, tüketici kredisi sözleşmesinde banka tarafından alınan komisyon ve masrafların tahsili için tüketici tarafından başlatılan icra takibinde itirazın iptali ve tazminat istemine ilişkindir. (4077 S. K. 10/B, 23, 30, İİK. 67) Ankara 29. İcra Müdürlüğünün 2012/6325 Esas sayılı icra dosyası, Kredi sözleşmesi örneği, yapılan kesintilere ilişkin dekont örnekleri, bankadan gelen yazı cevabı, bilirkişi raporu ve diğer belgeler dosyada mevcuttur.

Ankara 29. İcra Müdürlüğünün 2012/6325 E sayılı icra dosyasının incelemesinde, alacaklının C.K. (Davacı) borçlunun Yapı Kredi Bankası (Davalı) olduğu, 2455.00 - TL asıl alacak, 587,93-TL işlemiş faiz olmak üzere toplam 3312,93-TL için 05.05.2012 tarihinde icra takibi başlatıldığı borçlunun itirazı üzerine takibin durduğu anlaşılmıştır.

Dava, İİK. 67. maddede öngörülen yasal 1 yıllık süresinde açılmıştır. 6352 Sayılı Kanun madde 11 ile değişik İİK. 67/2 fıkrasında yer alan icra inkar tazminatının %40 olacağına ilişkin ibare %20 olarak değiştirilmiştir. Değişiklik 05.07.2012 Tarih ve 28344 Sayılı RG’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 05.07.2012 Tarihinden önce başlatılan icra takiplerinde icra inkar tazminatı %40’tan az olmamak üzere uygulanır.

Bir mal veya hizmeti ticari ve mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiler tüketicidir. (4077 S. K. m. 3/e) Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya kamu tüzelkişileri de satıcı sayılır. (4077 S. K. m. 3/g) Mal veya hizmet piyasalarında tüketici ile satıcı-sağlayıcı arasında yapılan her türlü hukuki işlem tüketici işlemi sayılır. (4077 S. K. m. 3/h)

Mevcut davada taraflar arasındaki ihtilaf, Tüketici Kredisi Sözleşmesinden (4077 S. K. m.10, 10/B) kaynaklanmakta olup, Tüketici mahkemesi bu tür ihtilaflarda görevlidir. (4077 S. K. m. 23)

Taraflar arasında yapılan sözleşme, kullanılan kredi miktarı, sözleşmedeki hükme dayanak alınan dosya gideri, komisyon ve diğer masraflar konusunda uyuşmazlık yoktur. İhtilaf bankanın sözleşmedeki bu hükme dayanarak makul olmayan veya belgelendirilemeyen giderleri talep etmekte haklı olup olmadığı konusundadır.

Satıcı veya sağlayıcının (Bankanın) tüketici ile müzakere etmeden tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kurallarına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşmede koşulları haksız şart sayılır. Sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketiciyi bağlamaz. Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmış ve özellikle standart sözleşme niteliğinde ise bu sözleşmenin tüketici ile müzakere edilmediği kabul edilir.

(4077 S.K. m. 6) Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden standart sözleşme olduğu sonucuna ulaşılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının müzakere edilmiş olması, kalan kısmına 4077 S. K. 6. madde hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

Yapılan sözleşme ve alınan dosya ücreti ve komisyon ücreti konusunda ihtilaf yoktur, uyuşmazlık banka tarafından sözleşmedeki hükme dayanarak bu ücretin tüketiciden talep edilip edilemeyeceği konusundadır.

Taraflar arasında yapılan Tüketici Kredi Sözleşmesi tam iki tarafa borç yükleyen ve karşılıklı edimleri ihtiva eden bir sözleşmedir. (TKHK m.10, 10/B) Kural olarak banka bu sözleşme nedeniyle yaptığı bütün masrafları tüketiciden talep edebilir. Çünkü yapılan sözleşme daha çok tüketici lehinedir. Ancak bankanın tüketiciden yapılan giderleri talep edebilmesi için bunların haklı, makul ve aynı zamanda belgelendirilmesi zorunludur. Banka yapılan sözleşme nedeniyle mutad giderler dışında tüketiciden sözleşmedeki hükme dayanarak herhangi bir ücret talep edemez. Taraflar arasında yapılan sözleşmede bankanın alabileceği bu ücrete ilişkin düzenleme haksız şart niteliğindedir ve tüketiciyi bağlamaz.

Yerleşik Yüksek Yargıtay uygulaması ve mahkememiz uygulamasına göre banka sözleşmede hüküm bulunsa dahi kredi verdiğinde veya yapılandırma yaptığında ancak haklı, makul ve belgelendirdiği giderleri talep edebilir. Aksine yapılan uygulamalar haksız şart niteliğindedir ve bu nedenle alınan bedelin iadesi gerekir. (Yargıtay 13. HD. 27.06.2011, 3576/10221; 13 HD. 10.02.2011, 2010/11726, 2011/1870)

Dosya üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmış olup, bilirkişi kurulu raporlarında: Taraflar arasında kredi sözleşmesi imzalandığını, 15.09.2009 tarihinde ve 1.08.2010 Tarihinde yeniden yapılandırma yapıldığını, banka tarafından yapılandırma ücreti adı altında 2455,00 - TL ücret alındığını, bu şekilde ücret alınmasının mümkün olmadığını belirterek iadesi gerektiğini bildirmişlerdir.

Bilirkişi raporu, dosya kapsamı ve delil durumuna uygun bulunmuş olup, davalı taraf itirazları bu nedenle reddedilmiştir.

Somut olayda davacı taraf ödeme tarihinden itibaren avans faiz talebinde bulunmuştur. Taraflar arasındaki sözleşmenin niteliği talep edilecek faizin türü ve faizin hangi tarihten itibaren istenebileceğini açıklığa kavuşturmak zorunludur. Taraflar arasındaki tüketici işlemi tüketici kredisi sözleşmesi mahiyetindedir. Yapılan sözleşmede banka kredi veren tüketici kredi alan konumundadır. Yeni TTK 19. madde hükmü ve Eski TTK 21. madde hükmü uyarınca tacir olan bankanın borçlarının ticari olması asıldır. Taraflardan yalnızca biri için ticari iş niteliğinde olan sözleşmeler, kanunda aksine hüküm bulunmadıkça diğer taraf için de ticari iş sayılır. Buna göre yapılan sözleşme banka yönünden ticari iş niteliğindedir. Bu nedenle yapılan sözleşme tüketici yönünden de ticari sayılır. Ticari iş niteliğinde olan sözleşmeler de taraflar 3095 Sayılı Kanun 2/2. madde hükmü uyarınca avans faiz talep edebilir. Bu nedenle başlatılan icra takibinde tüketicinin avans faiz talebinde bulunması usul ve yasaya uygundur. Aksine uygulama yani yapılan işi sadece banka yönünden ticari iş kabul ederek tüketicinin açacağı davalarda avans faiz talep edemeyeceği sadece yasal faiz talep edilebileceğini kabul etmek Tüketici Kanunu'nun temel ilkelerine ve hukukun temel ilkelerine ayrıca hakkaniyet ve dürüstlük kurallarına açıkça aykırılık oluşturur.

Taraflar arasında sözleşme ilişkisi bulunduğundan bu sözleşmeye dayalı olarak haksız verilen paranın iadesi Eski BK 125, Yeni TBK 146. madde uyarınca 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Yüksek Yargıtay Yerleşik uygulaması da bu yöndedir. (HGK 17.02.2010, 2010/13-93 E., 2010/88 K.; 13. HD. 18.07.2011 2011/4736 E., 2011/11579 K.) Taraflar arasında sözleşme ilişkisi bulunması durumunda hiçbir şekilde Eski BK. 66. maddede öngörülen 1 yıllık, Yeni TBK 82. maddede öngörülen 2 yıllık zamanaşımı süresi uygulanamaz. Zamanaşımı sözleşme ilişkisi bulunması nedeniyle on yıldır.

Kural olarak muaccel bir borcun borçlusu karşı tarafının yani alacaklının ihtarı ile temerrüde düşer. (Eski BK. m. 101, Yeni TBK m. 117) Ancak borcun ifa edileceği gün birlikte belirlenmiş ise bu tarihte, haksız fiilde fiilin işlendiği, sebepsiz zenginleşmede ise zenginleşmenin gerçekleştiği tarihte borçlu temerrüde düşmüş olur. Taraflar arasında sözleşme ilişkisi bulunmakla birlikte banka tarafından alınan bedelin sözleşmedeki haksız şart niteliğinde olan hükümlere dayanılarak alındığı sözleşmenin bu hükümlerinin geçersiz olduğu açıktır. Bankalar mevzuatları gereği anonim şirket statüsünde olup, kredi sağlama, kredi verme ve topladıkları kredilerin değerlendirme gibi birçok işlemi gerçekleştirirler. Bankalar esas faaliyet alanları itibariyle sürekli para ile iştigal eden kurumlardır. Kural olarak temerrüt Eski BK m.101, Yeni BK 107. madde hükmü uyarınca alacaklının ihtarı ile gerçekleşir. Taraflar arasında sözleşme ilişkisi mevcuttur. Bu sözleşme nedeniyle haksız şekilde tahsil edilen bedelin Yeni TBK 77 vd. Eski BK. 61. madde hükmünde düzenlenen sebepsiz zenginleşme hükümleri kıyasen uygulanarak yapılması zorunludur. TBK 79. madde hükmü uyarınca sebepsiz zenginleşen zenginleşmenin geri istendiği sırada elinden çıkmış olduğunu ispat ettiği kısmın dışında kalanı geri vermekle yükümlüdür. Bunun için sebepsiz zenginleşen tarafın iyi niyetli olması zorunludur. Aksi halde iade borçlusunun kötü niyetli olması durumunda elden çıkardığı miktarı da iade etmek zorundadır. (Yeni TBK m.79, Eski BK m.63). Somut olayda banka iyi niyetlidir. Bu nedenle haksız şekilde aldığı bedeli aldığı tarihten itibaren nemaları ile birlikte iade etmek zorundadır. Bu nemanın asgari tutarı en az avans faiz tutarıdır. Bu nedenle davacı taraf ödeme tarihinden itibaren avans faiz talep edebilir.

Dosya içerisinde toplanan tüm deliller, sözleşme, yapılan ödeme, bilirkişi raporu ve tüm dosya içeriğine göre, bankanın sözleşmedeki hükme dayanarak haklı ve makul olmayan, ayrıca belgelendirilmeyen dava konusu giderleri talep etme hakkı bulunmadığı, talep edilen bu giderlerin ödeme tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte davalı taraftan talep edilebileceği, soyut olarak istihbarat gideri adı altında ücret alınmasının mümkün bulunmadığı bankanın bu tür işlemleri Merkez Bankasının nezdinde tutulan negatif kayıt sistemi ve Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. nezdinde tutulan kayıtlardan bu durumun tespit edilmesinin mümkün olduğu, bu nedenle davacı tarafın istihbarat ücreti adı altında haksız alınan bedel için icra takibi yapmakta haklı olduğu alacak miktarının likit olduğu anlaşıldığından davanın kabulüne, davalı itirazının iptaline, toplam 3312, 93- TL için icra takibinin devamına, asıl alacak üzerinden hesaplanan %40 icra inkar tazminatının (icra takibi 05.07.2012 tarihinden önce başlatıldığından) davalıdan tahsiline karar vermek gerekmiştir.

Anlatılan nedenlerle,

HÜKÜM: 1- DAVANIN KABULÜNE,

2- Ankara 29. İcra Müdürlüğü'nün 2012/6325 E. sayılı icra dosyasında davalı tarafın (borçlu) itirazının İPTALİNE, İcra takip tarihi itibariyle 2455,00 - TL asıl alacak, 857, 93 - TL işlemiş faiz olmak üzere toplam 3312, 93 - TL için icra takibinin DEVAMINA, Tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla takip tarihinden itibaren asıl alacağa yıllık değişen oranlarla avans faiz UYGULANMASINA,

3- Asıl alacağın 40'ı olan 985, 00 - TL'nin davalı taraftan tahsiline, davacı tarafa ödenmesine,

4- Davacı taraf kendisini bir vekil marifetiyle temsil ettirdiğinden AAÜT 3.12. maddeleri uyarınca hesaplanan takdiren 600, 00 TL vekalet ücretinin davalı taraftan tahsiline,

5- Davacı tarafça yapıldığı anlaşılan 41,00 - TL tebligat gideri, 400,00 TL bilirkişi ücreti olmak üzere toplamı 441,00- TL'nin davalı taraftan tahsiline, davacı tarafa ödenmesine, gider avansından arta kalan kısmın hüküm kesinleştiğinde ve istek halinde davacı tarafa iadesi,

6- Harçlar Yasası uyarınca alınması gereken 21,15 TL başvuru 169,79 TL nispi karar ve ilam harcı olmak üzere toplam 217,94 TL harcın davalıdan tahsili ile Hazine'ye irat kaydedilmesine,

Dair davalı vekilinin yüzüne karşı, davacı taraf yokluğunda gerekçeli karar tebliğinden itibaren 15 günlük süre içinde temyiz yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 04.12.2012 (¤¤)
Cevapla
#26
Bu yazdıklarımın bir kısmı bana ait, diğer kısımlarını bazı sitelerden baştan yazmak istemediğim için ve gerekli ve yeterli gördüğümden kopyala yapıştır yaptım ve lakin her bir harfi hukuki zeminde tarafımdan değerlendirilmiş olup, kesin neticeli uygulamalardır. daha açık olmam gereken yerlerde buraya yazarsanız kolay ve açık şekilde mürecaatlarınızı yapabilirsiniz..

Elimden geleni yaparım. Tşk..
Cevapla
#27
Birde rüyamda bir arkadas mornetto sayesinde 84 bin tl yi geri aldığını söylüyordu paraya bak nasıl masrafsa artık.
e mail adresim tipsol@me.com
Cevapla
#28
(18/08/2013, Saat: 11:12)tipsol Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Birde rüyamda bir arkadas mornetto sayesinde 84 bin tl yi geri aldığını söylüyordu paraya bak nasıl masrafsa artık.


rüyalar bölümüne bakim ben, biri yorgan kullanmamış mı yoksa Big GrinBig GrinTongue
Cevapla
#29
Teşekkürler mornetto komşu takip ediyorum bir haftadır bu işi nasıl tamamlasam diye düşünüyosun..

Yahu şunu anlayamadım bankaya örnek dilekçenizle müracaat ettik, banka reddetti, ödemiyorum dedi. Biz de örnek dilekçedeki gibi Hakem heyetine yahut mahkemeye müracaat ettik, davamızı açtık masraflar taş çatlasın 500 tuttu, bu masrafları karşıdan alabilecek miyiz? Yargıtay bir karar verdi diye her mahkeme aynı kararı vermek zorunda mı? Ne kadar sürer, mahkemede ne söyeyeceğiz? Yavaşşşş.. Teker teker gelin yahu Big GrinBig Grin Sırasıyla cevaplayayım ..
Cevapla
#30
(18/08/2013, Saat: 19:29)mornetto Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Teşekkürler mornetto komşu takip ediyorum bir haftadır bu işi nasıl tamamlasam diye düşünüyosun..

Yahu şunu anlayamadım bankaya örnek dilekçenizle müracaat ettik, banka reddetti, ödemiyorum dedi. Biz de örnek dilekçedeki gibi Hakem heyetine yahut mahkemeye müracaat ettik, davamızı açtık masraflar taş çatlasın 500 tuttu, bu masrafları karşıdan alabilecek miyiz? Yargıtay bir karar verdi diye her mahkeme aynı kararı vermek zorunda mı? Ne kadar sürer, mahkemede ne söyeyeceğiz? Yavaşşşş.. Teker teker gelin yahu Big GrinBig Grin Sırasıyla cevaplayayım ..

Öncelikle ben teşekkür ederim ilginiz için Tongue

Her mahkeme aynı kararı vermek zorunda değil ve fakat Yargıtayın içtihatları yerel mahkemelerde kanunlar kadar, fakat gizli bir etkisi vardır. Yani mahkeme kararının Yargıtayda bozulacağını bile bile hatalı bir karar vermez..

Bunun dışında dava açılışında yapılan masraflar, dava sonunda mahkeme kararıyla davacıya, -kazandığında- masrafları alabileceği yönünde hüküm kısmında bir karara varılır. Bu da bankanın dava açılmasına sebebiyet verdiğinin bir gereğidir.

Davalar eskiden sürüncemede bırakılabiliyorken, yeni HMK sayesinde çok ciddi hızlanmış olup, 3 ay ila 9 ay arasında ciddi bir takiple neticelenebilir. Dava açtığınız mahkeme kaleminden tebligatlar konusunda sürekli bilgi alıp, yazışmaların hızlı bir şekilde tamamlanması ve işin duruşma safhasına bir an önce taşınması açısından çok önemlidir..

Duruşmada öncelikle yazılı sistem geçerli olduğundandır ki yazılı deliller ve dilekçelerle hukuk mahkemeleri karara gidilebilecektir. Duruşmada dava dilekçemi tekrar ediyorum yahut davamın talep ettiğim şekilde kabulünü talep edyorum demeniz yeterlidir. Yahut da duruşmaya girmek istemezseniz, o gün için mazeretinizi yazıp, duruşmanın ileri bir tarihe taliki yahut talebiniz gibi karar verilmesini isteyebilirsiniz.. Kararın çıkması lehinizedir onun için talebiniz gibi karar verilmesini istemek sizin için doğru olacaktır.. İhtiyacınız olduğunda burada yahut Avukatınız Cevaplıyor bölümünde sorularınız yanıtlanacaktır. Tşk.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ergenlik döneminde doğru beslenme nasıl olmalı ? İnce 10 4,858 19/08/2020, Saat: 17:52
Son Yorum: İnce
  Evde Zeytin Nasıl Yapılır? Yagmurari 2 2,294 04/01/2020, Saat: 02:27
Son Yorum: MetsGo
  Sarı nubuk bot nasıl boyanır? 3RD1 7 8,674 04/03/2019, Saat: 13:17
Son Yorum: dikdik_s
  Yüzde istenmeye tüyler nasıl alınmalı ? Prove 14 8,408 07/09/2017, Saat: 19:50
Son Yorum: Prove
  UCUZ OLURSA SEIKO 5 ALIRIM DİYENLER impaticaret 7 6,461 08/04/2017, Saat: 18:40
Son Yorum: SumNauta
  PayPal Geri Geliyor Mart 2017 yener 0 2,799 14/10/2016, Saat: 20:51
Son Yorum: yener
  İş hayatımızda nasıl giyim tercih ediyoruz ? hamdib 28 24,538 27/01/2016, Saat: 20:04
Son Yorum: Arkoadami
  Telefon kablosu nasıl bağlanır ? hamdib 7 64,768 23/01/2016, Saat: 14:46
Son Yorum: dikdik_s
  Bu nasıl bir kazıktır böyle taskind 2 5,219 05/11/2014, Saat: 22:39
Son Yorum: mavi
  Diş nasıl fırçalanmalı? totan35 10 17,146 03/10/2014, Saat: 23:47
Son Yorum: siralexf

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: