Porsuk Kılı Hakkında Gizlenen Gerçekler
#1
Şimdi burada “bugüne kadar porsuklar hakkında bildiğiniz çoğu şeyin bir sürü yalanlarla dolu olduğunu söylesem” bana kızar mısınız acaba? Buyurun okuyun, hatta kendinizi test etmek için size bir fırsat...

Soru 1: Porsuk kılı genel tipleri nelerdir?
Cevap1: Black Badger < Pure Badger < Best Badger < Super Badger < Silvertip Badger

Bunun dışında bir de özel olarak isimlendirilenler var tabii...
Mixed, Two band, Manchurian ve HMW (High Mountain White)


“Bravo! Kendinizi alkışlayabilirsiniz. Ama bu “gerçek” nereden baktığınıza bağlı maalesef.

aax7x2.jpg

Porsuk kılı sınıflandırmasına bakış:

Aslında hepimiz bir miktar yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan okuyarak hatta tecrübe ederek belli bir sınıflandırma yapıyoruz.

Bu sıralamada kıl tipine göre kabadan inceye doğru (yada ucuzdan pahalıya doğru da diyebiliriz) genel olarak yukarıdaki şekilde belirtiyoruz.

Aslında böyle bir sınıflandırma tam anlamıyla bir pazarlama stratejisinin bir parçası. Neden mi?

Çünkü bu işin Ana vatanında yaşayan Çinli üreticiler Amerika ya da Avrupa’daki (biz de bu gruba giriyoruz) insanlar gibi kıl kalitesini bu şekilde isimlendirmiyorlar. Örneğin forumlardan okudunuz ve hayalinizdeki “Simpson Best” için kendinize ekonomik yollu bir “Best Grade” arayışına girdiniz. Bakıyorsunuz İnternet üzerinden birçok ülkede satıcı buluyorsunuz ama işin tabiatı gereği en çok ve en uygun fiyatlı satıcılar Çin’de. Üreticinin listesinde ürünü göremediniz hatta bizzat iletişim kurdunuz ve dediniz ki “24mm çapta bir Best Grade fırça” arıyorum. Peki Çinli üretici ne anlıyor? İşte film burada kopuyor “Best” kelimesini “En iyi”  olarak anlayıp size “Silvertip” ürünlerini satmaya çalışıyor. Şaşırdınız mı?

Şaşırmayın. Daha yeni başlıyoruz. Dediğim gibi Çinli üreticiler “kıl tiplerini” Avrupalı yada Amerikalılar gibi isimlendirmiyorlar.

Peki bu Çinli üreticiler ürünlerini nasıl isimlendiriyor acep? Bize göre çok çok basit bir şekilde.

1nci kalite (silvertip), 2nci kalite,3ncü kalite,....

Yada

A Grade (silvertip), B Grade, C grade,....

Yoksa siz de yakaladınız mı? " Silvertip Grade A" diye satılan modelin ismini nereden geldiğini Smile

Eee... Ne var bunda? O öyle demiş bu böyle demiş... Hangi aklı evvel değiştirdi acep bu isimlendirmeyi?
kimin yaptığı bilinmese de sebebii açık...

Farklı firmalar kızışan rekabet şartlarında en önemlisi tercihi yapan tüketicinin algısını yöneterek ellerindeki ürünü ballandırmak ve ürünü rakiplerinin ürünlerinden kağıt üstünde daha da öne çıkarabilmek adına başka tabirlerle de süsleyebiliyorlar. Nasıl olsa bir cezai müeyyidesi yok. İsteyen kafasına göre HMW, Premium Silvertip,Super Silvertip, Silvertip Grade A diyor.... Yalandan kim ölmüş?

Soru 2: Peki arkadaş nasıl oluyorda “Silvertip” denilen fırçaları adamın biri 30 dolara satarken öbürü 300 dolara satabiliyor?
Cevap2: Çoktan seçmeli olsun ve şıklar gelsin...

a. Marka değeri
b. Yoğunluk farkı
c. İşçilik kalitesi
d. El yapımı - fabrikasyon farkı
e. Paketleme/Ambalaj etkisi
f. Yok yok... Kesinlikle ürün aynı... Pahalı olanları alanlar aklını peynir ekmekle yiyenler...
g. Yooooo... Bunun altında mutlaka başka şeyler vardır, fahiş fiyat politikası paralel yapının işidir...
h. Hepsi


Bravo! Hangi şıkkı seçtiyseniz kendinize bir artı daha ekleyin, doğru diyebilirim.  Gerçekten hepsinin faktörü var.
Burada fiyatı etkiyelen birden çok faktör var. Elbette İngiliz teyzenin saat ücreti ile Çinli teyzenin saat ücreti bir değil.

1. Kıl kalitesi:

Öncelikle kıl canlı bir hayvandan elde edildiği için birebir aynı kalitede kıl tedarik etmek oldukça zordur. Bunu standarda bağlamak ve birçok parametreyi kontrol edebilmek adına tavuk çiftlikleri gibi porsuk çiftlikleri kullanılmaktadır. Burada öncelikle kıl kalitesini belirleyen porsuğun ırkı olmakla beraber, sonrasında hayvanın beslenme tarzı, yaşam alanı, avlandığı mevsim gibi bir çok etken kıl kalitesini değiştirmektedir. Bundan dolayı her tedarikçinin elindeki porsuğun en kaliteli dediği “silvertip” kıl birbirinin aynısı değildir.

Sonuç olarak bir üreticinin yada tedarikçinin elinde birden fazla çeşit "Silvertip" olabileceğini artık biliyoruz. Üretici isterse bunları Silvertip No1, No2, No3  isterse de Super Silvertip, Premium Silvertip gibi isimlendirerek satabilir. Bu farklı "Silvertip" kıllar arasında bazen yok denecek kadar az fark olabilirken, bazıları arasında dağlar kadar farklar olabiliyor. elbette aranılan özellikte ve az bulunan cinste olan kıllar sıradan kıllara göre pahalı oluyor.

Bu en masumuydu. Şimdi gelelim işin en can alıcı kısmına “Saflık”:

2.Saflık mevzusu:

a.Silvertip Saflığı:

Şimdi başlıktan da anlaşıldığı üzere her “Silvertip” diye satılan fırça/knot gerçekten “%100 Silvertip” kıl kullanılarak hazırlanmıyor. İçine maliyeti düşürmek için ikinci veya üçüncü kalite kıllar karıştırılıyor.  Bu kıllar düğümün içinde belli olmaması için özellikle ağırtılıyor. Bu kimi zaman bembeyaz olacak şekilde tam ağartılma, kimi zamanda rengi “silvertip” ayarına yaklaştıracak kadar yapılıyor. Genel olarak düğümün ortasına doğru yerleştirilerek kamufle ediliyor. İşte fiyat düşürme politikası... Alt kaliteye düşen "silvertip" fırçaları kimi uyanıklar "silvertip" diye satmaya devam ederken, kimileri dürüst bir şekilde içindeki karışımı yazarak pazarlamaya devam ediyor. "Silvertip Finest"

Bunlardan bazıları "silvertip" kıl bile içermeyen "porsuk görümlü domuz fırça" gibi "Silvertip görünümlü" ama alt kalite kıllardan oluşan ve "Silvertip" diye satışa çıkarılan ürünler olabiliyor. Tüketici Silvertip aldığını düşünüyor ancak kullanınca "yüzümü çizdi,yüzüme battı vs" gibi şikayet ediyor. İşte sorunun cevabı tam olarak bu.

Bakınız bunlara bir örnek:
2v9tbg5.jpg

b. Porsuk yönünden saflık:

İşin en pis ve en tiksindirici noktası ise burada başlıyor. Adını bile duymadığınız Çin’de avlanan ve kılları fırça yapımı için uygun olabilecek her türlü hayvandan temin edilen kılları maliyeti porsuktan da ucuz olduğu için bu fırçalara karıştırarak “Silvertip” üreten vatandaşlar mevcut. Olur da tespit ederseniz “aaa, araya karışmış. Üretim bandı büyük, eser miktarda fındık, fıstık, ceviz içerir” gibi salağa yatanlar olduğu gibi “Kullanıcı böyle seviyor” diyecek kadar pişkinleri de var. Aman dikkat!

Sucuktan kanatlı çıkmasını artık doğal karşılıyoruz peki ya porsuktan çıkması da normal mi?
Gerçek bir örnek.
14kcxgi.jpg

Şimdilik bu kadar. Aklıma geldikçe ilaveler yapacağım.
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

Not: Yazı her türlü yoruma ve soruya açıktır. ilk toplu fotoğraf hariç, diğer fotoğraflar bizzat tecrübe ettiğim elimden gelip geçen düğümlerden çekilmiştir.
Foruma özel Tipsoft fiyat listesi için "tipsoftbrushes(at)gmail.com"
adresine "kullanıcı adınızı" belirterek mail atabilirsiniz.
https://www.facebook.com/tipsoftbrushes/
WWW
Cevapla
#2
Yazı için teşekkürler üstat, ticaretin içinde herşey mevcut. Knot alırken bildik yerlerden almak riski dusurecektir sanıyorum. Ucuz etin yahnisi durumu fırçalarda fazlasıyla mevcut anladığım kadarıyla. Peki büyük üreticiler kendi batch leri için çiftlik kuruyorlar mı? Yoksa tedarikçi ile anlaşıp en iyileri önden satın mı alıyor? Sonuçta Simpson un best serisinde de kıl kalitesi arasında farklar mevcut olduğuna göre biraz şans işi mi fırça alımı?
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare
Cevapla
#3
Onur Bey,
Çooook teşekkürler ederiz.

Saygılar, Selamlar
Cevapla
#4
Elinize sağlık, çok bilgilendirici bir yazı olmuş.
Cevapla
#5
teşekkürler komşum, fotoğraflarda en az anlattıkların kadar çarpıcı
usturalarım ve satılıklarım için:
www.taskinshaving.com
Cevapla
#6
Önemli ve detaylı bilgiler, teşekkür ederim. Bence çare sentetik, hem hayvanlarda eziyetten kurtulur.
“Kesin bilgi ancak çok az bildiğimiz zaman mümkündür. Bilgi miktarımız arttığında şüphemiz de artar.”
Goethe
Cevapla
#7
Çok teşekkürler üstad.. At kılları için yazınızı de bekliyorum Smile
Hey gidi küheylan, koşmana bak sen!
Çatlarsan, doğuran kısrak utansın!
Cevapla
#8
sabitlenmiştir.
Bir de böyle düşün - Büyük Hilmi
WWW
Cevapla
#9
Kalemine sağlık @onur98..oldukça bilgilendirici bir yazı
Cevapla
#10
Üstad markalar hakkında kısa bilgi ve

Kıllar üzerinde yapılan işlemler (ağartma, sterilizasyon vs.) bilgileri paylaşır mısınız.

Teşekkürler..
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Porsuk kılı fırçalar hakkında bazı bilgiler Lord Sparhawk 211 147,819 Dün, Saat: 19:06
Son Yorum: Scorpion
  Vigshaving 26 mm Finest Porsuk Kılı Tıraş Fırçası jesusfear 58 5,155 22/03/2017, Saat: 10:52
Son Yorum: bayercy
  Porsuk kılı fırça seçimi tyrant1907 13 575 14/03/2017, Saat: 10:51
Son Yorum: tyrant1907
  Yüzde Köpürtme İçin Porsuk Fırça Tavsiyesi Lorenzo 75 3,020 12/03/2017, Saat: 15:57
Son Yorum: Lorenzo
  Porsuk Fırça Tavsiyesi sellom 287 62,924 05/03/2017, Saat: 04:04
Son Yorum: ahraz
  Rodeo Porsuk Tıraş Fırçası KASSAM 2 598 08/12/2016, Saat: 10:18
Son Yorum: KASSAM
  Porsuk Fırça Knot Ölçüleri Kıyaslama ahraz 40 3,130 26/11/2016, Saat: 16:02
Son Yorum: msakalli
  İstanbul da Porsuk Avı laktik 28 20,943 20/10/2016, Saat: 13:06
Son Yorum: Zeman
  porsuk fırçalar hakkında video mazot 6 874 04/10/2016, Saat: 19:59
Son Yorum: crionics
  Artık Türklerin de Porsuk Fırçası var onur98 126 76,314 26/09/2016, Saat: 15:00
Son Yorum: emrekullakci



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi