Kendi Bay Rum tarifimi paylaşmak isterim, yaklaşık 3 haftadır tıraş sonrası kullanıyorum. Nemlendirmesi çok iyi, kişiden kişiye değişir lakin kokusu da bana oldukça hitap etti. Baharat kokusu seviyorsanız (karanfil, tarçın, muskat gibi) muhtemelen beğenirsiniz. Çoğu zaman başka ürün bile kullanmaya ihtiyaç duymuyorum. Tıraş öncesi kullananlar da varmış ama ben denemedim.
Ölçülerimi yaklaşık 1 lt bay rum elde etmeyi hedefleyerek yaptım, oranlanarak azaltılabilir.
300 ml dark rum
300 ml distile Witch Hazel
[Opsiyonel]
300 ml vodka
2 tarçın kabuğu
4 lime kabuğu (rendesi, görselde limon var ama sonradan lime kullandım)
3 yemek kaşığı zencefil rendesi
25 adet yenibahar tanesi
2 çay kaşığı yenibahar tozu
40 adet karabiber tanesi
[Opsiyonel]
4 adet karanfil
3 adet kakule
[Opsiyonel]
35 damla pimenta racemosa (bay) yağı
12 damla rosemary (biberiye) yağı
[Opsiyonel]
25 damla sarı kantaron yağı
[Opsiyonel]
15 damla witch hazel yağı
[Opsiyonel]
2 yemek kaşığı gliserin
1 adet E Vitamini ampül
[Opsiyonel]
1 yaprak aloe vera
[Opsiyonel]
Misket limonları rendelerken beyaz acı kısmının dahil olmadığından emin olun.
Bazı önemli notlar:
Gliserin hariç tüm malzemeler cam bir kavanozda birleştirilecek.
Yağlar uçucu olduğu için karışıma en son eklenecek.
Bay yağının defne yağı olmadığından emin olun, pimenta racemosa olması lazım.
Karabiber ve karanfil kokusu baskın gelebiliyor, kullanmamayı tercih edebilirsiniz.
Eğer daha limonlu, daha ferah kokmasını istiyorsanız lime yağı kullanabilirsiniz.
Karışım oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde 5 hafta bekleyecek, daha sonra kahve filtre kağıdı veya tülbentle süzülerek ayrı bir kaba alınacak.
Bu aşamadan sonra gliserin ekleyip, güzelce çalkaladıktan sonra kullanabilirsiniz.
Markalar bu yağ ve su karışımını homojen hale getirmek için TRIETHANOLAMINE denilen bir kimyasal kullanıyor, bizim karışımda yağ her zaman üstte kalıyor bu nedenle her kullanımdan önce iyi bir çalkalama şart.
Yağlar uçucu olduğu için bu 5 haftalık süreçte çok fazla açmamak gerekiyor, renginden yavaş yavaş olgunlaştığını, hazır hale geldiğini anlıyorsunuz, kolay gelsin